Piękny równomierny kolor. NIe zawsze mi taki wychodzi. W jakiej temperaturze wędzisz w jakiego typu wędzarni i jakie drzewo dajecie ?
Wędliny domowe
#81
Napisano 20 marca 2016 - 22:26
#82
Napisano 20 marca 2016 - 22:51
Piękny równomierny kolor. NIe zawsze mi taki wychodzi. W jakiej temperaturze wędzisz w jakiego typu wędzarni i jakie drzewo dajecie ?
Oni chyba malują. W USA mają dobre farby do wszystkiego
A tak na poważnie, to tam się oddycha Ameryka
Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 20 marca 2016 - 22:51
Son of Vikings
#83
Napisano 21 marca 2016 - 00:01
Kaz- drzewo to jablon, dab, a szczegolnie tutaj nazywa sie hickory (cos jak dziki orzech, a zarazem strasznie "wlokniste" uzywane np na trzonki). Temp wedzenia to ok 50*C. a o mojej wedzarni wiecej w tym temacie https://wedlinydomow...rnia-po-polsku/.
pozdrawiam StefanS
#84
Napisano 21 marca 2016 - 08:56
Wczoraj harówka od rana. StefanS podesłał mi trochę swojej farby i wyszło podobnie. Zadowolony jestem.
DSC_0055.JPG 68,96 KB 2 Ilość pobrań DSC_0054.JPG 79,13 KB 3 Ilość pobrań
DSC_0053.JPG 103,09 KB 3 Ilość pobrań DSC_0052 1.JPG 100,82 KB 2 Ilość pobrań
- kaz, Slodziaksos, giaur27 i 1 inna osoba lubią to
#85
Napisano 21 marca 2016 - 18:01
No pieknie kol. Piksiak. Brawo, widac reke znakomitego wedzarnika i "rzezbairza" w miesie.Pozdrawiam.
#86
Napisano 23 marca 2016 - 20:57
Też dziś przydymiłem ale chyba lekko przeciągnąłem bo kończyłem po ciemku ale i tak dzięki radom Stefana i Piksiaka wyszło dużo lepiej niż poprzednio.
CAM01406.jpg 153,65 KB 2 Ilość pobrań
Użytkownik okonhel edytował ten post 23 marca 2016 - 20:58
- kaz, Slodziaksos, giaur27 i 5 innych osób lubią to
#87
Napisano 25 marca 2016 - 07:55
Wczoraj poszły kiełbaski jałowcowa wędzona i pieczona oraz biała do barszczu wielkanocnego. Wędzonki dzisiaj idą w dym
Załączone pliki
- Slodziaksos, giaur27, zdrowaczekolada i 3 innych osób lubią to
#88
Napisano 25 marca 2016 - 14:55
Wygląda super tylko jak dziś oprzeć się pokusie spróbowania ?
#89
Napisano 29 marca 2016 - 08:05
Na szczęście już po świętach. Mięsiwa zostało mnóóóstwo, jałowcowa i baleron w kątnicy wyszły naprawdę wyśmienicie polecam
Załączone pliki
- giaur27, okonhel, zdrowaczekolada i 2 innych osób lubią to
#90
Napisano 29 marca 2016 - 11:09
Zostało, to znaczy bedziesz rozsyłał po ludziach?
- kaz lubi to
Son of Vikings
#91
Napisano 29 marca 2016 - 19:55
Hej Kaz - wyglada na to ze Capt. Lego ostrzy zeby na Twoje smakolyki - mozliwe dlatego ze tak smakowicie wygladaja.....
- kaz lubi to
#92
Napisano 29 marca 2016 - 20:54
zrób deala - zamień na xzogę
- kaz lubi to
#93
Napisano 22 kwietnia 2016 - 19:22
Dziś wiało więc podymiłem trochę.
Wędzenie.jpg 141,77 KB 3 Ilość pobrań
Szynki.jpg 115,18 KB 3 Ilość pobrań
- Slodziaksos lubi to
#94
Napisano 22 kwietnia 2016 - 19:29
Mniam, może wystawiajcie coś w dziale sprzedam. Ja nabyłbym z ochotą
Son of Vikings
#95
Napisano 09 maja 2016 - 15:08
ten baleroooon...kurcze az mnie oczy bola od patrzenia...wspaniala robota Panowie
#96
Napisano 11 maja 2016 - 22:37
Zanim sezon na ryby zacznie sie (lodz juz w drodze z Florydy to Massachusetts) to byla chwila na podymienie - Szynkowa, Mysliwska (jalowcowa), Grillowa I Wiejska (weprzowe I wolowe).
Załączone pliki
- kaz, Slodziaksos, giaur27 i 4 innych osób lubią to
#97
Napisano 04 sierpnia 2016 - 21:20
Dla znawców tematu , wołowinka dojrzewająca . Niestety dojrzeć temu konkretnemu kawałku nie uda się .
Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 04 sierpnia 2016 - 21:30
- kaz, Slodziaksos, giaur27 i 2 innych osób lubią to
#98
Napisano 05 sierpnia 2016 - 14:46
Igor,
Się nie dziwię uwielbiam dojrzewające wędliny.
#99
Napisano 13 października 2016 - 20:44
Mięsko już od tygodnia w zalewie, dzisiaj poskładałem wędzarenkę i w niedziele pierwsze manewry. Na początek delikatnie boczusie i szyneczka. Jeżeli zadymianie się uda to wstawię jakąś fotkę. Trzymajcie kciuki
- kaz, giaur27 i Słowik lubią to
#100
Napisano 15 października 2016 - 18:31
Ja już po pierwszym jesiennym wędzeniu (żonka mnie zmusiła) Nie ma jak swoje wędzone zagryzać
Co do dojrzewającego to jeszcze nie robiłem samodzielnie,ale jadłem w kilku wydaniach(Rosja,Ukraina,Bułgaria) każde zrobione inaczej,ale bardzo smaczne.
- Tleilax lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych