Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wędliny domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#61 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 14 marca 2016 - 11:11

Czy uzycie tylko soli kuchennej  zamiast peklowanej zmienia czas peklowania i wplywa na pozniejszy smak?



#62 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 14 marca 2016 - 12:31

Zmieni tylko kolor gotowego wyrobu - nie bezie różowy tylko szary.


  • zdrowaczekolada i Lasol lubią to

#63 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 14 marca 2016 - 13:11

Oczywiście to nie jedyne działanie peklosoli bo ona jeszce działa bakteriostatycznie na jad kiełbasiany i na inne cholerstwa. https://wedlinydomow...-o-peklowaniu-d tu masz więcej :)


  • giaur27, zdrowaczekolada, Tleilax i 1 inna osoba lubią to

#64 KiTek

KiTek

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 110 postów
  • MIejscowośćAl.Łódzki

Napisano 14 marca 2016 - 20:25

kaz czy to thermowind?


Użytkownik KiTek edytował ten post 14 marca 2016 - 20:27

Czasem tutaj czasem tam...


#65 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 14 marca 2016 - 22:23

Tak Thermowind numer nie pamiętam :D

#66 KiTek

KiTek

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 110 postów
  • MIejscowośćAl.Łódzki

Napisano 15 marca 2016 - 20:55

Od 3 lat też w takiej dymię :)


Czasem tutaj czasem tam...


#67 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 15 marca 2016 - 21:56

Dziś zapeklowałem skromne 10 kg z przeznaczeniem na święta.... :)



#68 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 15 marca 2016 - 22:52

Witam. Tez troszeczke podymilem -narazie tylko kielbasa - niemniej wszystko wyszlo ok. Pokusilem sie tez o maly eksperyment - Najtlusciejszy plat boczku po nacieciu napelnilem farszem kielbasianym. Smak jest bardzo dobry. Oto efekty:

Załączone pliki



#69 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 16 marca 2016 - 08:54

Stefan piękna robota !!

 

Też zapeklowałem ze 12kg na wędzonki, kiełba też będzie ale tylko biała ale w przyszłym tygodniu.



#70 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 16 marca 2016 - 14:53

Dzieki Kaz. Twoje tez wspaniale wygladaja, napewno tak tez smakuja. A'propos - na Twoich zdjeciach widac boczek z nadzieniem kielbasianym chyba - jest to cos specificznie zrobionego ? czy poprostu tak jak ja - troche zostawalo farszu i tlustawy kawalek boczku wiec nastapilo polaczenie ktore jest tez smakowite.



#71 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 16 marca 2016 - 14:56

Dokładnie tak jak Ty :) Obrobiłem schaby na sopocką i szkoda było wyrzucić to co odkroiłem  to posoliłem zmieliłem  i napchałem :D



#72 rstour

rstour

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 373 postów
  • MIejscowośćWrocław

Napisano 16 marca 2016 - 23:31

hurtownicy,

ja tylko 2 kg szynki i 1,5 kg boczku - bez CITu  ;)



#73 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 18 marca 2016 - 03:10

yup... hurtownicy - jak sie ma tak "wielka" rodzine to nie ma sie co dziwic.. :) a juz powazniej to nie mam innej mozliwosci bo zakup DOBREGO miesa moge zrobic tylko w hurtowni wiec np. min 30 kg karkowki (bez kosci I skory) czy np cala tylnia nogeZałączony plik  DSC_0648.JPG   103,6 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0649.JPG   91,9 KB   3 Ilość pobrań

ostatnie wedzenie -

 

Załączone pliki


  • kaz, Slodziaksos i Cpt. Lego lubią to

#74 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 18 marca 2016 - 08:32

Od razu hurtownicy :) smakosze raczej :)

 

Stefan piękna robota. Musze kiedyś kupić ćwiartkę i samemu rozebrać żeby bardziej fantazyjne kształty wędzonką nadać



#75 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 926 postów
  • MIejscowośćŁódź

Napisano 18 marca 2016 - 09:07

... a pro po DOBREGO mięsa to już bardzo ciężko taki rarytas spotkać i u nas- dlatego zapadła decyzja o "wyhodowaniu towaru" w bardziej tradycyjny sposób. Cztery "blondynki" biegają u "farmera" (kolegi ojciec) i są pasione bez tych syfiastych dodatków na przyrosty.

Eksperyment na tą chwilę ma się dobrze, ale też  sporo wolniej rośnie od rówieśników z innych boksów B)


  • kaz i Slodziaksos lubią to

#76 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 18 marca 2016 - 15:19

... a pro po DOBREGO mięsa to już bardzo ciężko taki rarytas spotkać i u nas- dlatego zapadła decyzja o "wyhodowaniu towaru" w bardziej tradycyjny sposób. Cztery "blondynki" biegają u "farmera" (kolegi ojciec) i są pasione bez tych syfiastych dodatków na przyrosty.

Eksperyment na tą chwilę ma się dobrze, ale też  sporo wolniej rośnie od rówieśników z innych boksów B)

Najwyżej będziesz miał niewyrośnietą szynkę i boczek ;)

 

Stefan, wiesz jaki ja głodny przez Ciebie? :)


Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 18 marca 2016 - 15:20

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#77 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 18 marca 2016 - 20:28

Najwyżej będziesz miał niewyrośnietą szynkę i boczek ;)

 

Stefan, wiesz jaki ja głodny przez Ciebie? :)

 

hihihihihi - Marek pakuj, pakuj, ... cale lato trzeba bedzie sily aby dorsze I halibuty ciagac :)

 

 

... a pro po DOBREGO mięsa to już bardzo ciężko taki rarytas spotkać i u nas- dlatego zapadła decyzja o "wyhodowaniu towaru" w bardziej tradycyjny sposób. Cztery "blondynki" biegają u "farmera" (kolegi ojciec) i są pasione bez tych syfiastych dodatków na przyrosty.

Eksperyment na tą chwilę ma się dobrze, ale też  sporo wolniej rośnie od rówieśników z innych boksów B)

 

ale Ci zazdroszcze..... kiedys tez tak hodowalem - wieki cale temu..... a dla mnie tutaj "dobre" tzn nie kupowane w supermarket, naszprycowane jakimis cholerstwami do przedluzenia zdatnosci do handlu, Dobre tzn. swierze bez tych dodatkow, nigdy nie mrozone, ale jednak nie specjalnie hodowane na wlasny uzytek



#78 rstour

rstour

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 373 postów
  • MIejscowośćWrocław

Napisano 18 marca 2016 - 20:57

Sprzed paru minut. Już nabrało kolorów. Dorzuciłem słoninkę w chili


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#79 rstour

rstour

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 373 postów
  • MIejscowośćWrocław

Napisano 18 marca 2016 - 20:58

fadb44ea0e7e05e829f877675ba1b98b.jpg


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • kaz lubi to

#80 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 20 marca 2016 - 19:51

Dzis chcialbym pokazac co wczoraj wyczynial kol Podlasiak (forum Wedlin Domowych). Poniewaz mieszka teraz niedaleko wiec w "ramach wymiany doswiadczen" spotykamy sie I wlasnie wczoraj Bogdan wedzil u mnie (w wedzarni) swoje wedlinki na Swieta. Odrazu tez chcialbym dodac ze peklowal 2 tyg. (ja przewaznie ok 10 dni).

Poniewaz nie tylko samymi wedlinami czlowiek zyje wiec dzis tez zajolem sie nieco sprawdzeniem co po 1.5 Roku doszlo w moich beczulkach (bedzie tez I na rybki na rozgrzewke)

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych