Jump to content


Photo

Wędliny domowe


  • Please log in to reply
146 replies to this topic

#41 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 08 September 2015 - 13:55

Kaz pokazal swoje ladne I napewno smaczne rybki wiec tez pokaze swoje. Pokusilem sie o uwedzenie Seabass.

Attached Files


  • Slodziaksos, Rapala and longin like this

#42 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 posts
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Posted 08 September 2015 - 14:02

Rybka wędzona. Pychota :)

Attached File  c322707754dddef68499af09667d2ac23cc98f79711476349fabc86379afbfbe.jpg   101.13KB   4 downloads

Attached File  181c47181984f746e30c78479b9813380e11e97a6ea7cd34b34cd7ab46af713d.jpg   180.68KB   4 downloads

Attached File  9d22b06ed391948f812e7f900258704f4589ffcac64e84ea357f2c267f427e91.jpg   157.22KB   4 downloads

Attached File  93c64321967aea3bcd4dbcb4aef5711a2840e5774f6f0cce9b1b360fcfa0a877.jpg   205.07KB   4 downloads

Attached File  9859e8991104ddbcedb9de4970cc42712c17533801e84d5522521c0956fc708d.jpg   154.96KB   4 downloads

 

 

 

A tu efekt końcowy

Attached File  99d4e1b0493f68876fd4333ab8153781b8970e76c374e4489dc0362c56715237.jpg   122.5KB   4 downloads


  • Rapala and longin like this

#43 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 08 September 2015 - 14:14

Slodziaksos - nic dodac nic ujac - wiemy co I jak robimy I co jemy. A najbardziej lubie Twoj efekt koncowy na ostatnim zdjeciu. :1_miejsce:. Pozdrawiam



#44 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 08 September 2015 - 21:59

Stefan a te Bassy Morskie to w smaku jakie podobne mięsko do dorszyka czy tłuste bardziej ??

#45 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 09 September 2015 - 02:06

Bardziej podobne do dorsza.



#46 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 15 December 2015 - 00:43

Dosc dawno nikt nie poruszal tego tematu wiec dla odswierzenia I przypomnienia ze wsrod wedkarzy istenieja rowniez - jak to okreslil kiedys kol. Slodziaksos - rzezbarze miesa a nie tylko ryb - pochwale sie ostanio I przedostatnio wykonanymi rzezbami.

Na ostatnich zdjeciach widoczna jest nowa w moim wykonaniu kielbasa pod nazwa "Lisiecka" - zrobiona zamiast popularnej szynkowej. Przepis I receptura ze strony "Wedliny Domowe". Bardzo smaczna. Polecam.

Attached Files


  • kaz, Slodziaksos, Rapala and 3 others like this

#47 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 15 December 2015 - 06:41

Wszystko wygląda smakowicie :) !! Jeżeli wszystko dobrze to w niedzielę będę mógł pochwalić się swoimi wędzonkami :) Zapeklowałem też szynkę z sarny - nigdy tego nie robiłem jeszcze ciekawe jak wyjdzie ???



#48 Piksiak

Piksiak

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 19 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 15 December 2015 - 15:20

Piękna kiełbaska - jak z obrazka. Smacznego.



#49 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 06 January 2016 - 03:13

Minely Swieta, minol Nowy Rok a tu cisza na froncie wedlinowym. Kaz - czekam na opinie o szynce z sarny. Miedzyczasie kilka slow o moich wedliniarskich przygotowaniach - (zamiast na ryby to ja do wedzarni - ale coz zrobic jak lodka 3.5 tys. km od domu). Poprostu musze sie pochwalic I pokazac jaka niespodzianke przygotowal mi jeden ze znajomych z wedliniarskiego forum. Otrzymalem pzresylke z Vancouver w Canadzie od  Krzysztofa/ Redzeda zawierajaca 6 (szesc) rodzajow wedlin dojrzewajacych. Tak naprawde to dopiero teraz mialem okazje porownania smaku tego rodzaju wedlin z wedlinami w polskim stylu. Smak I wykonanie znakomite - zreszta zobaczcie sami.

Na zdjeciu chyba czwartym - od gornego lewego rogu:

Orange + fennel salami (pomaranczowo-koper wloski): Lomo Embuchado (poledwica), Saucisson Sec (francuska kielbasa dojrzewajaca), Kindziuk Litewski, Spaniata Romana (Grube Salami prasowane), Culatello (szynka dojrzewajaca).

Przedostatnie dwa zdjecia to moje wyroby (wsrod nich poledwica dojrzewajaca Lonzino).

Ostatnie zdjecie - widok czesci Sylwestrowego stolu - oprocz pomidorkow I jajek w majonezie(jajek nie znosze (oprocz okreslonych sytuacji :D)) wszystkie potrawy (salatki, wedliny) wykonane wlasnorecznie (z zona). Serdeczne pozdrowienia.

Attached Files


Edited by StefanS, 06 January 2016 - 03:16.

  • kaz, Slodziaksos, giaur27 and 4 others like this

#50 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,011 posts
  • MIejscowośćKwidzyn

Posted 06 January 2016 - 12:13

Ale Polskę widać na stole. gratki Stefan, aż człowiekowi slina cieknie. Te kindziuki, to mniam, mniam.


Edited by Cpt. Lego, 06 January 2016 - 12:13.

  • Rapala likes this

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#51 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 01 February 2016 - 18:48

Szynka z sarny hmm trzeba się do tego smaku przyzwyczaić. Nie była sucha bo szpigowałem słoniną. Peklowałem w zalewie: wino czerwone, woda, czosnek, sok z cytryny skórka z cytryny, jałowiec, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, kolendra :) no i oczywiście sól peklowa. Smak charakterystyczny :) 



#52 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 posts
  • MIejscowośćCharzykowy

Posted 01 February 2016 - 20:55

Ja na jesieni wziąłem jelenia na użytek własny. Zrobiłem kiełbasy, naprawdę pycha, teraz co nieco mi zostało i wczoraj zrazy były z jałowcem i żurawina. Naprawdę poezja smaku. Zurawinę sam zbierałem i suszylem. Sama natura. Pychotka.

#53 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 926 posts
  • MIejscowośćŁódź

Posted 01 February 2016 - 21:32

...no i się głodny zrobiłem :)

Niedaleko mnie otworzyli sklep -wędliny z dziczyzny itp...jestem tam stałym bywalcem- chociaż nie wiadomo ile tam dzika w dziku, a sarny w sarnie to smakuje przednio  ;)



#54 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 02 February 2016 - 03:41

Panowie - robicie smaka mowiac o smakach i my jako biedni czytelnicy mozemy obejsc sie tylko tym smakiem wiec dajcie chociaz oczy pocieszyc - zdjecia prosze...



#55 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 02 February 2016 - 09:55

Zdjęć sarniny nie zdążyłem zrobić :)



#56 filippoznan

filippoznan

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 63 posts
  • MIejscowośćPoznań

Posted 02 February 2016 - 11:39

Ty żarłoku ;)



#57 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 02 February 2016 - 14:30

Etam ja miałem napad żarłoków i zeżarli :)



#58 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 02 February 2016 - 21:13

hihihi - a juz myslalem ze "sarnina" tak szybko w las uciekla......u mnie dopiero 15.15 I zaczynam dzis wedzic kielbasy troche ...



#59 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 06 March 2016 - 17:58

Powędziło się :)

Attached Files


  • Rapala, zdrowaczekolada and Lasol like this

#60 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 posts
  • MIejscowośćBrójce

Posted 06 March 2016 - 20:20

Michał ładne fotki :) , u mnie kiełbasa za dwa tyg. w planach , a wędzonki przyjedli się .Myślę bardziej na mięska dojrzewające przechodzić . Kurcza 30lat temu  takie coś to było marzeniem . Co ta bida z ludźmi robi :D .


  • kaz and Tleilax like this




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users