Witam ja robię tak : na 2kg ryby 1-1,5l solanki , na litr wody 80-100gr soli przy czym 100gr soli można podzielić na dwie cześci sól i peklosól , proporcji 50/50 , jeżeli zamiast ryby mięso to czasami robię na samej peklosoli . Wodę zagotować dodać sól liśc laurowy , ziele angielskie w ziarkach , pieprz czarny w ziarkach i łyżkę cukru ( zależy na ile solanki ) jedna łyżka na 4-5l solanki , przegotować , schłodzić i zalać rybkę . Solanka nie psuję się ( mętnieję ) jeżeli pieklujemy przy temp. poniżej 10C . Ja latem robię w lodówce . Dla ryb wystarczy 1-2dni zależy od konsystencji mięsa i wielkości ryb no i od gustu . Ja nie lubę zbyt solonego dla tego daję 80gr na litr i npr. dorsza trzymam 1dobę przy 3C , wiadomo nim wyzsza temp. tym szybczej przechodzi solą . Trzeba też pamiętać o grubości tuszki , czasami lepiej dać dwa dni i póżniej lekko wymoczyć ( bardziej równomiernie przesolone ) . Smacznego .
P.s. jajko nie jest miarodajnym wyznacznikiem solenia , dwa jaka od róznych kur mają mega rozrzut w stężeniu solanki ,a nam chodzi o powtarzalność wyrobów . Ja używam wagi i refraktometru ( dla uzupełnienia soli przy seryjnym soleniu w tej samej solance ) .
Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 12 lipca 2014 - 20:32