Możecie polecić jakiś dobry nóż do filetowania . Kiedyś na starym foum WM było trochę na temat noży . Ktoś pamiętam pisał o konkretnym Japońskim nożu i nie tylko . Mieszkam w No i czasem naprawdę dobry nóż jest potrzebny .
Nóż do filetowania
#1
Posted 04 December 2016 - 00:55
#2
Posted 04 December 2016 - 08:25
#3
Posted 04 December 2016 - 10:44
Stefana, zamawia się u nich te noże formularzem? Czy jest gdzieś internetowy sklep?
Son of Vikings
#4
Posted 04 December 2016 - 16:29
Ja kupiłem w stacjonarnym sklepie wędzarniczym w Garwolinie
Edited by stefan, 04 December 2016 - 16:29.
#5
Posted 04 December 2016 - 18:27
Co to za sklep dziwny, nie ma cen .
Edited by magik473, 04 December 2016 - 18:28.
#6
Posted 05 December 2016 - 16:02
Wysłane z Tapatalka
#7
Posted 06 December 2016 - 11:01
https://www.centrumn.../Noze-do-ryb/69 tu sa te polkarsy i inne b. dobre
Dobry nóż to nie wszystko. Potrzebny jeszcze dobry kamień do ostrzenia przynajmniej 2 gradacje.
Edited by Dinet, 06 December 2016 - 11:04.
#8
Posted 06 December 2016 - 11:34
Ktoś się orientuje, czy do te Polkarsy są sprzedawane z pochewkami, czy golasy?
Son of Vikings
#9
Posted 06 December 2016 - 14:54
Golasy
#10
Posted 08 December 2016 - 08:02
W sklepie za rogiem są te noże wyglądają przyzwoicie aczkolwiek nie są jakoś wystrzałowe bo w sumie mają robić a nie wyglądać .... ceny 20 kilka peelenów.
oo otworzyli e-sklep https://www.domowasp...2,6495?pageId=2
#11
Posted 27 January 2018 - 20:37
Edited by duńczyk, 27 January 2018 - 20:38.
#12
Posted 27 January 2018 - 22:00
Używałem Victorinoxa SWIBO (to te z żółtymi uchwytami), bardzo dobry nóż, wcześniej przerabiałem też noże "firmowe" brandowane przez różne firmy wędkarskie i tych nie polecam.
Od pół roku mam "Japońca" z rdzeniem ze stali VG10 otulonym z 2 stron 36 warstwami stali damasceńskiej.
Piekielnie twardy rdzeń (60 HRC) i cudnie ostry. Stal chromowo-molibdenowo-vanadowa. Nóż nierdzewny, to ważne przy słonej wodzie.
Długo trzyma ostrość, ale jak każdy nóż trzeba kiedyś ostrzyć.
Tępym nożem kiepsko się pracuje, zwłaszcza przy filetowaniu ryb.
Czasami trzeba przeciąć twardą i śliską skórę.
Mięso ryby jest delikatne a krojenie wiadomo, to czynność ostateczna. Tępy nóż nie kroi tylko szarpie.
Do tępego noża używamy większej siły, stąd łatwo o skaleczenie.
Jeszcze go nie musiałem ostrzyć, jedynie delikatnie "poostrzałem" na prętach ceramicznych
Do ostrzenia noży używam profesjonalnej ostrzałki APEX, takiej jak na filmie niżej.
4 kamienie o różnej gradacji oraz trzymanie kąta, to ważne aby zrobić poprawny i równy klin krawędzi tnącej.
Zmodyfikowałem ją co nieco, dodając od spodu duży silny magnes neodymowy, aby "trzymał nóż".
Przy pomocy tej ostrzałki można "brzytwę" zrobić z każdego noża. Nie każdy jednak nóż będzie długo trzymał ostrość.
Wszystko leży w jakości noża a właściwie w stali z jakiej nóż zrobiono.
Kąt wychodzi idealnie zaś po ostatnim kamieniu (1500), krawędź tnąca ostrza błyszczy jak lustro.
"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl
#13
Posted 28 January 2018 - 08:50
Edited by Dinet, 28 January 2018 - 08:52.
#14
Posted 28 January 2018 - 09:18
@Dinet - ostrzę kamieniami na mokro, moczę je 5 minut przed ostrzeniem i często spłukuję powierzchnię kamienia.
Używam innych kamieni niż ten pan na filmie, trochę przerobiłem swoją ostrzałkę.
Czasem moje noże traktuję kamieniem belgijskim o gradacji 6000.
Mam jeszcze Arkansas 10000, ale przy takiej twardości stali japońskiej to co najmniej 1-2 godzin polerowania.
"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl
#15
Posted 28 January 2018 - 17:26
#16
Posted 28 January 2018 - 18:44
Hmmm....Profesjonalna ostrzałka naszych dziadków. Dawała radę nie tylko ostrzyć noże do filetowania ale i poważniejsze sprzęty
Attached Files
- giaur27, Tom_S and Słowik like this
#17
Posted 28 January 2018 - 19:09
O! I to jest super ostrzałka Jarku.
Na pewno nie spali się ostrza, ponieważ wolnoobrotowa.
Non stop kamień z piaskowca moczy się w wodzie a przy odrobinie wprawy kąt ostrza też się utrzyma.
Trochę duża i niewygodna bo i pomocnik do kręcenia wskazany.
Dawno temu kręciłem dziadkowi, kiedy ostrzył kosy do żniwiarki
Teraz używam klocka z piaskowca do równania powierzchni kamieni ceramicznych.
- jarwal likes this
"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl
#18
Posted 28 January 2018 - 19:13
Mój dziadek też miał gospodarstwo rolne, też mu pomagałem i z sentymentem wspominam tamte czasy
- zdrowaczekolada likes this
#19
Posted 31 January 2018 - 16:56
Poniewaz w sezonie "przerzucam" sporo ryb a takze sporo miesa w wyrobach wedzarniczych wiec dorobilem sie takiego zestawu- niemal kazdy z tych nozy ma swoje przeznaczenie ; DSC_0045.JPG 142.4KB 2 downloads.
Zaczynajac od japonskiego Tojiro Flash - "kosa" - do ciecia skor, osci w rybach przy filetowaniu, trybowanie kosci z miesa, twardawo- sprezysty..
Victorinox - ostry, flexible (miekki, sprezysty) - dobry do filetowania gdzie jedzie sie cieciem po osciach np.fladry.
Bubba Blade - amerykanski z nierdzewki pokryty dodatkowo teflonem na ostrzu - uzywamy na lodzi na oceanie (drugi dluzszy i prosty nie ma na zdjeciu). dobra, przeciw poslizgowa raczka, dosc ostry. Dobry do uzywania w warunkach mokrych
najnizej 3 noze brazylijskie Mundial - przecietniaki ale przydaja sie zwlaszcza przy miesie i skorowaniu.
Ostrze na stalce z maczka diamentowa.
- zdrowaczekolada and Słowik like this
#20
Posted 31 January 2018 - 17:02
Poniewaz w sezonie "przerzucam" sporo ryb a takze sporo miesa w wyrobach wedzarniczych wiec dorobilem sie takiego zestawu- niemal kazdy z tych nozy ma swoje przeznaczenie ;DSC_0045.JPG.
Zaczynajac od japonskiego Tojiro Flash - "kosa" - do ciecia skor, osci w rybach przy filetowaniu, trybowanie kosci z miesa, twardawo- sprezysty..
Victorinox - ostry, flexible (miekki, sprezysty) - dobry do filetowania gdzie jedzie sie cieciem po osciach np.fladry.
Bubba Blade - amerykanski z nierdzewki pokryty dodatkowo teflonem na ostrzu - uzywamy na lodzi na oceanie (drugi dluzszy i prosty nie ma na zdjeciu). dobra, przeciw poslizgowa raczka, dosc ostry. Dobry do uzywania w warunkach mokrych
najnizej 3 noze brazylijskie Mundial - przecietniaki ale przydaja sie zwlaszcza przy miesie i skorowaniu.
Ostrze na stalce z maczka diamentowa.
Jaką gradację ma ta mączka diamentowa na stalce?
"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users