Jump to content


Photo

Nóż do filetowania


  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 magik473

magik473

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 22 posts
  • MIejscowośćPolska Norwegia Stavanger

Posted 04 December 2016 - 00:55

Możecie polecić jakiś dobry nóż do filetowania . Kiedyś na starym foum  WM było trochę na temat noży . Ktoś pamiętam pisał o konkretnym Japońskim nożu i nie tylko . Mieszkam w No i czasem naprawdę dobry nóż jest potrzebny .



#2 stefan

stefan

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 182 posts
  • MIejscowośćGarwolin

Posted 04 December 2016 - 08:25

Polkars

 

https://polkars.com/...l/2-noze-do-ryb

 

Od wielu lat używam, są super.



#3 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,011 posts
  • MIejscowośćKwidzyn

Posted 04 December 2016 - 10:44

Stefana, zamawia się u nich te noże formularzem? Czy jest gdzieś internetowy sklep?


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#4 stefan

stefan

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 182 posts
  • MIejscowośćGarwolin

Posted 04 December 2016 - 16:29

Ja kupiłem w stacjonarnym sklepie wędzarniczym w Garwolinie


Edited by stefan, 04 December 2016 - 16:29.


#5 magik473

magik473

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 22 posts
  • MIejscowośćPolska Norwegia Stavanger

Posted 04 December 2016 - 18:27

Co to za sklep dziwny, nie ma cen .


Edited by magik473, 04 December 2016 - 18:28.


#6 grzegorz88

grzegorz88

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • MIejscowośćWrocław

Posted 05 December 2016 - 16:02

Marttiini Presentation BP407


Wysłane z Tapatalka

#7 Dinet

Dinet

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 371 posts
  • MIejscowośćSzczecin

Posted 06 December 2016 - 11:01

https://www.centrumn.../Noze-do-ryb/69 tu sa te polkarsy i inne b. dobre

Dobry nóż to nie wszystko. Potrzebny jeszcze dobry kamień do ostrzenia przynajmniej 2 gradacje.


Edited by Dinet, 06 December 2016 - 11:04.


#8 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2,011 posts
  • MIejscowośćKwidzyn

Posted 06 December 2016 - 11:34

Ktoś się orientuje, czy do te Polkarsy są sprzedawane z pochewkami, czy golasy?


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#9 stefan

stefan

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 182 posts
  • MIejscowośćGarwolin

Posted 06 December 2016 - 14:54

Golasy



#10 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 posts
  • MIejscowośćKielce

Posted 08 December 2016 - 08:02

W sklepie za rogiem są te noże wyglądają przyzwoicie aczkolwiek nie są jakoś wystrzałowe  bo w sumie mają robić a nie wyglądać .... ceny 20 kilka peelenów.

oo otworzyli e-sklep :) https://www.domowasp...2,6495?pageId=2



#11 duńczyk

duńczyk

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 101 posts
  • MIejscowośćleszno

Posted 27 January 2018 - 20:37

Witam trochę odświeże temat , szukam dobrego noża na filety , teraz używam noży viktorinox ale może ktoś z was poleci coś lepszego i żeby do tego była odpowiednią ostrzalka - ewentualnie kamień

Edited by duńczyk, 27 January 2018 - 20:38.


#12 zdrowaczekolada

zdrowaczekolada

    megavega

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 658 posts
  • MIejscowośćToruń

Posted 27 January 2018 - 22:00

Używałem Victorinoxa SWIBO (to te z żółtymi uchwytami), bardzo dobry nóż, wcześniej przerabiałem też noże "firmowe" brandowane przez różne firmy wędkarskie i tych nie polecam.

Od pół roku mam "Japońca" z rdzeniem ze stali VG10 otulonym z 2 stron 36 warstwami stali damasceńskiej.

Piekielnie twardy rdzeń (60 HRC) i cudnie ostry. Stal chromowo-molibdenowo-vanadowa. Nóż nierdzewny, to ważne przy słonej wodzie.

Długo trzyma ostrość, ale jak każdy nóż trzeba kiedyś ostrzyć. 

Tępym nożem kiepsko się pracuje, zwłaszcza przy filetowaniu ryb.

Czasami trzeba przeciąć twardą i śliską skórę. 

Mięso ryby jest delikatne a krojenie wiadomo, to czynność ostateczna. Tępy nóż nie kroi tylko szarpie.

Do tępego noża używamy większej siły, stąd łatwo o skaleczenie.

 

 

Jeszcze go nie musiałem ostrzyć, jedynie delikatnie "poostrzałem" na prętach ceramicznych

Do ostrzenia noży używam profesjonalnej ostrzałki APEX, takiej jak na filmie niżej.

4 kamienie o różnej gradacji oraz trzymanie kąta, to ważne aby zrobić poprawny i równy klin krawędzi tnącej.

Zmodyfikowałem ją co nieco, dodając od spodu duży silny magnes neodymowy, aby "trzymał nóż".

Przy pomocy tej ostrzałki można "brzytwę" zrobić z każdego noża. Nie każdy jednak nóż będzie długo trzymał ostrość.

Wszystko leży w jakości noża a właściwie w stali z jakiej nóż zrobiono.

Kąt wychodzi idealnie zaś po ostatnim kamieniu (1500), krawędź tnąca ostrza błyszczy jak lustro.

 

 


"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl


#13 Dinet

Dinet

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 371 posts
  • MIejscowośćSzczecin

Posted 28 January 2018 - 08:50

Kamieniem ostrzy się na mokro, tzn. mokrymi kamieniami. Przy twojej stali do wykończenia użyłbym gradacji 3000.

Edited by Dinet, 28 January 2018 - 08:52.


#14 zdrowaczekolada

zdrowaczekolada

    megavega

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 658 posts
  • MIejscowośćToruń

Posted 28 January 2018 - 09:18

@Dinet - ostrzę kamieniami na mokro, moczę je 5 minut przed ostrzeniem i często spłukuję powierzchnię kamienia.

Używam innych kamieni niż ten pan na filmie, trochę przerobiłem swoją ostrzałkę.

Czasem moje noże traktuję kamieniem belgijskim o gradacji 6000.

Mam jeszcze Arkansas 10000, ale przy takiej twardości stali japońskiej to co najmniej 1-2 godzin polerowania.


"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl


#15 Dinet

Dinet

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 371 posts
  • MIejscowośćSzczecin

Posted 28 January 2018 - 17:26

To ok! Bo na filmiku nie widziałem. Nie trzeba spłukiwac, ale jak kto woli.

#16 jarwal

jarwal

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 480 posts
  • MIejscowośćBydgoszcz

Posted 28 January 2018 - 18:44

Hmmm....Profesjonalna ostrzałka naszych dziadków. Dawała radę nie tylko ostrzyć noże do filetowania ale i poważniejsze sprzęty  ;)

Attached Files

  • Attached File  ost.jpg   20.15KB   1 downloads

  • giaur27, Tom_S and Słowik like this

#17 zdrowaczekolada

zdrowaczekolada

    megavega

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 658 posts
  • MIejscowośćToruń

Posted 28 January 2018 - 19:09

O! I to jest super ostrzałka Jarku.

Na pewno nie spali się ostrza, ponieważ wolnoobrotowa.

Non stop kamień z piaskowca moczy się w wodzie a przy odrobinie wprawy kąt ostrza też się utrzyma.

Trochę duża i niewygodna bo i pomocnik do kręcenia wskazany.

Dawno temu kręciłem dziadkowi, kiedy ostrzył kosy do żniwiarki ;)

Teraz używam klocka z piaskowca do równania powierzchni kamieni ceramicznych.


  • jarwal likes this

"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl


#18 jarwal

jarwal

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 480 posts
  • MIejscowośćBydgoszcz

Posted 28 January 2018 - 19:13

Mój dziadek też miał gospodarstwo rolne, też mu pomagałem i z sentymentem wspominam tamte czasy :rolleyes: 


  • zdrowaczekolada likes this

#19 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 posts
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Posted 31 January 2018 - 16:56

Poniewaz w sezonie "przerzucam" sporo ryb a takze sporo miesa w wyrobach wedzarniczych wiec dorobilem sie takiego zestawu- niemal kazdy z tych nozy ma swoje przeznaczenie ;Attached File  DSC_0045.JPG   142.4KB   2 downloads.

Zaczynajac od japonskiego Tojiro Flash - "kosa" - do ciecia skor, osci w rybach przy filetowaniu, trybowanie kosci z miesa, twardawo- sprezysty.. 

Victorinox - ostry, flexible (miekki, sprezysty) - dobry do filetowania gdzie jedzie sie cieciem po osciach np.fladry.

Bubba Blade - amerykanski z nierdzewki pokryty dodatkowo teflonem na ostrzu - uzywamy na lodzi na oceanie (drugi dluzszy i prosty nie ma na zdjeciu). dobra, przeciw poslizgowa raczka, dosc ostry. Dobry do uzywania w warunkach mokrych

najnizej 3 noze brazylijskie Mundial - przecietniaki ale przydaja sie zwlaszcza przy miesie i skorowaniu. 

Ostrze na stalce z maczka diamentowa. 


  • zdrowaczekolada and Słowik like this

#20 zdrowaczekolada

zdrowaczekolada

    megavega

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 658 posts
  • MIejscowośćToruń

Posted 31 January 2018 - 17:02

Poniewaz w sezonie "przerzucam" sporo ryb a takze sporo miesa w wyrobach wedzarniczych wiec dorobilem sie takiego zestawu- niemal kazdy z tych nozy ma swoje przeznaczenie ;attachicon.gifDSC_0045.JPG.

Zaczynajac od japonskiego Tojiro Flash - "kosa" - do ciecia skor, osci w rybach przy filetowaniu, trybowanie kosci z miesa, twardawo- sprezysty.. 

Victorinox - ostry, flexible (miekki, sprezysty) - dobry do filetowania gdzie jedzie sie cieciem po osciach np.fladry.

Bubba Blade - amerykanski z nierdzewki pokryty dodatkowo teflonem na ostrzu - uzywamy na lodzi na oceanie (drugi dluzszy i prosty nie ma na zdjeciu). dobra, przeciw poslizgowa raczka, dosc ostry. Dobry do uzywania w warunkach mokrych

najnizej 3 noze brazylijskie Mundial - przecietniaki ale przydaja sie zwlaszcza przy miesie i skorowaniu. 

Ostrze na stalce z maczka diamentowa. 

 

Jaką gradację ma ta mączka diamentowa na stalce?


"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users