Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jeszcze jeden przepis na tatarek z dorsza.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 prezes

prezes

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 24 postów
  • MIejscowośćJelenia Góra

Napisano 24 grudzień 2016 - 15:27

Witam

Podzielę się przepisem na tatar, który miałem przyjemność pierwszy raz kosztować na pokładzie świetnego kuterka  Athlon z Kołobrzegu, a dowodzonego, przez najlepszego znanego mi szypra jakim jest Rysiu. To on uraczył naszą ekipę tym przysmakiem.

Ale do rzeczy.

 

Potrzebne będą:

- polędwice dorszowe- ilość- w zależności od potrzeb,

- cebula- ilość j.w.

- ogóreczki kiszone lub konserwowe.

- Papryka ostra- dodawana ostrożnie

- papryka słodka - dla koloru

- olej rzepakowy

- sól, pieprz.

 

Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie mięska  :P .

 

Z polędwiczek(2-3-4 w zależności od grubości) formuję kiełbaski o średnicy ok 5-7 cm. robię takie bo potem wygodnie je obrabiać.

Do woreczka i (bardzo ważne) do zamrażarki aby złapały "na kość".

Po całkowitym zamrożeniu- i to też bardzo ważne- strugamy sztywnym nożykiem na wiórki. Ciężka to robota, ale tylko taka forma obróbki przynosi pożądany efekt  ;) .

 

Cebulkę ( po skrojeniu solimy)i ogóreczki kroimy bardzo drobno, wrzucamy do mięska, dodajemy paprykę słodką -sporo, trochę ostrej, dolewamy oliwkę - z wyczuciem. Dopieprzamy i dosalamy do smaku - i gotowe   :)   :)   :) . 

Ważne jest aby zestrugane polędwiczki były mieszane z dodatkami jak są jeszcze mocno chłodne.

 

Po przegryzieniu się (godzinka, dwie, lub na drugi dzień)  niebo w gębie  :P .

 

Tak przygotowany tatar wygląda niczym z łososia i niejeden kulinarny "fachowiec" dał się nabrać  :lol: .

 

Życzę smacznego.



#2 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1659 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 24 grudzień 2016 - 15:46

Dobry przepis  :alk:


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#3 poltom

poltom

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 123 postów
  • MIejscowośćstaszów

Napisano 25 grudzień 2016 - 07:02

Muszę spróbować...dzięki za info



#4 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 613 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 25 grudzień 2016 - 07:16

Podobny przygotowywał zawsze Edek na Jamese Cooku



#5 prezes

prezes

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 24 postów
  • MIejscowośćJelenia Góra

Napisano 25 grudzień 2016 - 07:43

Widać to przepis z tej samej parafii ;) .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych