Skocz do zawartości


Zdjęcie

Żabnica


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Andrzej122

Andrzej122

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 27 postów
  • MIejscowośćGłogów

Napisano 23 sierpnia 2016 - 22:38

Cztery wyjazdy na Loppe i po raz pierwszy trafiła się paskuda. Może nie była wielka (8kg) ale dostarczyła radości co niemiara.

Załączone pliki



#2 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 623 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 24 sierpnia 2016 - 05:28

Super rybka, gratki :)



#3 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 24 sierpnia 2016 - 06:09

Piękna paskuda ! Gratuluję!

#4 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 726 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2016 - 06:40

Żadka ryba cenne trofeum.
Gratuluję.

#5 poltom

poltom

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 124 postów
  • MIejscowośćstaszów

Napisano 24 sierpnia 2016 - 06:54

Gratulacje



#6 zbynio

zbynio

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • MIejscowośćWłocławek

Napisano 24 sierpnia 2016 - 07:22

Piękna w swej brzydocie. Gratulacje.



#7 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 452 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2016 - 14:41

Kolega nie posiadający zupełnie doświadczenia na pierwszym wyjeździe do Norwegii w 2008 zaciął coś na prawie 70m i w pierwszej chwili ucieszył się że ma rybę ale chwilę później stwierdził że jakiś wodorost albo szmata mu się przyczepiły. Wziąłem wędkę od niego i faktycznie, ciężar był ale bez ruchu żadnego. Okazało się że przyczepiła się 4kg żabnica. 



#8 Andrzej122

Andrzej122

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 27 postów
  • MIejscowośćGłogów

Napisano 24 sierpnia 2016 - 17:33

W tym przypadku było podobnie. Walki nie było praktycznie wcale.Taki worek kartofli. Rybka stwarza duży opór ponieważ cały czas ma otwartą paszczę.Wzięła na szczycie górki na 30m na ostrym spadku.



#9 Waldix

Waldix

    Łosoś

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPipPipPip
  • 260 postów
  • MIejscowośćstaszow

Napisano 24 sierpnia 2016 - 21:45

ta ryba nie walczy praktycznie tylko stawia opór jak wiadro wody ,trofeum super ale sportowo to słabeusz , moja największa miała blisko 10kg , mięso za to bardzo smaczne

zøapanie jej to czysta lotaria bo przyneta musi byc podstawiona pod morde inaczej nie zaatakuje i nie pogoni przynęty



#10 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 sierpnia 2016 - 06:18

Nie miałem przyjemności chycić, choć na łodzi mieliśmy- chycił Marecki. I faktycznie to monstrum niezbyt walczy, a właściwie nie walczy. Niestety, została pożarta- błędy młodości :( . Chciałbym choć raz chycić, zrobić kilka fajnych zdjęć i puścić precz do wody :) .



#11 Waldix

Waldix

    Łosoś

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPipPipPip
  • 260 postów
  • MIejscowośćstaszow

Napisano 25 sierpnia 2016 - 06:30

pare lat temu moj kolega na lodzi zlapal taka z 4kg , pierwszy raz wtedy widzialem ja tak na oczy i wsadzil jej reke do paszczy aby wydrzec pilkera a ta zamknela momentalnie , nie skaleczyla go bardzo bo nie fryga sie jak inne ryby  ale mielismy ubaw na kilka dni :) odzyskała wolność wtedy za ten szybki manewr obronny :)



#12 halibut66.5

halibut66.5

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 85 postów
  • MIejscowośćlubliniec

Napisano 25 sierpnia 2016 - 11:48

Kilka lat tamu zabraliśmy na Arnoy gostka który nigdy w życiu nie miał wędki w ręce. Pierwsze wypłyniecie facet opuścil pilkera i nagle krzyczy ze coś ma, my ubaw po pachy mówimy to targaj to i wyszła żabnica 21 kg natychmiast przestaliśmy się śmiać hahahhahhaah



#13 Andrzej122

Andrzej122

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 27 postów
  • MIejscowośćGłogów

Napisano 25 sierpnia 2016 - 16:37

Nie miałem przyjemności chycić, choć na łodzi mieliśmy- chycił Marecki. I faktycznie to monstrum niezbyt walczy, a właściwie nie walczy. Niestety, została pożarta- błędy młodości :( . Chciałbym choć raz chycić, zrobić kilka fajnych zdjęć i puścić precz do wody :) .

Dlaczego Tom nazywasz zabranie tej ryby błędem młodości? To taka prowokacja czy głębsze przemyślenia?



#14 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 sierpnia 2016 - 17:22

Bo doszedłem do wniosku, że rzadkie ryby oraz duże ryby będę wypuszczał. Absolutnie to nie jest  żadna prowokacja.

Każdy robi jak uważa w tej kwestii.


  • easyrider i Waldix lubią to

#15 stefan

stefan

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 182 postów
  • MIejscowośćGarwolin

Napisano 26 sierpnia 2016 - 10:07

Trafiłem żabnicę na swojej pierwszej wyprawie do Norwegii, Sotra k/Bergen. tez miała 8 kg ale w środku miała "wkładkę" w postaci żywej kilogramowej flądry :)Więc było 2 w 1 :) .

Mięso z ogona jest przepyszne pod warunkiem cierpliwości w obieraniu z błonki. Najsmaczniejsze szybko usmażone (jak tuńczyk) tak, żeby doszło na talerzu.



#16 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 26 sierpnia 2016 - 11:03

Trafiłem żabnicę na swojej pierwszej wyprawie do Norwegii, Sotra k/Bergen. tez miała 8 kg ale w środku miała "wkładkę" w postaci żywej kilogramowej flądry :)Więc było 2 w 1 :) .

Mięso z ogona jest przepyszne pod warunkiem cierpliwości w obieraniu z błonki. Najsmaczniejsze szybko usmażone (jak tuńczyk) tak, żeby doszło na talerzu.

 

Tak jak Stefan pisze, szybkie smażenie, to się odnosi do większości gatunków ryb. Jedynie dorsz wybacza wiele i jest zjadliwy po przeciągnięciu.

W Hawoysund, na drugiej łódce też pojmali żabnicę, miała coś koło 23kg. Niestety, jak dla mnie była nie do zjedzenia. Smażyli pewnie jak dorsza. Ja trafiłem już po całym zamieszaniu i nie zdążyłem uprzedzić, jak ją smażyć.


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#17 Dinet

Dinet

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 371 postów
  • MIejscowośćSzczecin

Napisano 26 sierpnia 2016 - 14:27

Najlepsza duszona na białym winie lub zapiekana w piecu z warzywami. Smażenie pozbawia wyjątkowych dla tej ryby walorów smakowych. Nie wiem, jak jest na woku, bo nie robiłem.



#18 maćko

maćko

    Szprot

  • Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów
  • MIejscowośćTarnów

Napisano 31 sierpnia 2016 - 08:17

Gratulacje :) Piękna rybka






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych