Skocz do zawartości


Zdjęcie

Sztuka filetowania!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1110 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 03 styczeń 2016 - 21:07

Filetowanie makreli! Trochę mało starannie! ;)


  • Hero i szczep lubią to

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#2 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1110 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 03 styczeń 2016 - 21:11

A tu dorszy! :)

A tak Niemiaszki! :)


Użytkownik longin edytował ten post 03 styczeń 2016 - 21:24

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#3 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1110 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 03 styczeń 2016 - 21:15

Żabnica! Sprytny sposób! :)

I śledziki!


Użytkownik longin edytował ten post 03 styczeń 2016 - 21:30

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#4 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1110 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 03 styczeń 2016 - 21:52

Może warto to prześledzić. Te trzy części. Jakby się coś takiego komuś trafiło! :) ;) :lol: .

https://www.youtube.com/watch?v=lF_GtlxWRTM


Użytkownik longin edytował ten post 03 styczeń 2016 - 21:54

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#5 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 953 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 03 styczeń 2016 - 22:53

Przydatne filmiki  :) .

Szkoda, że to co proponują pomocnicy na kutrach, w Żółtych Budkach itp. to PŁATY a nie filety. Dorsz to wiadomo- są różne "szkoły" filetowania :) .Stosunkowo łatwo filetuje się halibuty, flądry, torbuty. Plamiaki też ok, choć skóra gróba. "Ścierwojady" typu brosma, zębacz, żabnica, molwa- gorzej- źle się filetuje. To z mojego skromnego doświadczenia a propo słonej.

Pstrągi, łosie, okonie, sandacze- raczej dobrze się robi. Masakra natomiast ze szczupłym :) .

Tyle mojego skromnego doświadczenia :) .



#6 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1645 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 04 styczeń 2016 - 01:03

Dorsza gościu niebardzo filetuje. Z tego cięcia na koniec wynika, że ości długie z piersi zostaja w filecie, a to dupa nie filet. Po co filetować śledzie, to już nie wiem, chyba, ze ktoś je na surowo. Cały smak jest w tym, żeby smażyć całego z głową i jeść prosto z patelni popijając piwkiem. Natomiast, jak chce się rolmopsy, to się je daje na 24h w mocną zalewę octową i na drugu dzień wyrywa cały kregosłup z ościami. Z solanki też się wyrywa kregosłup z ościami bardzo zgrabnie.


Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 04 styczeń 2016 - 01:03

  • Waldix lubi to

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#7 Lechó

Lechó

    Śledź

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 41 postów
  • MIejscowośćGdańsk

Napisano 04 styczeń 2016 - 23:23

Po analizie filmów z filetami XXL stwierdzam że zamówienie u  Sw. Mikołaja noża do filetowania Victorinox było chyba błędem. Trzeba było wykombinować coś dużo większego.



#8 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 439 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 15 styczeń 2016 - 13:58

https://www.facebook...39917569369910/



#9 rafaelnorge

rafaelnorge

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 164 postów
  • MIejscowośćHamar poludniowa Norwegia

Napisano 15 styczeń 2016 - 21:14

Znam ten patent juz od wielu lat. Przy odrobinie wprawy sprwianie okoni ``bez patroszenia`` idzie szybko jak na filmiku.



#10 robert_d

robert_d

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 84 postów
  • MIejscowośćŁomża

Napisano 15 styczeń 2016 - 21:57

a tu panowie jak by wam się trafiło w nowym sezonie a do brzegu było daleko:)



#11 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 953 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 15 styczeń 2016 - 22:10

Myślę, ze jakby coś takiego sie tarfiło, to by pływało dalej  :angry: .



#12 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1645 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 15 styczeń 2016 - 23:15

Dobra, dobra, zeżarlibyście, juz ja wiem.


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#13 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 590 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 15 styczeń 2016 - 23:22

Na pewno za głęboko zgryzł i wyjścia nie było, dostał po głowie żeby się nie męczył.


  • rafaelnorge lubi to

#14 piter74

piter74

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 58 postów
  • MIejscowośćSzczecin

Napisano 17 lipiec 2017 - 20:31

Takie rzeczy tylko w Rosjii.



#15 Waldix

Waldix

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 260 postów
  • MIejscowośćstaszow

Napisano 28 lipiec 2017 - 10:19

gdzie mozna w kraju kupic rękawice do filetowania te Norweskie takie pomarańczowe z zatopionymi gródkami - wypustkami do antypoślizgu ? zapomniałem je kupić teraz jak bylem



#16 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1645 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 28 lipiec 2017 - 10:54

Ja takie widziałem w sklepie ogrodniczym.


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#17 Waldix

Waldix

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 260 postów
  • MIejscowośćstaszow

Napisano 28 lipiec 2017 - 11:20

poważnie piszesz czy lecisz w kulki :) aż jutro odwiedzę obsługę roli :)



#18 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1645 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 28 lipiec 2017 - 23:20

Widziałem w ogrodniczym, takie chropowate, ocieplane nawet od środka. Może w ogrodnictwie też się przydają. 

Widzialem również w necie.
Ot klepnałem w wyszukiwarce i proszę :)

https://www.glovex.c...e-Lateksowe/559


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#19 padonis

padonis

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 399 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 18 sierpień 2017 - 17:43

Wiem, wiem, że to już było i pewno część z was już widziała ale w tym temacie nie może zabraknąć  filetowania Halinki, przez naszego kolegę Słodziaka. Filmik zrobiłem Ja, niestety z różnych powodów część podkładu muzycznego została z filmu usunięta przez Youtybe. Mimo to miło popatrzeć na zawodowca :) .


Użytkownik padonis edytował ten post 18 sierpień 2017 - 17:44

  • jarwal i zdrowaczekolada lubią to

#20 Dinet

Dinet

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 308 postów
  • MIejscowośćSzczecin

Napisano 18 sierpień 2017 - 19:29

Filetowanie halibuta wzorcowe. fileciarnia chyba w Torsvag.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych