Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#21 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 postów
  • MIejscowośćCharzykowy

Napisano 09 października 2016 - 22:15

Aby to coś nie wymiotne :) bo jak się napatrzy na ten specyfik to ma się różne odczucia. :D

#22 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 postów
  • MIejscowośćCharzykowy

Napisano 09 października 2016 - 22:18

Tak na poważnie, ten twój ostatni eliksir z truskawkami w tle to jakiś hit?! Bo dla mnie to zaskakujące zjawisko.

#23 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 11 października 2016 - 15:33

To jest miód w gębie i oczywiście zabiorę na najbliższe spotkanie :)

#24 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 11 października 2016 - 17:40

To jest miód w gębie i oczywiście zabiorę na najbliższe spotkanie :)

 

Hmmmmmmmmmmmmm ;)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#25 rafaelnorge

rafaelnorge

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 164 postów
  • MIejscowośćHamar poludniowa Norwegia

Napisano 16 października 2016 - 20:55

Zaczynam przygode z wlasnymi trunkami i ja :alk:
Na pierwszy raz nastawilem dwa balony: porzeczkowo agrestowe i porzeczkowo winogronowe

Wedlug przepisu Malinowego Nosa z youtube 
Przy okazji zlewania winka z nad osadu obowiazkowa mala degustacja :beer:

Wina sa dobre i mocne ale musza sobie jeszcze polezakowac  :)

Załączony plik  samsung 2016 017.jpg   161,28 KB   2 Ilość pobrań Załączony plik  samsung 2016 015.jpg   122,15 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  samsung 2016 039.jpg   115,14 KB   2 Ilość pobrań Załączony plik  samsung 2016 023.jpg   92,93 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  20161016_211931.jpg   63,6 KB   2 Ilość pobrań



#26 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 postów
  • MIejscowośćCharzykowy

Napisano 16 października 2016 - 22:13

A jakim sposobem masz porzeczki z winogronami. Tak jakby porzeczki to trochę wcześniej niż winogrona, no chyba że takie odmiany. Ale jak masz takie możliwości to pozazdrościć. Ja wczoraj zrobiłem nowy wsad z winogron, a zlalem zeszłoroczny. Pychotka. :)

#27 rafaelnorge

rafaelnorge

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 164 postów
  • MIejscowośćHamar poludniowa Norwegia

Napisano 17 października 2016 - 05:02

A jakim sposobem masz porzeczki z winogronami. Tak jakby porzeczki to trochę wcześniej niż winogrona, no chyba że takie odmian

 

Trafne spostrzezenie

Sekret odmiany winogrona ktorej uzylem polega na tym ze rosnie w szklarni ;)



#28 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 17 października 2016 - 18:56

Ja winami jeszcze się nie zająłem ale patrzę w tym kierunku :)
Dzis nastawiam nalewkę na owocach z czarnego bzu a w weekend poszły do alko rajskie jabłuszka.

#29 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 452 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 18 października 2016 - 14:46

Dzis nastawiam nalewkę na owocach z czarnego bzu a w weekend poszły do alko rajskie jabłuszka.

Z czarnego bzu robiłem ale nie moja bajka, i zapach i smak specyficzny. A zastanawiam się co z tymi jabłuszkami bo są ale nigdy do niczego nie używałem.



#30 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 22 października 2016 - 17:03

Nalewka z rajskich jest pyszna a z bzu robię pierwszy raz, zapach specyficzny. Zobaczymy, zawsze można kupażować jak sama nie spasuje.

#31 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 05 listopada 2016 - 15:03

Trzy fazy pigwy. Na marginesie jak dla mnie jedna z lepszych nalewek. Zamiast cukru miód i pozniej jest...miód i rogal na twarzy podczas degustacji :)
1478354456img_2447.jpg
1478354504img_2446.jpg
1478354537img_2448.jpg
  • Tom_S, zdrowaczekolada i Tleilax lubią to

#32 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 21 lutego 2017 - 21:36

Czwarta faza pigwy jest najlepsza bo to już degustacja.
Zmieszałem z pigwowcem i dodałem rumu i wyszło zacnie.

Przy okazji, czy ktoś ma może w swoim ogrodzie dereń ? Owoce bym przytulił i oczywiście w jakiś sposób zrewanżował :)

#33 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 452 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 21 lutego 2017 - 21:58

Przy okazji, czy ktoś ma może w swoim ogrodzie dereń ? Owoce bym przytulił i oczywiście w jakiś sposób zrewanżował :)

No właśnie :rolleyes: . Ja u siebie posadziłem w 2012 jesienią takie po 0,5m a w 2015 jeden miał ok. 1,5m a 3 może dobijają do metra a rosną w tym samym miejscu działki. W tym roku miałem owocki , wszystkie 11 :( ale nie zdążyłem spróbować bo chyba ptaki opierdzieliły. Nawet na rynku w Siemiatyczach trudno trafić.



#34 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 postów
  • MIejscowośćCharzykowy

Napisano 21 lutego 2017 - 22:32

Darek też obecnie cieszę się smakiem pigwowki na miodzie, ale z rumem to jeszcze nie robiłem. Spróbuję w następnym sezonie. Derenia niestety nie mam. :(

#35 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 24 lutego 2017 - 17:21

Ja mam dwa młode drzewka dereńia ale kiedy doczekam się owoców to już inna bajka.

Dodaj do swojej 100ml rumu na litr nalewki i pózniej daj czas żeby się trochę ułożyła :)

#36 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 18 października 2017 - 14:32

Pracowite to było lato.Owoce same się nie nazbierają a nalewki same nie zrobią.
Sporo juz poszło do leżakowania i sporo też jeszcze pływa z owocami.

Jesień też będzie pracowita ale juz pod kątem miodów pitnych :)

#37 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 452 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 18 października 2017 - 17:11

Ja mam dwa młode drzewka dereńia ale kiedy doczekam się owoców to już inna bajka.

Jesienią 2012 wsadziłem trzy derenie po ok. 50cm. Dwa mają po ok. 70-80, jeden ponad 1,5m. Owocowały w tym roku ale było jakieś 15 owocków na wszystkich trzech.Ptaki zjadły.



#38 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 726 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 18 października 2017 - 18:56

Ja zrobiłem nalewkę z czarnego bzu. Oczywiście dla zdrowotność :beer: i.



#39 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 18 października 2017 - 22:10

Czarny bez długo sie układa, po roku jest już lepiej ale dalej poszedł do kąta poleżeć. W tym roku zrobiłem z kwiatów czarnego bzu i to bedzie petarda ale za jakiś czas :)

#40 Konektor

Konektor

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 139 postów
  • MIejscowośćKraków

Napisano 24 listopada 2017 - 13:13


Najnowsza zabawka :)

1472670749image.jpeg[/quote]


Fajna wyciskarka właśnie coś takiego myślałem sobie zrobić :D
  • zdrowaczekolada lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych