Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 29 grudnia 2015 - 13:11

Coś mnie natchnęło ...spora w tym zasługa Michała ( miody) spora zasługa Oli bo ją też natchnęło :)
Nastawiliśmy kilka nalewek i po czasie zobaczymy co z tego wyjdzie
Robi się....
1. Farmaceutów
2. Figowa
3. Wisniowa
4. Cytrynówka 2 rodzaje
5. Pigwowa
6. Bakaliowa

W przyszłym tyg przyjdą owoce czeremchy, tarniny i dzieckiem róży :)
W miarę postępów będę pisał co i jak a może ktoś się też czymś podzieli....

Użytkownik darboch edytował ten post 29 grudnia 2015 - 13:12


#2 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 29 grudnia 2015 - 14:44

Czyim dzieckiem? Róży? Nie ma takiej na forum ;)


  • darboch lubi to

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#3 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 29 grudnia 2015 - 15:16

Miało byc ---> dzikiej róży :)

#4 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 04 stycznia 2016 - 21:36

hi Darboch. Nie tylko Ty jestes natchniety tymi "wyrobami". Sadzac po opisie to "kilka" trunkow nastawiles i to w jednym czasie. Nie piszesz anie nie pokazujesz jakie sa to ilosci ale biorac pod uwage ilosc rodzajow to musi byc tego co - nieco. Napewno wszystkie beda na "swoj sposob odlotowe". Chetnie poznalbym sklady i sposob ich przerobu. Poniewaz mam akurat kilka zdjec chcialbym tez poglebic Twoje "natchniecie" na robienie tych wysmienitych trunkow.

Załączone pliki



#5 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 04 stycznia 2016 - 23:45

He, he, he. Stefan z grubej dwururki pojechałeś :D


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#6 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 31 sierpnia 2016 - 20:24

Troszkę poleciałem z trunkami a teraz jest ogólnie gorący okres na owoce. Część pływa a część do zamrażarki.
Miody też w ilościach zacnych leżakują :)

Jak to mówi Kaz...tylko nadprodukcja nas ratuje ...Hahha
To moja "pracownia" i poczekalnia do leżakowania
Nalewki
1472670352image.jpeg

1472671114image.jpeg


Miody

1472670500image.jpeg

1472670541image.jpeg

Cydry i piwa
1472671396image.jpeg

1472670696image.jpeg

1472671293image.jpeg


Najnowsza zabawka :)

1472670749image.jpeg

#7 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 31 sierpnia 2016 - 20:27

No to pojechałeś  :1_miejsce:  :) !


  • darboch lubi to

#8 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 postów
  • MIejscowośćCharzykowy

Napisano 31 sierpnia 2016 - 20:58

A gdzie połapać taką wyciskarke Darku.

#9 tamMarek

tamMarek

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 84 postów
  • MIejscowośćMalbork

Napisano 02 września 2016 - 11:19

A gdzie połapać taką wyciskarke Darku.

Może zamiast Darka odpowie Marek. Różnorodność występowania gatunku wyciskarek jest bardzo duża. Ławice ich występują na łowisku "aledrogo". Także tam proponuję zarzucić. Złapane sztuki dostarczają pod drzwi. Pozdrawiam i życzę udanych połowów. Marek


  • Slodziaksos i wiwaldi lubią to

#10 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 12 września 2016 - 11:22

Takiej prasy nie dostanie na aledrogo. Są rożne i generalnie jak do wycisniecia kg owoców raz na jakiś czas sie znajdzie ale kiedy ma służyć na lata to trzeba zainwestować

Przy okazji... Co to za owoc ? Kaz Ty się nie odzywaj :)


1473675699image.jpeg

#11 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 12 września 2016 - 12:00

Po rosyjsku - Oblepicha, po polsku chyba rokitnik. Bardzo popularna wsrod Rosjan. W Stanach do kupienia w wiekszosci "rosyjskich" sklepow w postaci mrozonej. Szczegolnie cenny jest olej z nasion.

#12 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 14 września 2016 - 07:31

Dokładnie to rokitnik tzw rosyjski ananas i bomba witaminowa jak rownież zacna nalewka :)

A to co ?

1473834645image.jpeg

#13 tamMarek

tamMarek

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 84 postów
  • MIejscowośćMalbork

Napisano 14 września 2016 - 08:43

Dokładnie to rokitnik tzw rosyjski ananas i bomba witaminowa jak rownież zacna nalewka :)

A to co ?

1473834645image.jpeg

Wygląda mi to na pigwowca chińskiego, ale mogę się mylić.



#14 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 17 września 2016 - 11:21

Dokładnie :)

#15 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 18 września 2016 - 18:00

Witam - Najpierw nalezy sie chyba okazanie szacunku dla Kol. Darbocha za checi, przygotowania I ilosci pokazanych nalewek - mam nadzieje ze beda znakomite. Do tej Twojej kolekcji chcialbym zasugerowac zrobienie Nalewki Plebana - o ile juz nie jest U Ciebie w przygotowaniach. Ja robie ja juz od jakiegos czasu I musze przyznac ze smakuje mi bardzo, a jeszcze szczegolniej smakuje Paniom. Jest dosc droga w produktach, czasobioraca (ok 6 m-cy) ale warto ja przygotowac.

1 l spirytusu

1 l wodki  ( lub 2 l rozrobionego spirytusu do mocy 67%)

1 l wina Tokay Furmint (mozna uzyc innego bialego polwytrawnego)

1 l miodu

10 cytryn (wycisniety sok z miazszem I nasionami)

10 ziaren cardamonu

Wszystko razem mieszam I odstawiam na ok 1 m-c w ciemnym pomieszczeniu czasami mieszajac. Po m-cu pierwsze filtrowanie w celu oddzielenia czesci stalych I nasion. Odstawiam znow na ok 6-mcy czasami degustujac klarowna ciecz znad osadu.po ok 5 m-cach musze znow robic nowa partie.

Na zdjeciu drugim - w sloiku - 6 m-czna nalewka.

Załączone pliki



#16 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 21 września 2016 - 07:01

Tej nalewki jeszcze nie robiłem ale juz mam w planach. Dziękuje za przepis
Na poczatek dwa pytania
1. Kardamon w całości albo rozgniatasz ?
2. Zostawiasz sok z pestkami ? Nie ma za mocnej goryczki przy tak długim leżakowaniu ?

Przy okazji....wczoraj zrobiłem cos takiego. Ktoś wie co z tego powstanie ?

1474437582image.jpeg1474437627image.jpeg
1474437676image.jpeg

#17 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 21 września 2016 - 09:43

Coś bardzo dobrego :)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#18 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 21 września 2016 - 13:11

1. Cardamon w calosci - jest bardzo aromatyczny I moze byc dominujacy za bardzo, wiec w miare zwiekaszania ilosci nalewki zmniejszam ilosc cardamonu - np na ilosc z 3 litrow spirytusu daje juz tylko 20 ziaren.

2. Razem z pestkami - lezakowanie z nimi to ok 1 -m-ca (po miesiacu pierwsze filtrowanie i oddzielenie czesci stalych)

 

Zgadzam sie z Capitanem ze bedzie to cos dobrego (gdyby nie ta skorka pomaranczowa to powiedzialbym ze moze to byc Krupnik).



#19 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 21 września 2016 - 17:09

Zgadłeś, to krupnik :)

#20 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 09 października 2016 - 21:51

Nalewkarski szał w pełni
Poniżej zdjęcia jednej z nalewek a dokładnie truskawka/ banan/ malina na mleku
Wyglada jak coś w galaktyce :)
1476046076img_5808.jpg
1476046118img_5813.jpg
1476046283img_5810.jpg




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych