Witam - Najpierw nalezy sie chyba okazanie szacunku dla Kol. Darbocha za checi, przygotowania I ilosci pokazanych nalewek - mam nadzieje ze beda znakomite. Do tej Twojej kolekcji chcialbym zasugerowac zrobienie Nalewki Plebana - o ile juz nie jest U Ciebie w przygotowaniach. Ja robie ja juz od jakiegos czasu I musze przyznac ze smakuje mi bardzo, a jeszcze szczegolniej smakuje Paniom. Jest dosc droga w produktach, czasobioraca (ok 6 m-cy) ale warto ja przygotowac.
1 l spirytusu
1 l wodki ( lub 2 l rozrobionego spirytusu do mocy 67%)
1 l wina Tokay Furmint (mozna uzyc innego bialego polwytrawnego)
1 l miodu
10 cytryn (wycisniety sok z miazszem I nasionami)
10 ziaren cardamonu
Wszystko razem mieszam I odstawiam na ok 1 m-c w ciemnym pomieszczeniu czasami mieszajac. Po m-cu pierwsze filtrowanie w celu oddzielenia czesci stalych I nasion. Odstawiam znow na ok 6-mcy czasami degustujac klarowna ciecz znad osadu.po ok 5 m-cach musze znow robic nowa partie.
Na zdjeciu drugim - w sloiku - 6 m-czna nalewka.