Skocz do zawartości


Zdjęcie

Likier kawowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 24 grudnia 2015 - 23:35

bierzemy dwa mleka skondensowane nie słodzone w puszkach, Do tego dajemy dwie łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej, dodajemy 2-3 łyżki kakaa, potem dajemy jeden cukier wanilinowy i dajemy do tego około 0,5 kg cukru.

Podgrzewamy powoli aż się połączy wszystko. Cały czas mieszamy bo lubi się przypalać.

Gdy się  połączy zdejmujemy z ognia i studzimy. Po ostudzeniu dajemy do tego ćwiartkę spirytusu. Mieszamy i butelkujemy. Wychodzi około litr i 100-150 ml.

Podajemy na drugi dzień.

Kobietom będzie bardzo smakowało  :)

 

 

Czasami zdarza się że jak dłużej postoi to się rozwarstwi. Wystarczy zamieszać.

 

 

Załączony plik  alcool_23.gif   19,88 KB   2 Ilość pobrań



#2 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 725 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 24 grudnia 2015 - 23:39

Sama słodycz muszę zrobić.



#3 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 24 grudnia 2015 - 23:47

Marek- chyba to dla kobiet robiłeś  :), lub było robione. Juz od samego czytania mi się słabo zrobiło :D .



#4 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 25 grudnia 2015 - 00:03

Tomek. Przecież pisze ze kobietom będzie smakowało.
Wiadomym jest że samiec pije minimum 40% czystej mrożonej.

#5 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 grudnia 2015 - 09:32

To trzeba spróbowć, Przez gardło do.... serca ;) . Ile to może stać??



#6 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 25 grudnia 2015 - 09:49

Trudno mi powiedzieć bo wychlane.
Ale poniewaz zawiera alko to raczej długo.

#7 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 grudnia 2015 - 22:11

bierzemy dwa mleka skondensowane nie słodzone w puszkach, Do tego dajemy dwie łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej, dodajemy 2-3 łyżki kakaa, potem dajemy jeden cukier wanilinowy i dajemy do tego około 0,5 kg cukru.

Podgrzewamy powoli aż się połączy wszystko. Cały czas mieszamy bo lubi się przypalać.

Gdy się  połączy zdejmujemy z ognia i studzimy. Po ostudzeniu dajemy do tego ćwiartkę spirytusu. Mieszamy i butelkujemy. Wychodzi około litr i 100-150 ml.

Podajemy na drugi dzień.

Kobietom będzie bardzo smakowało  :)

 

 

Czasami zdarza się że jak dłużej postoi to się rozwarstwi. Wystarczy zamieszać.

 

 

attachicon.gifalcool_23.gif

 

 

He, hr. cukier wanilinowy produkowany jest z odchodów bydła. To najtańszy sposób produkcji tego wspomagacza piekarniczego. He, he smacznego :)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#8 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 25 grudnia 2015 - 22:48

He, hr. cukier wanilinowy produkowany jest z odchodów bydła. To najtańszy sposób produkcji tego wspomagacza piekarniczego. He, he smacznego :)

Czy aby na pewno?

https://pieniadze.ga...ilinowy___.html

 

Wanilina (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) – organiczny związek chemiczny zbudowany z pierścienia benzenowego zawierającego 3 grupy funkcyjne: aldehydową −CHO, hydroksylową −OH i eterową −O−R. Stanowi jeden ze składników zapachowych wani

Przemysłowo wanilina otrzymywana jest syntetycznie z gwajakolu oraz wyodrębniana z ługów powstających podczas produkcji papieru[2][3].

W metodzie ligninowej wanilinę otrzymuje się w procesie eliminacji ligniny podczas produkcji papieru. Proces ten składa się z kilku etapów. Na samym początku przeprowadza się alkalizację i zagęszczenie ługów posulfitowych. Następnie hydrolizat neutralizuje się za pomocą kwasu siarkowego. Powstały produkt filtruje się, w wyniku czego uzyskuje się ligninę. Kolejnym etapem jest ekstrakcja filtratu za pomocą toluenu, w efekcie czego uzyskuje się surową wanilinę. Oczyszcza się ją przeprowadzając w addukt bisulfitowy, który izoluje się, a następnie odtwarza się z niego wolną wanilinę przez działanie kwasem siarkowym. Produkt oddziela się, osusza toluenem i krystalizuje

Ze względu na problemy z utylizację ścieków posulfitowych proces ten stanowi zagrożenie dla środowiska naturalnego i zastępowany jest syntezą z gwajakolu

Podstawowym zastosowaniem waniliny jest wykorzystanie jej jako środka zapachowego w przemyśle spożywczym. Ponadto jest stosowana jako składnik perfum i kosmetyków oraz półprodukt w przemyśle farmaceutycznym. Roczne zapotrzebowanie światowe na ten związek w roku 2004 wynosiło 10,5 tys. ton

Jest także wykorzystywana jako odczynnik laboratoryjny, m.in. do sporządzania sulfowaniliny – odczynnika używanego przy mikroskopowym badaniu grzybów.

 

Cukier waniliowy – składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia[1]. Łatwy do sporządzenia w warunkach domowych – wystarczy zmieszać cukier mielony z laskami (torebkami) wanilii i pozostawić przez kilka tygodni[2][3].

Jako tańszy zamiennik stosowany jest cukier wanilinowy, o nieco uboższym aromacie ze względu na obecność tylko jednej, zazwyczaj syntetycznie uzyskiwanej substancji (waniliny lub etylowaniliny).

 

:lol: :) :lol: ;)


Użytkownik longin edytował ten post 25 grudnia 2015 - 22:53

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#9 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 grudnia 2015 - 23:41

He, he. Internet potężny jest, zła moc w nim włada i mną też manipuluje ;)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych