Skocz do zawartości


Zdjęcie

wędzę makrelki :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 01 października 2015 - 18:04

Makrele złowione samodzielnie do spółki z Kolegami :)

Patroszę. Obcinam głowy. Staram się dokładnie usunąć krew z kręgosłupa. Potem gotuję około jedną szklankę wody z listkiem laurowym, zielem i pieprzem w ziarkach. Solankę robię około 9cio %. Plus łyżkę stołową cukru na litr solanki. Następnie do ryby do solanki i na około dobę do lodówki.
Następnego dnia wieszam na sznurku za ogon i daje im obcieknąć. W tym czasie rozpalam wędzarnię .
Wieszam i powoli dymię. Nie podnoszę temperatury. Aż do osiągnięcia pożądanego koloru.
Ponieważ dość trudno jest mi osiągnąć stabilną wysoką temperaturę w mojej  wędzarni   proces " pieczenia" przeniosłem do piekarnika. Ustawiam temperaturę na okolo 90-100 stopni i gdy już piekarnik jest nagrzany układam rybki na tej kratce z piekarnika i trzymam je tam około 25-30 minut w zależności od rozmiaru makreli. Taka świeżo pieczona cieplutka jest bardzo soczysta. Smakuje według mnie super.

Teraz było uwędzonych 42 sztuki. Różnych. Małych i średnich. Dużych raczej nie było. Większość rozdanych. Niech też zjedzą świeżą wędzoną rybe :)

 

 

gallery_2_39_65130.jpg
gallery_2_39_90742.jpg
gallery_2_39_83359.jpg
gallery_2_39_77228.jpg
gallery_2_39_205215.jpg
gallery_2_39_52257.jpg
gallery_2_39_49758.jpg
gallery_2_39_7880.jpg
gallery_2_39_10954.jpg


  • giaur27, Tom_S i zdrowaczekolada lubią to

#2 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 01 października 2015 - 18:25

I to jest to co chcialbym tez osiagnac, smak zapewne tez wysmienity. Brawo... :1_miejsce:



#3 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 01 października 2015 - 18:37

Mareczku to moja szkoła :) brawo :) 


  • Slodziaksos lubi to

#4 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 01 października 2015 - 18:52

Moje wędzenie ryby ma krótką historię.

Ale tak sobie myślę i chyba wprowadzę  w życie żeby rybki trzymać trochę dłużej w solance( szczególnie te trochę większe ) żeby bardziej  przeszły solą najgrubsze elementy ryby a potem wrzucić je na trochę do niesolonej wody by wypłukać trochę sól z cienkich brzuszków które nabierają zbyt wiele soli.



#5 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 01 października 2015 - 18:58

Moje wędzone rybki wyglądaja tak :) Są pyszne soczyste i aromatyczne  ! A to wszystko dzięki Słodziakowi !! 

Załączone pliki

  • Załączony plik  rybwedz.jpg   101,66 KB   1 Ilość pobrań
  • Załączony plik  mak1.jpg   88,18 KB   1 Ilość pobrań
  • Załączony plik  makpst.jpg   89,29 KB   1 Ilość pobrań

  • Slodziaksos lubi to

#6 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 01 października 2015 - 19:03

Marku a jaka  temperature masz w wedzarni ?  30 min w piecu na 100 st  to wedzenie niepotrzebne hehe.  Ja kopce na 70-80 st  - tak zeby nie kapaly .  3 h i rybki gotowe  Po kolorku widac ze wygladaja dobrze. Po co ten piec ?


Użytkownik Hero edytował ten post 01 października 2015 - 19:03


#7 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 01 października 2015 - 19:10

Wędzę w okolicach 35 stopni. A to za mało.

Tylko dla koloru i smaku.

Moi domownicy nie zjedzą takiej półsurowej.

Zresztą sam też wolę na miękko.



#8 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 01 października 2015 - 20:51

No to na zimno . Lososia mozesz robic -)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych