GRAVLAX czyli surowy łosoś peklowany
Składniki:
- 300g fileta z łososia ze skórą
- 2 pęczki koperku
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli morskiej
- 4 łyżki ginu
- folia spożywcza stretch
Płat/filet kładziemy na stretchu tak by móc szczelnie go później owinąć.
W miseczce mieszamy musztardę, cukier, sól i gin. Polewamy dokładnie filet.
Na to rozkładamy całe gałązki koperku. Szczelnie owijamy stretchem.
Kładziemy na talerzu (potrafi coś wyciec mimo folii) i do lodówki na 3 dni.
Po trzech dniach wyciągamy, ściągamy folię, ręcznikiem kuchennym wycieramy filet …no i smacznego!!
P.S. zawsze schodzi mi więcej ginu .. warto pamiętać aby kupić schwepsa
https://morskapasja....ge/572-gravlax/