Poszukuje przepisow na wekowanie ryb.Glownie interesuje mnie czas gotowania sloikow bo rozne opinie slyszalem.Z gory dziekuje!
Wekowanie ryb
#1
Napisano 22 lutego 2015 - 18:49
#2
Napisano 22 lutego 2015 - 18:58
W marcowych WW masz przepis na wekowane śledzie. Gościu pisze żeby słoiki włożyć do zimnej wody i gotować 30 min.
- Lasol lubi to
Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! .
Oraz w animalnej części narodu!
#3
Napisano 22 lutego 2015 - 20:13
My tu na forum kiedyś temat konserwów rybnych przerabialiśmy , obstawiał bym na 40min pasteryzacji , tak dla świętego spokoju ,i tak właśnie robię . Chwila nie uwagi i może być wesoło , dla tego pasteryzacja min 40min mówię o słoiczkach 0,3-0,5l na większych trzeba dłużej . Ja mierzę czas pasteryzacji od momentu zagotowania się wody w garnku z poustawianymi słoiczkami .
Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 22 lutego 2015 - 20:14
- Lasol lubi to
#4
Napisano 23 lutego 2015 - 07:45
To może warto by dodać, co do słoika??
#5
Napisano 25 lutego 2015 - 09:42
Ocet, woda, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, można dodać odrobinę oliwy.
No tak, jeszcze ryba . Nie jestem fanem ryb w occie bo jaki gatunek by nie był to i tak nie do odróżnienia w smaku. Zawsze będzie kwaskowata.
#6
Napisano 25 lutego 2015 - 09:43
Ryba smażona, jak mniemam??
#7
Napisano 25 lutego 2015 - 11:19
Ocet, woda, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, można dodać odrobinę oliwy.
No tak, jeszcze ryba . Nie jestem fanem ryb w occie bo jaki gatunek by nie był to i tak nie do odróżnienia w smaku. Zawsze będzie kwaskowata.
O nie nie, różnia się i to bardzo. Słodki karaś w lekkiej zalewie jest inny od śledzia, czy płotki. Pstrąg to juz całkiem inna półka
Son of Vikings
#8
Napisano 25 lutego 2015 - 13:40
Parę drobiazgów , warto dodać sól , pieprz , papryczkę , papryczkę ostrą , czasami cukier , niektórzy też dodają przecier pomidorowy . Rybkę smarzryć nie ma potrzeby , ale jak ktoś lubi , czemu nie . Ja też nie dodaję octu , nie lubię i tyle . Wolę naturalny smak ryby , ocet sporo smaków zabija .
- zdrowaczekolada i Lasol lubią to
#9
Napisano 25 lutego 2015 - 16:48
Znaczy dajemy surowe filety, zalewamy i pasteryzujemy??
Może jakis konkretny przepis ??
#10
Napisano 25 lutego 2015 - 17:16
No nie udało mi się surowej ryby zawekować, rozpadła się po jakimś czasie na pył. Tylko smażone wekuje, a raczej zalewam gorącą zalewą octową i odwtracam do góry dnem - styka.
Son of Vikings
#11
Napisano 25 lutego 2015 - 17:27
No nie udało mi się surowej ryby zawekować, rozpadła się po jakimś czasie na pył. Tylko smażone wekuje, a raczej zalewam gorącą zalewą octową i odwtracam do góry dnem - styka.
Marek a wiesz dla czego ? Ocet . Bez octu niema problema nic nie rozpada się . Ocet tez jako konserwant działa , dla tego jak pasteryzacja bez tego specyfiku to min 40min . Ważne też dodać olej roślinny , odcina on resztki powietrza co zmniejsza utlenianie i rozwój drobnoustrojów . A i mała podpowiedz , często słyszę od gospodyń domowych ( a mam ich dziennie do pogadania sporo ) ze słoiki zakręcają a dopiero stawiają do wody i pasteryzują . Nie róbcie tak nigdy , wieczko nakładamy lekko przekręcamy , powietrze przy nagrzewaniu powinno swobodnie wychodzić ze słoiczka . Jak już skończymy pasteryzacje , wyjmujemy słoik dokręcamy wieczko i obracamy denkiem do góry . Wieczko wciąga nawet bez mocnego dokręcania w dodatku powietrza tam znacznie mniej , a co za tym idzie czas przechowywania jest większy .
Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 25 lutego 2015 - 17:30
#12
Napisano 25 lutego 2015 - 18:52
Gotowanie zakręconego twista grozi wystrzeleniem pokrywki
No ale baby w wojsku nie były i w fizyce nie zawsze im szło
Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 25 lutego 2015 - 18:53
Son of Vikings
#13
Napisano 25 lutego 2015 - 19:10
Oj Mareczku mocno byś zdziwił się ile ludzi tak robi , sam byłem w szoku , dla tego piszę . Bo to nie jest pojedyncze przypadki , a i o dziwo słoiki wytrzymują .
#14
Napisano 26 marca 2015 - 15:41
Dziś idzie w pierwsze wekowanie sledzik obsmażany na 3/4 oraz surowy w zalewe pomidorowej bedzie na ostrzej z mielonym pieprzem cajene
Dostałem porade od bardzo sympatycznego Pana który jak się okazało jest specjalista od przereabiania darów natury że pasteryzacja wychodzi znacznie lepiej i pewniej jezeli na kazdy litr wody w garnku w którym pasteryzujemy musi byc wysoki dodaje się łyżke czubatą soli a czas od włozenia słoiczków dla pewnosci sukcesu i BHP 45minut ,jeszcze lepiej jak ma sie szybkowar para pasteryzuje jeszcze pewniej .
#15
Napisano 26 marca 2015 - 18:02
Nie wiem o co cho z pasteryzacją smażonych śledzi, nigdy tego nie robiłem, a śledzie i po pół roku jadłem.
Ja smażę i zalewam wrzącą zalewą, zakręcam, przewracam i odstawiam, żadnych garów, żadnego gotowania.
Son of Vikings
#16
Napisano 26 marca 2015 - 20:02
Nie wiem o co cho z pasteryzacją smażonych śledzi, nigdy tego nie robiłem, a śledzie i po pół roku jadłem.
Ja smażę i zalewam wrzącą zalewą, zakręcam, przewracam i odstawiam, żadnych garów, żadnego gotowani
Nie lubię rybki w occie no może z wyjątkiem leszcza w zalewie octowej delikatnie bo 1na 4 na słodko z dodatkiem cynamonu mniam , moja zalewa sledzikowa to przetarte pomidory przyprawy i cebulka i łyzka stołowa oleju rzepakowego na słoiczek , a sledzika obsmażam tak aby się tylko skórka przyrumieniła , dochodzi podczas pasteryzacji ,
Bon apetit
Użytkownik Trebron edytował ten post 26 marca 2015 - 20:10
#17
Napisano 26 marca 2015 - 21:24
Ja robie zalewę 1:5 lub 1:6, a nawet 1:7
Son of Vikings
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych