Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wekowanie ryb


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 22 lutego 2015 - 18:49

Poszukuje przepisow na wekowanie ryb.Glownie interesuje mnie czas gotowania sloikow bo rozne opinie slyszalem.Z gory dziekuje!



#2 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 22 lutego 2015 - 18:58

W marcowych WW masz przepis na wekowane śledzie. Gościu pisze żeby słoiki włożyć do zimnej wody i gotować 30 min. 


  • Lasol lubi to

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#3 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 22 lutego 2015 - 20:13

My tu na forum kiedyś temat konserwów rybnych przerabialiśmy , obstawiał bym na 40min pasteryzacji , tak dla świętego spokoju ,i tak właśnie robię . Chwila nie uwagi i może być wesoło , dla tego  pasteryzacja min 40min mówię o słoiczkach 0,3-0,5l na większych trzeba dłużej  . Ja mierzę czas pasteryzacji od momentu zagotowania się wody w garnku z poustawianymi słoiczkami .


Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 22 lutego 2015 - 20:14

  • Lasol lubi to

#4 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 23 lutego 2015 - 07:45

To może warto by dodać, co do słoika??



#5 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 452 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 25 lutego 2015 - 09:42

Ocet, woda, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, można dodać odrobinę oliwy. 

No tak, jeszcze ryba  :rolleyes: . Nie jestem fanem ryb w occie bo jaki gatunek by nie był to i tak nie do odróżnienia  :P w smaku. Zawsze będzie kwaskowata.



#6 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 lutego 2015 - 09:43

Ryba smażona, jak mniemam??



#7 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 lutego 2015 - 11:19

Ocet, woda, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, można dodać odrobinę oliwy. 

No tak, jeszcze ryba  :rolleyes: . Nie jestem fanem ryb w occie bo jaki gatunek by nie był to i tak nie do odróżnienia  :P w smaku. Zawsze będzie kwaskowata.

O nie nie, różnia się i to bardzo. Słodki karaś w lekkiej zalewie jest inny od śledzia, czy płotki. Pstrąg to juz całkiem inna półka :)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#8 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 25 lutego 2015 - 13:40

Parę  drobiazgów , warto dodać sól , pieprz , papryczkę , papryczkę ostrą , czasami cukier , niektórzy też dodają przecier pomidorowy . Rybkę smarzryć nie ma potrzeby , ale jak ktoś lubi , czemu nie . Ja też nie dodaję octu , nie lubię i tyle . Wolę naturalny smak ryby , ocet sporo smaków zabija .


  • zdrowaczekolada i Lasol lubią to

#9 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 lutego 2015 - 16:48

Znaczy dajemy surowe filety, zalewamy i pasteryzujemy??

Może jakis konkretny przepis ??



#10 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 lutego 2015 - 17:16

No nie udało mi się surowej ryby zawekować, rozpadła się po jakimś czasie na pył. Tylko smażone wekuje, a raczej zalewam gorącą zalewą octową i odwtracam do góry dnem - styka.


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#11 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 25 lutego 2015 - 17:27

No nie udało mi się surowej ryby zawekować, rozpadła się po jakimś czasie na pył. Tylko smażone wekuje, a raczej zalewam gorącą zalewą octową i odwtracam do góry dnem - styka.

Marek a wiesz dla czego ? Ocet ;) . Bez octu niema problema  nic nie rozpada się :faja: . Ocet tez jako konserwant działa , dla tego jak pasteryzacja bez tego specyfiku to min 40min . Ważne też dodać olej roślinny , odcina on resztki powietrza co zmniejsza utlenianie i rozwój drobnoustrojów .  A i mała podpowiedz , często słyszę od gospodyń domowych ( a mam ich dziennie do pogadania sporo :D ) ze słoiki zakręcają a dopiero stawiają do wody i pasteryzują . Nie róbcie tak nigdy , wieczko nakładamy lekko przekręcamy , powietrze przy nagrzewaniu powinno swobodnie wychodzić ze słoiczka . Jak już skończymy pasteryzacje , wyjmujemy słoik dokręcamy wieczko i obracamy denkiem do góry . Wieczko wciąga nawet bez mocnego dokręcania w dodatku powietrza tam znacznie mniej , a co za tym idzie czas przechowywania jest większy .


Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 25 lutego 2015 - 17:30


#12 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 lutego 2015 - 18:52

Gotowanie zakręconego twista grozi wystrzeleniem pokrywki :D

No ale baby w wojsku nie były i w fizyce nie zawsze im szło


Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 25 lutego 2015 - 18:53

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#13 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 25 lutego 2015 - 19:10

Oj Mareczku mocno byś zdziwił się ile ludzi tak robi , sam byłem w szoku , dla tego piszę . Bo to nie jest pojedyncze przypadki , a i o dziwo słoiki wytrzymują .



#14 Trebron

Trebron

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 54 postów
  • MIejscowośćRumia

Napisano 26 marca 2015 - 15:41

Dziś idzie w pierwsze wekowanie sledzik obsmażany na 3/4 oraz  surowy w zalewe pomidorowej bedzie na ostrzej z mielonym pieprzem cajene 

Dostałem porade od bardzo sympatycznego Pana który jak się okazało jest specjalista od przereabiania darów natury że pasteryzacja wychodzi znacznie lepiej i pewniej  jezeli na kazdy litr wody w garnku w którym pasteryzujemy musi byc wysoki dodaje się łyżke czubatą soli a czas od włozenia słoiczków dla pewnosci sukcesu i BHP 45minut ,jeszcze lepiej jak ma sie szybkowar para pasteryzuje jeszcze pewniej .



#15 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 26 marca 2015 - 18:02

Nie wiem o co cho z pasteryzacją smażonych śledzi, nigdy tego nie robiłem, a śledzie i po pół roku jadłem.

Ja smażę i zalewam wrzącą zalewą, zakręcam, przewracam i odstawiam, żadnych garów, żadnego gotowania.


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#16 Trebron

Trebron

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 54 postów
  • MIejscowośćRumia

Napisano 26 marca 2015 - 20:02

Nie wiem o co cho z pasteryzacją smażonych śledzi, nigdy tego nie robiłem, a śledzie i po pół roku jadłem.

Ja smażę i zalewam wrzącą zalewą, zakręcam, przewracam i odstawiam, żadnych garów, żadnego gotowani

 

 

Nie lubię rybki w occie no może z wyjątkiem leszcza w zalewie octowej delikatnie bo 1na 4 na słodko z dodatkiem cynamonu mniam , moja zalewa sledzikowa to przetarte pomidory   przyprawy i cebulka i łyzka stołowa oleju rzepakowego na słoiczek , a sledzika obsmażam tak aby się tylko skórka przyrumieniła , dochodzi podczas pasteryzacji ,

 

Bon apetit :)


Użytkownik Trebron edytował ten post 26 marca 2015 - 20:10


#17 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 26 marca 2015 - 21:24

Ja robie zalewę 1:5 lub 1:6, a nawet 1:7


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych