Składniki na zaczyn
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 455 g wody (455 ml)
- 1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 173 ml wody
- 18 g soli
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
Wymieszać zaczyn, mąkę, wodę (najlepiej mikserem przez 2 minuty). Ciasto przykryć szczelnie, odstawić na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta dodać sól i drożdże, zmiksować. Znowu przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 70 minut, składając je w 25 i 50 minucie.
Składanie polega na zrobieniu placka z wyrośniętego ciasta posypaniu leciutko maką i składamy boki do środka iprzyciskając jedynie środek by się skleiło ciasto. Wychodzi nam troszkę taki kwiatek jaki rysują dzieci
Potem wkładamy do michy spowrotem uprzednio podsypując odrobiną mąki.
Po 25 minutach powtarzamy
Pieką na płycje granitowej w zwykłym piekarniku. Jedynie pod płytę wkładam naczynie z wodą by była para wewnątrz podczas pieczenia.
Czasami jeszcze lekko spryskuje wnątrze wodą by uzyskać więcej pary.
Chleb przed włożeniem do piekarnika posypuje cieniutko mąką i nacinam żyletką by nie pękł niekontrolowanie.
Zaczyn przygotowuję zwykle wieczorem przed spaniem ,a drugą część produkcji robie po powrocie z pracy następnego dnia.
Mikser spaliłem po zrobieniu około 6 chlebków i od tego czasy jadę ręcznie