Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kotlety


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 27 stycznia 2015 - 10:41

Aż dziwię się, że tego jeszcze nie ma. Ja robię dość często.

Mowa o

KOTLETACH Z RYB :).

U mnie wgląda to mniej więcej tak:

 

Chytamy dorsza.

Chytamy szczupaka.

Za 2 piwa od znajomego Wąsa pozyskujemy leszcza lub inny, dość spory białoryb.

Dorsze filetujemy, szczupaka podgotowywujemy i pozbawiamy ości (bestia ma ich dużo), białoryb sparzamy wrzątkiem i również pozbawiamy ości.

Rybę lub ryby (im więcej gatunków, tym lepiej) mielimy wraz z cebulą, czosnkiem oraz zielskiem, proporcje według gustu. Dodajemy sól oraz pieprz a także (ja bynajmniej) trochę sosu sojowego.

Całość mieszamy mokrą ręka, dodajemy bułki tartej by była kotletowa konsystencja.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin- masa stężeje.

W międzyczasie wypijamy co nam zostało po handlu z Wąsem.

Gdy masa jest gotowa- małe kotlety obtaczamy bułka tartą i smażymy.

Gotowe ;).

Najlepsze dla mnie są na zimno, z sosami, w occie lub w zalewie pomidorowej :).

Smacznego :beer:  ;).

 

P. S. Kombinowałem wiele wersji-  namoczona bułka, chlebem- ale takie najlepsze....


Użytkownik Tom_S edytował ten post 27 stycznia 2015 - 10:43


#2 rstour

rstour

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 373 postów
  • MIejscowośćWrocław

Napisano 27 stycznia 2015 - 13:25

u mnie wygląda to podobnie: 

- surowe mięso ryby drobno posiekać. (np. 3 średnie płaty dorsza)
- ugotować marchew (2 małe, 1 duża). Rozgnieść widelcem i dodać do ryby.
- podsmażyć 1 dużą cebulę na złoto - dodać do ryby.
- wbić  1  jajko, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej i dużo posiekanej natki pietruszki.
- przyprawy: majeranek, przyprawa do ryby, czosnek (mało),  vegeta, pieprz.

- i do tego ... 1 łyżka majonezu - to nie musi tężeć

Dobrze wymieszać, formować niewielkie kotleciki, smażyć!!!!! Smacznego!!!!!!!! A potwierdzam - do chleba na zimno rewelacja 
 


  • Rapala, zdrowaczekolada i †† Rysiek †† lubią to

#3 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 27 stycznia 2015 - 13:36

No tak, zapomniałem o jajcach :).



#4 zdrowaczekolada

zdrowaczekolada

    megavega

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 658 postów
  • MIejscowośćToruń

Napisano 27 stycznia 2015 - 14:40

Ach, Sergiuszu!

Dzięki za wiadomość, to już o Szefa Kuchni na wyprawie nie musimy się martwić ;)


"Tylko wytrwałość jest wszechmocna" - http://megavega.pl


#5 rstour

rstour

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 373 postów
  • MIejscowośćWrocław

Napisano 27 stycznia 2015 - 14:45

no to wpadłem  :placze:



#6 Trebron

Trebron

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 54 postów
  • MIejscowośćRumia

Napisano 28 stycznia 2015 - 14:40

Dodajcie wedzonego boczku tak 20 % a otworzą się nowe doznania :)


  • †† Rysiek †† lubi to

#7 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 28 stycznia 2015 - 18:05

Dodajcie wedzonego boczku tak 20 % a otworzą się nowe doznania :)

Dokładnie tak , choć i surowy u mnie czasami zamiast wędzonego występuję , zwłaszcza przy suchych odmianach ryb , npr, szczupak .


  • zdrowaczekolada i †† Rysiek †† lubią to

#8 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 28 stycznia 2015 - 18:21

To kotlety z rybów,nie każdy lubi lub jada boczek  :) .



#9 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 28 stycznia 2015 - 18:32

Wędzony boczek u mnie się nie sprawdził. Kotlet nie był wtedy rybny. Surowy i owszem, poprawiał konsystencję i walory smakowe, nie zakłucając zapachu i smaku ryby


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#10 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 725 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 28 stycznia 2015 - 18:41

A ja kotletów z ryb nie jadam :D .



#11 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 28 stycznia 2015 - 20:31

Uwielbiam boczek wedzony i wlasnie dlatego nie dodaje go do kotletow rybnych bo pewnie dodalbym go za duzo i caly smak ryb poszedlby w.. :)



#12 chichot

chichot

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 217 postów
  • MIejscowośćÅs

Napisano 29 stycznia 2015 - 18:32

Dodajcie wedzonego boczku tak 20 % a otworzą się nowe doznania :)

Potwierdzam,wedzony boczek i niebo w gebie :D



#13 chichot

chichot

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 217 postów
  • MIejscowośćÅs

Napisano 29 stycznia 2015 - 18:33

Uwielbiam boczek wedzony i wlasnie dlatego nie dodaje go do kotletow rybnych bo pewnie dodalbym go za duzo i caly smak ryb poszedlby w.. :)

dlatego trzeba z umiarem,hehehe ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych