Skocz do zawartości


Zdjęcie

Dorsz z cebula w smietanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 09 października 2014 - 19:38

Podczas tegorocznego pobytu na Vedze kolega "Paprykarz"/pozdrowienia Krzysiek/ zaserwowal danie ,ktore zrobilo na mnie takie wrazenie ,ze raz w miesiacu musze je zrobic z rezerw dorsza .Ale do rzeczy czyli smazymy tradycyjnie dorsza czyli sol,pieprz,maka.Najlepiej czesci ogonowe bo sa plaskie  i mamy gwarancje braku osci.W tym samym czasie na masle smazymy cebule.Pozniej zalewamy ja smietana.Usmazone ryby ukladamy w garnku na to warstwa cebuli ze smietana ,potem znowu ryby itd.Danie bardzo proste w przygotowaniu a efekt jak dla mnie znakomity.

 



#2 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 09 października 2014 - 19:50

Zapiekamy i serem posypujemy, czy jakoś na zimno jemy??



#3 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 09 października 2014 - 20:38

Po ulozeniu warstw dorsz-cebula ze smietana-dorsz-cebula itd podgrzewamy i jemy na cieplo.Tak my robilismy ale oczywiscie mozna ulozyc jedna warstwe ,posypac serem i zapiec i wtedy uzyskamy inna potrawe pewnie tez smaczna!



#4 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 09 października 2014 - 20:40

No to dzięki. Przepis z brooodą, ale dzięki za przypomnienie ;) .



#5 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 926 postów
  • MIejscowośćŁódź

Napisano 09 października 2014 - 21:18

Znam tą wersję, ale z dodatkiem pieczarek (smażymy jak cebulę). Śmietana wtedy idzie 30% Pychota!!!

#6 Blekk

Blekk

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 22 postów
  • MIejscowośćJessheim

Napisano 10 października 2014 - 06:10

Mowisz pyszota, trzeba spróbować

#7 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 11 października 2014 - 07:06

Witam. Każda ryba w ten sposób podana jest wyśmienite! No może z wyjątkiem sandacza. Ja do duszenie jeszcze chwilę dorsza z cebulą dodaję liść laurowy jeden lub dwa, oraz dwa trzy ziarnka ziela angielskiego.

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#8 LeSo

LeSo

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 138 postów
  • MIejscowośćLębork

Napisano 15 października 2014 - 04:48

A ile tej cebuli i śmietany ?



#9 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 15 października 2014 - 09:19

W sumie po uważaniu.Ja dodaję w zależności od ilości ryby dwie trzy cebule. Śmietana powinna przykrywać ryby z cebulą. czyli ok 0,5 l. :)


Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#10 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 15 października 2014 - 11:53

Ja daje duzo cebuli czyli na 1kg dorsza ,pol kg cebuli i pol litra smietany.Cebula po usmazeniu staje sie slodka i jej polaczenie ze smietana i ryba daje wlasnie ten specyficzny smak.



#11 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 926 postów
  • MIejscowośćŁódź

Napisano 15 października 2014 - 13:21

1kg filetów z dorsza (lub innej ryby), 5 dużych cebul, 0,5kg pieczarek, 0,5l śmietanki 30%, koperek, wegeta i pieprz(sporo). Smacznego :)

#12 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 15 października 2014 - 19:23

A przetestuj z kurkami :P No i raczej sól, a wegeta do smaku.


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#13 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 726 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 15 października 2014 - 19:31

Pychota dziś jadłem i polecam.



#14 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 11 grudnia 2015 - 08:29

W sezonie zimowym, gdy zamykam "kuchnię" na świeżym powietrzu unikam smażenia ryb na kwadracie.

Z tegoż powodu sporo rybów ląduje w piecu- często na wspomniane sposoby. Osobiście nie przepadam za połączeniem ryba + pieczarki, zamiast tego można dodać- co kto lubi: papryka, cukinia, brokuły...

Jeśli ktoś woli wersję "light"- można użyć mniej % śmietanki a nawet połączenia śmietanki i mleka i rozmieszać ją z jajkiem. Dodatkowo- rybę najpierw samą podpiekam, zamiast ją smazyć, przez co też jest mniej kaloryczna...

Ale oczywiście to, jak każdy przepis, każdy może sam wedle woli i uznania wykonywać :).



#15 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 26 grudnia 2015 - 21:34

1451161883dscf0563.jpg

 

Tak mniej więcej to wygląda. Podpiekam (puści wodę), jak odparuje płyn zalewam mieszanką- śmietana 12, 18 %, ew mleko + jajca. Jak się lekko zetnie - posypuję żółtym do zazłocenia i... wio ! :)  :alk:  :obiad:


  • Tleilax lubi to

#16 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 postów
  • MIejscowośćCharzykowy

Napisano 27 grudnia 2015 - 12:41

Tom a jak doprawiasz czym posypujemy? No chyba jak giaur pare postów powyżej. :)

Użytkownik wiwaldi edytował ten post 27 grudnia 2015 - 12:43


#17 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 27 grudnia 2015 - 12:50

Sól + pieprz czarny + pieprz ziołowy. Czym posypuję, polewam- napisałem pod zdjęciem  ;) .



#18 wiwaldi

wiwaldi

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 556 postów
  • MIejscowośćCharzykowy

Napisano 27 grudnia 2015 - 13:05

Dziękuję, wypróbuję przed sylwkiem bo teraz jeszcze sporo jadła na stole i w lodówce.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych