Skocz do zawartości


Zdjęcie

Solanka do ryb


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 12 lipiec 2014 - 07:36

Hej Wilki !   

 

  Macie sprawdzony przepis na solanke do ryb ?    chodzi glownie o makrele bo sezon w pelni i wedzarka czeka.  Duza makrela jest miesista i nie przechodzi sola tak latwo jak  nasze leszcze czy inne rybki.  Trzymam ryby zwykle 12 h i wlasnie bede kombinowal z iloscia soli.    Dodajecie jeszcze cos oprocz soli ??   Pochwalcie sie swoim sposobem na solanke



#2 martynik

martynik

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 12 lipiec 2014 - 09:01

Moj od lat wyprobowany. W zaleznosci ile ryb ale ja podam zalewe na 5 litrow wody. Najpierw dosypac soli woda moze byc przegotowana i ostudzona ja dobrej jakosci moze byc surowa sol w ilosci jak jajko bedzie plywalo trzeba stopniowo dosypywac i mieszac z tym surowym jajkiem jak zacznie plywac wtedy soli ok. Teraz ok 20 ziaren ziela angielskiego 5 lisci laurowych paczke pieprzu w ziarkach lyzeczke pieprzu ziolowego i 5 calych gozdzikow. Rybki ze dwie doby w tym pomoczyc mozna i dobe ale beda slabsze. Moczenie w jakims chlodnym miejscu mozna w lodowce mozna w piwnicy. Przed wedzeniem rybki umyc i pomoczyc ze dwie godziny w czystej wodzie aby ilosc soli sie wyrownala po dobowym marynowaniu wystarczy godzina albo wcale jak ktos lubi ostrzejszy smak no i to wsio a i wedzic jak najchlodniejszym dymem i pod koniec wedzenia zarzucic swieza zielona galaz olchy z lisciami drewno oczywiscie bez kory jak ta galaz bedzie nakladana na palenisko to ogieniek moze byc juz wiekszy rybki beda zlote
  • Hero lubi to

#3 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 12 lipiec 2014 - 10:20

Jeszcze jedno mnie zastanawia.  Czy taka solanke trzeba wylac  po zasoleniu partii rybek czy mozna rybki wyjac i wrzucic kolejne ?  .  Oczywiscie  chodzi o kilka dni nikt nie bedzie jej uzywal miesiacami. 



#4 martynik

martynik

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 12 lipiec 2014 - 10:25

Zdecydowanie basura czyli wylac

#5 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 12 lipiec 2014 - 20:30

Witam ja robię tak : na 2kg ryby 1-1,5l solanki , na litr wody 80-100gr soli przy czym 100gr soli można podzielić na dwie cześci sól i peklosól , proporcji 50/50 , jeżeli zamiast ryby mięso to czasami robię na samej peklosoli . Wodę zagotować dodać sól liśc laurowy , ziele angielskie w ziarkach  , pieprz czarny w ziarkach i łyżkę cukru ( zależy na ile solanki ) jedna łyżka na 4-5l solanki , przegotować , schłodzić i zalać rybkę  . Solanka nie psuję się ( mętnieję ) jeżeli pieklujemy przy temp. poniżej 10C . Ja latem robię w lodówce . Dla ryb wystarczy 1-2dni zależy od konsystencji mięsa i wielkości ryb no i od gustu . Ja nie lubę zbyt solonego dla tego daję 80gr na litr i npr. dorsza trzymam 1dobę przy 3C , wiadomo nim wyzsza temp. tym szybczej przechodzi solą . Trzeba też pamiętać o grubości tuszki , czasami lepiej dać dwa dni i póżniej lekko wymoczyć ( bardziej równomiernie przesolone ) . Smacznego ;) .

 

P.s. jajko nie jest miarodajnym wyznacznikiem solenia , dwa jaka od róznych kur mają mega rozrzut w stężeniu solanki ,a nam chodzi o powtarzalność wyrobów .  Ja używam wagi i refraktometru ( dla uzupełnienia soli przy seryjnym soleniu w tej samej solance ) .


Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 12 lipiec 2014 - 20:32


#6 Piksiak

Piksiak

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 14 lipiec 2014 - 07:51

Program - kalkulator kolegi Skalar50 z forum wedlinydomowe.pl. kalkulator

 

Przy jego pomocy zapeklujecie mięso oraz dokładnie sporządzicie solankę do wędzenia ryb. Polecam.



#7 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 14 lipiec 2014 - 19:34

Program - kalkulator kolegi Skalar50 z forum wedlinydomowe.pl. kalkulator

 

Przy jego pomocy zapeklujecie mięso oraz dokładnie sporządzicie solankę do wędzenia ryb. Polecam.

Dokładnie kalkulator dziadka , z forum wędliny domowe.pl bardzo dobry , i dużo porad związanych z wędkowaniem w swoim czasie wyniosłęm właśnie z tego forum . Obecnie tam nie zaglądam ponieważ robię to powtrarzalnie i wedle swoich przepisów , no na początek lepszego forum o wędzeniu nie znam o gorąco polecam ;) .



#8 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1661 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 14 lipiec 2014 - 21:01

Dokładnie kalkulator dziadka , z forum wędliny domowe.pl bardzo dobry , i dużo porad związanych z wędkowaniem w swoim czasie wyniosłęm właśnie z tego forum . Obecnie tam nie zaglądam ponieważ robię to powtrarzalnie i wedle swoich przepisów , no na początek lepszego forum o wędzeniu nie znam o gorąco polecam ;) .

 

Porady o wędkowaniu na wedliny.pl???


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#9 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 918 postów
  • MIejscowośćŁódź

Napisano 14 lipiec 2014 - 21:25

...jak złowić dorsza na kiełbasę :D

 

Jest tam dział wędkarski- tak jak i u nas są różności B)



#10 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 14 lipiec 2014 - 22:10

Uwaga drobne sprostowanie :huh:  miał być o wędzeniu , ale wiadomo co jest ważniejsze nu i tak omsknęło się  :faja:  , Hej wilki , ale jesteście czujne . Czyli czytacie ze zrozumieniem :)


Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 14 lipiec 2014 - 22:12


#11 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 15 lipiec 2014 - 20:49

Nabylem dzisiaj w koncu dobre zrebki   z czeresni i z jalowca.  Te ktore kupilem poprzedniu mialy zapach plyty wiorowej...  Jutro bede kopcil. Pierwsza partia tylko sol . do nastepnej  dodam  przyprawy zeby zobaczyc jaka jest roznica. . .   mysle nad jakas wieksza wedzarka  tylko co ja bede robil  z tymi rybami.  masowa produkcja sie zacznie -p



#12 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 15 lipiec 2014 - 21:44

Nabylem dzisiaj w koncu dobre zrebki   z czeresni i z jalowca.  Te ktore kupilem poprzedniu mialy zapach plyty wiorowej...  Jutro bede kopcil. Pierwsza partia tylko sol . do nastepnej  dodam  przyprawy zeby zobaczyc jaka jest roznica. . .   mysle nad jakas wieksza wedzarka  tylko co ja bede robil  z tymi rybami.  masowa produkcja sie zacznie -p

jak będziesz wędził kurczaki czy mięso warto dodać do solanki rozgnieciony czosnek


Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 15 lipiec 2014 - 21:45

  • Hero lubi to

#13 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 19 lipiec 2014 - 15:52

Rybka wyszla niezla.   Wedze na cieplo do bierzacej koncumpcji -)  j Jutro odbieram wedzarke  ktora da mi wiecej mozliwosci reg temperatury  to sie bede bawil .   wedze na czeresni z dodatkiem jalowca.  Poluje na olche  bo zawsze wedzilem olcha  to chyba najlepszy aromat jak dla mnie .  Pozdrawiam



#14 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 18 październik 2014 - 12:39

Moje wyroby. Najlepsze jeszcze cieple prosto z wedzarki. Pycha

 

 

Załączony plik  20140913_163136.jpg   153,17 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20140913_163231.jpg   282,58 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20140913_201648-2.jpg   187,19 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20140913_201708.jpg   149,32 KB   3 Ilość pobrań

 

 


Użytkownik Hero edytował ten post 18 październik 2014 - 12:42

  • Slodziaksos lubi to

#15 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 18 październik 2014 - 13:49

mniam mniam :)

Wyglądają rybki pysznie :)


  • Hero lubi to

#16 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1150 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 19 październik 2014 - 06:53

O tak uwędzonej rybce, to ja mogę tylko pomarzyć! :( Zazdraszczam! :placze:

P.S. Przed laty mój znajomy rybak z Pasłęki Nowej, przy wędzeniu węgorzy i innych ryb, na koniec dodawał drzewa wiśniowego. Mówiąc że nabiorą złotawego koloru! I tak było w istocie! :)


Użytkownik longin edytował ten post 19 październik 2014 - 06:56

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#17 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 19 październik 2014 - 15:45

Ta rybka byla wedzona olcha ale "doprawiana" wlasnie zrebkami z wisni. Jak pogoda dopisze to w przyszly weekend znowu cos okopce.

#18 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 594 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 19 październik 2014 - 19:04

Rafał nie kopć tylko przyślij coś do PL na spróbowanie :P .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych