Skocz do zawartości


Zdjęcie

robimy masło :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 08 czerwca 2014 - 22:10

Dzis tylko fotki i filmik. Jutro opis. :)

 

masełko robię gdyż w tym zadupiastym kraju nie idzie nic takiego zakupić.

A drugi powód to łatwość  zrobienia.

Urzywam dwóch -trzech kubków śmietany 36%-ej

Wrzucam do michy robota i włączam miieszanieZałączony plik  1.jpg   94,48 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  2.jpg   78,06 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  3.jpg   117,13 KB   1 Ilość pobrań. Najpierw szybciej a pod koniec po woli.

Po około 5-10 minutach mieszania śmioetana jest ubita na pianęZałączony plik  4.jpg   65,67 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  5,.jpg   88,4 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  5.jpg   79,88 KB   0 Ilość pobrań, ale my nie przestajemy mieszać. Powoli śmietana zacznie przybierać kolor żółtyZałączony plik  6.jpg   83,97 KB   0 Ilość pobrań  i zaczną sie pojawiac małe kuleczki tłuszczu. Już jesteśmy blisko. Te małe kuleczxki zbijają się w coraz większe gródki.

W pewsnym momęcie zacznie się oddzielać maślanka od masła i musimy zwolnić bo będzie chlapało.

Większość masła zbierze się na trzepaczce. 

https://youtu.be/bBGdAQo-xkE

Jak już zrobią się takie duże bryłki masła to przestajemy mieszać.Załączony plik  7.jpg   89,17 KB   0 Ilość pobrań Zdejmujemy wszystko masełko z trzepaczek i wrzucamy  to do michy.

Potem odlewamy maślankę od masła. Jedni zostawiają ją do wypicia a inni  wylewają w kanałZałączony plik  8.jpg   86,18 KB   0 Ilość pobrań.

Potem do pozostałego masła wlewamy zimną wodą i płuczemy te grudy masła z maślanki. Woda zrobi sie mątno mlecznaZałączony plik  9.jpg   81,77 KB   0 Ilość pobrań. Wymieniamy wodę i robimy to ponownie. Dodadkowo ugniatamy masło w tej wodzie aby wypłukać maślankę z wewnątrz masła .

Wylewamy wodą i ugniatamy masło do ostatecznej formy. ja toczę je po boku miski i wychodzi taka osełkopodobna formaZałączony plik  11.jpg   64,62 KB   0 Ilość pobrań.Załączony plik  10.jpg   81,12 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  12.jpg   79,49 KB   0 Ilość pobrań

Otrzymujemy idealne mało śmietankowe takie jak było kiedyś robione. Bez żadnych tłuszczów roślinnychemulgatorów i całego tego gówna jakie serwóją nam producenci.

Załączony plik  13.jpg   55,75 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  14.jpg   210,88 KB   0 Ilość pobrań

 

 

Generalnie jest to juz koniec.

Chć nic nie stoi na przeszkodzie by takie masełko urozmaicić dobrze startym czosnkiem , jakimiś ziołami czy innymi  rzeczami które lubimy mieć w maśle.


  • kaz, Rapala i zdrowaczekolada lubią to

#2 Hero

Hero

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 189 postów
  • MIejscowośćOslo

Napisano 09 czerwca 2014 - 10:22

Super . Chociaz te solone norweskie nie jest takie zle . Podobno najwazniejsza jest smietana a o dobra smietane chyba jeszcze trudniej w norkowni . Ze swojskiej smietany to by bylo Panie maslo .

#3 martynik

martynik

    Turbot

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 09 czerwca 2014 - 11:37

Oj pamietam jak bylem maly mama zawsze w soboty rano zaganiala mnie do drewnianej masielniczki a smietane to ze sloikow lyzka wybierala bo nie chciala wyleciec. Tata mial kilka krow wiec bylo tego sporo
  • kaz i Slodziaksos lubią to

#4 Piksiak

Piksiak

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 13 czerwca 2014 - 13:14

Na jakich obrotach robisz masło? Na początku max? Kiedy zmniejszasz i do jakich prędkości? Kiedyś próbowałem zrobić mikserem ale nigdy się nie doczekałem :D



#5 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 552 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 14 czerwca 2014 - 13:30

Poczatkowo na  pozycji 4 a potem jak widze za pojawia sie maslanka to na 2 bo za bardzo chlapie. Ten ostatni etap na 2 to bardzo szybko przebiega. Doslownie 2-4 minuty






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych