Skocz do zawartości


Zdjęcie

Baza dla owocow morza i zupy rybnej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 martynik

martynik

    Turbot

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 05 czerwca 2014 - 20:51

Dzisiaj podam wam przepis na baze dla owocow morza a ze na ogrodach juz sa skladniki a musza to byc mlode nowalijki wiec jest na to odpowiednia pora. Gotowa baze mozna poporcjowac w pojemniki i zamrozic jak nieraz jest jakas rybka lub cokolwiek to wystarczy tylko to zagotowac dodac rybke krewetki lub cokolwiek i pychota ale mozna tez i sama baze wciagnac bo to super jaby zupka warzywna. Z ogrodu przynosimy mloda szparagowke por lisc kapusty nac pietruszki nac selera peczek kopru cebulke ze szczypiorkiem marchewki dwie zielone papryki buraczki z lisciami konieczn i mlode ziemniaki nie obrane a oskrobaneZałączony plik  1.JPG   285,12 KB   2 Ilość pobrań wszystko kroimy nie za drobno i na woka z niewielka iloscia oliwy z oliwek lekko posolic i pieprzu dosc sporo grubo mielonego bezposrednio przed wsypaniem i wokujemy do pieciu minut na duzym ogniu Załączony plik  3.JPG   283,64 KB   2 Ilość pobrań nastepnie dodajemy pokrojone ziemniaki dosc sporo i wokujemy z piec minut Załączony plik  4.JPG   225,5 KB   2 Ilość pobrań zalewamy litrem wody z czterema kostkami dwie wazywne dwie miesne zmiejszamy ogien i gotujemy do miekkich ziemniakow Załączony plik  5.JPG   266,52 KB   2 Ilość pobrań po ugotowaniu wlewamy rozrobiona smietane ok 100 ml z lyzka maki ziemniaczanej i szczypta soli wymieszac i gotowe mozna dodawac cokolwiek lub zamrozic na potem i bardzo wazne to musi byc wszystko mlode i swieze inaczej bedzie smakowalo jak zwykla warzywna zupa. Załączony plik  7.JPG   205,87 KB   2 Ilość pobrań w miedzyczasie podziwiac widoki Załączony plik  6.JPG   162,56 KB   3 Ilość pobrań
  • Rapala i †† Rysiek †† lubią to

#2 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 05 czerwca 2014 - 22:56

Mam wszystko poza widokiem  :huh:



#3 tamMarek

tamMarek

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 84 postów
  • MIejscowośćMalbork

Napisano 06 czerwca 2014 - 12:02

Sugerowałbym mrozić bez śmietany. Śmietanę dodać w formie "kleksa" na talerzu. Ewentualnie bezpośrednio przed spożyciem. Ale pomysł super.



#4 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 06 czerwca 2014 - 15:27

Wszystko jak najbardziej oki , ale te kostki :(  , wolę wywar zrobić z głów i grzbietów dorszy ( zawsze tego jest sporo po filetowaniu ) . Wychodzi i smacznie i naturalnie . I niema tam glutaminianu i innych nie zbyt pożądanych w naturalnym i smacznym żywieniu składników . :rolleyes:


  • †† Rysiek †† lubi to

#5 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 06 czerwca 2014 - 16:52

Wszystko jak najbardziej oki , ale te kostki :(  , wolę wywar zrobić z głów i grzbietów dorszy ( zawsze tego jest sporo po filetowaniu ) . Wychodzi i smacznie i naturalnie . I niema tam glutaminianu i innych nie zbyt pożądanych w naturalnym i smacznym żywieniu składników . :rolleyes:

 

Zauważyłem, a raczej poczułem, ze zupy nie na wywarach maja lepszy zapach. Ostanio tylko skóra z łosia, a po 15 min. precz. Zupa miała naprawdę przyjemny zapach.


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#6 †† Rysiek ††

†† Rysiek ††

    Śledź

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPip
  • 31 postów
  • MIejscowośćJastrzębie-Zdrój

Napisano 06 czerwca 2014 - 21:44

Zawsze można każdą potrawę modyfikować. Ja również nie jestem fanem kostek wszelakiej maści i jeszcze zamieniłbym oliwę z oliwek na olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Olej lepiej nadaje się do traktowania go wysoką temperaturą i co dziś już wiadomo ma podobne właściwości co oliwa z oliwek. Oliwa u nas jest mocno przereklamowana. Pomysł z bazą dobry, później jest mniej roboty.

Martynik, doskonała prezentacja.


Użytkownik Rysiek edytował ten post 06 czerwca 2014 - 21:46


#7 martynik

martynik

    Turbot

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 06 czerwca 2014 - 22:01

Z praktyki na woku nie pokrytym teflonem a takiego uzywam na zwyklym oleju zawsze bylo cos przypalone. Woka robie na bardzo duzym ogniu a oliwa zawsze jest na start bo po kilkunastu sekundach co chwile trzeba lekko podlewac wody. Wokowanie zdecydowanie rozni sie na zwyklej czarnej blasze od teflonu. Chinczycy znowu w knajpach w ogole nie uzywaja zadnego oleju maja jakas miksture na bazie mocnego alkoholu z jakims bulionem ktora sie zapala jak wok przechyli sie rantem do palnika. Caly pic wokowania polega na tym aby wazywa nie byly usmazone a poddane bardzo wysokiej temperaturze aby byly jedrne a nie surowe i w tej postaci na przyklad w zupach nie rozgotowuja sie tak szybko i sa kruche
  • Cpt. Lego i †† Rysiek †† lubią to

#8 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 07 czerwca 2014 - 19:45

Z praktyki na woku nie pokrytym teflonem a takiego uzywam na zwyklym oleju zawsze bylo cos przypalone. Woka robie na bardzo duzym ogniu a oliwa zawsze jest na start bo po kilkunastu sekundach co chwile trzeba lekko podlewac wody. Wokowanie zdecydowanie rozni sie na zwyklej czarnej blasze od teflonu. Chinczycy znowu w knajpach w ogole nie uzywaja zadnego oleju maja jakas miksture na bazie mocnego alkoholu z jakims bulionem ktora sie zapala jak wok przechyli sie rantem do palnika. Caly pic wokowania polega na tym aby wazywa nie byly usmazone a poddane bardzo wysokiej temperaturze aby byly jedrne a nie surowe i w tej postaci na przyklad w zupach nie rozgotowuja sie tak szybko i sa kruche

 

Uwielbiam dania z woka, sam rzadko robię, bo się w tym nie specjalizuję.

Gdzie u nas mozna nabyć dobry wok nieteflonowy?


Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 07 czerwca 2014 - 19:46

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#9 martynik

martynik

    Turbot

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 08 czerwca 2014 - 20:52

W polsce dawno nie bylem tutaj na kanarach to w kazdej hosteleryi czyli sklepie dla barow i restauracji podejzewam ze w polsce tez a duzo dobrych garow jak pamietam zawsze bylo w pss spolem bo w marketach raczej same alu




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych