Skocz do zawarto艣ci


Zdj臋cie

W臋dliny domowe


  • Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
146 odpowiedzi w tym temacie

#121 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 post贸w
  • MIejscowo艣膰Kielce

Napisano 27 lutego 2017 - 14:58

W zesz艂ym tygodniu uczynili艣my z Piksiakiem szynkow膮 i 偶ywieck膮 ... do tego troszk臋 cienkiej Resztkowego :D

Za艂膮czone pliki



#122 S艂owik

S艂owik

    艁oso艣

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 242 post贸w
  • MIejscowo艣膰Ole艣nica

Napisano 28 lutego 2017 - 16:52

Ja jestem w艂a艣nie na etapie peklowania :D

Kie艂bask臋 te偶 pewnie zrobi臋 tu偶 przed w臋dzeniem ;)



#123 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 623 post贸w
  • MIejscowo艣膰Mazowsze

Napisano 05 marca 2017 - 16:17

U mnie dzisiaj zadyma :D

Za艂膮czony plik  20170305_142008.jpg   193,53 KB   3 Ilo艣膰 pobra艅



#124 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 post贸w
  • MIejscowo艣膰Massachusetts, USA

Napisano 16 marca 2017 - 16:11

Zblizaja sie Swieta wiec chcialbym narobic Wam nieco smaka i zachecic do walki z wedlinami (nie sama ryba przeciez czlowiek zyje). Kilka fotek z ostatnich wyczynow. (na dwoch zdjeciach dodatkowo w tle przedwczorajsza burza sniezna o ktorej mowiono nawet w polskich wiadomosciach - w ciagu 12 godzin spadlo u mnie 42 cm sniegu, wiatr dochodzil do 85 km/godz)

Za艂膮czone pliki



#125 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 post贸w
  • MIejscowo艣膰Kielce

Napisano 17 marca 2017 - 12:37

Stefan naprawd臋 pi臋knie to wygl膮da i tak zapewne smakuje. Pewnie zadymi臋 co艣 jeszcze na 艣wi臋ta ale czas jeszcze jest :)



#126 okonhel

okonhel

    Halibut

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 post贸w
  • MIejscowo艣膰Ju偶 nie Hel

Napisano 05 kwietnia 2017 - 22:30

Id膮 艣wi臋ta:) W臋dzone i podpieczone. 

 

Za艂膮czony plik  20170405_162525.jpg   75,6 KB   3 Ilo艣膰 pobra艅


U偶ytkownik okonhel edytowa艂 ten post 05 kwietnia 2017 - 22:30


#127 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 post贸w
  • MIejscowo艣膰Massachusetts, USA

Napisano 06 kwietnia 2017 - 17:43

ladne - a gdzie pozostale wyroby??



#128 okonhel

okonhel

    Halibut

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 post贸w
  • MIejscowo艣膰Ju偶 nie Hel

Napisano 06 kwietnia 2017 - 20:31

Ju偶 wstawiam - dzi艣 robi艂em schabiki i szynki. Troch臋 by艂o ci臋偶ko bo mocno wia艂o i trudno by艂o ustawi膰 odpowiedni膮 temperatur臋. 

 

Za艂膮czony plik  Szynki 2.jpg   85,56 KB   3 Ilo艣膰 pobra艅

 

Za艂膮czony plik  Schabiki.jpg   84,69 KB   3 Ilo艣膰 pobra艅


U偶ytkownik okonhel edytowa艂 ten post 06 kwietnia 2017 - 20:32


#129 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 post贸w
  • MIejscowo艣膰Kielce

Napisano 07 kwietnia 2017 - 05:38

Wysz艂o znakomicie :)



#130 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 post贸w
  • MIejscowo艣膰Kielce

Napisano 07 kwietnia 2017 - 07:17

A my z Piksiakiem kr臋cimy kie艂bachy, na pierwszy rzut posz艂y Krakowska i 呕ywiecka.

Na pocz膮tek klasyfikacja mi臋sa na klasy i peklowanie - na zdj臋ciu mi臋sko klasy pierwszej:

Za艂膮czony plik  IMG_20170404_211254.jpg   109,41 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅

 

Po 2 dniach peklowania ostateczne rozdrabnianie na odpowiednich do klasy mi臋sa sitkach. Na fotce wieprzowina klasy drugiej:

Za艂膮czony plik  IMG_20170406_172016.jpg   99,04 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅

 

Teraz trzeba wszytko 艂adnie ze sob膮 wymiesza膰 dodaj膮c mi臋sa w odpowiedniej  kolejno艣ci, na pocz膮tek jedynka i kr臋cimy a偶 kawa艂ki mi臋sa b臋d膮 si臋 do siebie mocno klei艂y :)

Na zdj臋ciu mocno poklejona jedynka:

Za艂膮czony plik  IMG_20170406_172927.jpg   150,72 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅 Za艂膮czony plik  IMG_20170406_172022.jpg   171,69 KB   1 Ilo艣膰 pobra艅

 

Mi臋so klasy 3 oraz wo艂owin臋 klasy drugiej trzeba rozdrobni膰 na najmniejszym sitku i dodatkowo wykutrowa膰 z wod膮/lodem i przyprawami.

Za艂膮czony plik  IMG_20170406_182057.jpg   144,95 KB   1 Ilo艣膰 pobra艅

 

Potem t臋 mama艂yg臋 doda膰 do mieszaniny mi臋s i dalej miesza膰 a偶 si臋 wszystko 艂adnie po艂膮czy. Fotki nie mam bo upaprany mi臋chem by艂e  :)

 

Zosta艂o jeszcze nabijanie:

Za艂膮czony plik  IMG_20170406_184758.jpg   196,76 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅

 

Osadzanie :

Za艂膮czony plik  IMG_20170406_204924.jpg   162,6 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅

 

Po kilkunastu godzinach osadzania b臋dzie w臋dzenie czyli c.d.n. :)



#131 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 post贸w
  • MIejscowo艣膰Massachusetts, USA

Napisano 07 kwietnia 2017 - 19:36

czy w tych szklanych baniakach(balonach) na zdjeciu piatym to jest jakis sekretny dodatek do tych kiel;bas? ;)  a moze tak zakonczylo sie te robienie pod zywiecka :alk: ?? :D 



#132 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 post贸w
  • MIejscowo艣膰Kielce

Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:08

Oj tak to p艂yny na lepsze trawienie....Pigw贸weczka wile艅ska i mi贸d trojniak wi艣niak

#133 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 post贸w
  • MIejscowo艣膰Kielce

Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:18

Kie艂bachy cd.
Po osadzeniu w oslonkach towarzystwo posz艂o w dym:Za艂膮czony plik  IMG_20170407_145900.jpg   160 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅

A w mi臋dzyczasie Kielecka ja艂owcowa wesz艂a do flaka:
Za艂膮czony plik  IMG_20170407_204301.jpg   131,41 KB   1 Ilo艣膰 pobra艅

Po 3 godzinach w d臋bowo-czere艣niowym dymie o a偶 5 godzinach podpiekania
Za艂膮czony plik  IMG_20170408_013628.jpg   125 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅
Za艂膮czony plik  IMG_20170408_083756.jpg   175,92 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅

Ja艂owcowa dzisiaj pojecha艂a z Piksiakiem w do zadymiania.....

#134 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 post贸w
  • MIejscowo艣膰Kielce

Napisano 10 kwietnia 2017 - 07:18

Noo na jaki艣 czas koniec z kie艂bas膮 smakuj膮 wybornie. Krakowska 呕ywiecka no i ja艂owcowa mniaaaaam

Za艂膮czone pliki


  • giaur27 i Tleilax lubi膮 to

#135 easyrider

easyrider

    Halibut

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 537 post贸w
  • MIejscowo艣膰Legionowo

Napisano 11 kwietnia 2017 - 19:21

To i ja si臋 pochwal臋. R贸wnie偶 lubi臋 czasem zadymi膰:

 

med_gallery_30_138_653469.jpg


U偶ytkownik easyrider edytowa艂 ten post 11 kwietnia 2017 - 19:22

Zorro za du偶o gada...


#136 okonhel

okonhel

    Halibut

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 post贸w
  • MIejscowo艣膰Ju偶 nie Hel

Napisano 15 kwietnia 2017 - 19:35

Przed艣wi膮teczna dogrywka 

 

Za艂膮czone pliki

  • Za艂膮czony plik  bocz 1.jpg   81,37 KB   3 Ilo艣膰 pobra艅

  • kaz, giaur27 i Tleilax lubi膮 to

#137 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 post贸w
  • MIejscowo艣膰Massachusetts, USA

Napisano 16 kwietnia 2017 - 02:31

no coz - im dalej w wedzenie tym lepiej to wyglada - zaczynam myslec czy nie pozyczyc tej Twojej wedzrniczej "farby".... brawo....az chcialoby sie sprobowac kawalek......Wesolych Swiat..


  • kaz i okonhel lubi膮 to

#138 okonhel

okonhel

    Halibut

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 post贸w
  • MIejscowo艣膰Ju偶 nie Hel

Napisano 16 kwietnia 2017 - 08:18

Dzi臋kuj臋. Mia艂em tu na forum dobrych doradc贸w i na kim si臋 wzorowa膰 :)

Kolor boczku wychodzi mi lepiej ni偶 szynki bo od pewnego czasu boczek pekluj臋 na sucho. 

Ale 偶eby nie by艂o tak r贸偶owo to po podpieczeniu wygl膮da ju偶 gorzej. 

 

Za艂膮czony plik  bocz 2.jpg   124,8 KB   1 Ilo艣膰 pobra艅


  • kaz, giaur27 i Tleilax lubi膮 to

#139 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 post贸w
  • MIejscowo艣膰Lechbruck am See

Napisano 16 kwietnia 2017 - 12:37

Za艂膮czony plik  okazyjne gumy 007.JPG   97,44 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅Za艂膮czony plik  okazyjne gumy 006.JPG   107,84 KB   2 Ilo艣膰 pobra艅                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ja tylko udka od kurczaka uwedzilem.



#140 okonhel

okonhel

    Halibut

  • U偶ytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 post贸w
  • MIejscowo艣膰Ju偶 nie Hel

Napisano 16 kwietnia 2017 - 16:56

Pr贸cz boczk贸w na pr贸b臋 uw臋dzi艂em i zaparzy艂em 2 piersi z kurczaka . Wysz艂y ca艂kiem fajne w smaku. :)






U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych