W zesz艂ym tygodniu uczynili艣my z Piksiakiem szynkow膮 i 偶ywieck膮 ... do tego troszk臋 cienkiej Resztkowego
W臋dliny domowe
#122
Napisano 28 lutego 2017 - 16:52
Ja jestem w艂a艣nie na etapie peklowania
Kie艂bask臋 te偶 pewnie zrobi臋 tu偶 przed w臋dzeniem
#123
#124
Napisano 16 marca 2017 - 16:11
Zblizaja sie Swieta wiec chcialbym narobic Wam nieco smaka i zachecic do walki z wedlinami (nie sama ryba przeciez czlowiek zyje). Kilka fotek z ostatnich wyczynow. (na dwoch zdjeciach dodatkowo w tle przedwczorajsza burza sniezna o ktorej mowiono nawet w polskich wiadomosciach - w ciagu 12 godzin spadlo u mnie 42 cm sniegu, wiatr dochodzil do 85 km/godz)
Za艂膮czone pliki
- kaz, Slodziaksos, giaur27 i 5 innych os贸b lubi膮 to
#125
Napisano 17 marca 2017 - 12:37
Stefan naprawd臋 pi臋knie to wygl膮da i tak zapewne smakuje. Pewnie zadymi臋 co艣 jeszcze na 艣wi臋ta ale czas jeszcze jest
#126
Napisano 05 kwietnia 2017 - 22:30
Id膮 艣wi臋ta:) W臋dzone i podpieczone.
20170405_162525.jpg 75,6 KB 3 Ilo艣膰 pobra艅
U偶ytkownik okonhel edytowa艂 ten post 05 kwietnia 2017 - 22:30
- kaz, giaur27, jarwal i 3 innych os贸b lubi膮 to
#127
Napisano 06 kwietnia 2017 - 17:43
ladne - a gdzie pozostale wyroby??
#128
Napisano 06 kwietnia 2017 - 20:31
Ju偶 wstawiam - dzi艣 robi艂em schabiki i szynki. Troch臋 by艂o ci臋偶ko bo mocno wia艂o i trudno by艂o ustawi膰 odpowiedni膮 temperatur臋.
Szynki 2.jpg 85,56 KB 3 Ilo艣膰 pobra艅
Schabiki.jpg 84,69 KB 3 Ilo艣膰 pobra艅
U偶ytkownik okonhel edytowa艂 ten post 06 kwietnia 2017 - 20:32
- kaz, giaur27, Tleilax i 2 innych os贸b lubi膮 to
#129
Napisano 07 kwietnia 2017 - 05:38
Wysz艂o znakomicie
#130
Napisano 07 kwietnia 2017 - 07:17
A my z Piksiakiem kr臋cimy kie艂bachy, na pierwszy rzut posz艂y Krakowska i 呕ywiecka.
Na pocz膮tek klasyfikacja mi臋sa na klasy i peklowanie - na zdj臋ciu mi臋sko klasy pierwszej:
IMG_20170404_211254.jpg 109,41 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅
Po 2 dniach peklowania ostateczne rozdrabnianie na odpowiednich do klasy mi臋sa sitkach. Na fotce wieprzowina klasy drugiej:
IMG_20170406_172016.jpg 99,04 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅
Teraz trzeba wszytko 艂adnie ze sob膮 wymiesza膰 dodaj膮c mi臋sa w odpowiedniej kolejno艣ci, na pocz膮tek jedynka i kr臋cimy a偶 kawa艂ki mi臋sa b臋d膮 si臋 do siebie mocno klei艂y
Na zdj臋ciu mocno poklejona jedynka:
IMG_20170406_172927.jpg 150,72 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅 IMG_20170406_172022.jpg 171,69 KB 1 Ilo艣膰 pobra艅
Mi臋so klasy 3 oraz wo艂owin臋 klasy drugiej trzeba rozdrobni膰 na najmniejszym sitku i dodatkowo wykutrowa膰 z wod膮/lodem i przyprawami.
IMG_20170406_182057.jpg 144,95 KB 1 Ilo艣膰 pobra艅
Potem t臋 mama艂yg臋 doda膰 do mieszaniny mi臋s i dalej miesza膰 a偶 si臋 wszystko 艂adnie po艂膮czy. Fotki nie mam bo upaprany mi臋chem by艂e
Zosta艂o jeszcze nabijanie:
IMG_20170406_184758.jpg 196,76 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅
Osadzanie :
IMG_20170406_204924.jpg 162,6 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅
Po kilkunastu godzinach osadzania b臋dzie w臋dzenie czyli c.d.n.
- giaur27, okonhel, zdrowaczekolada i 3 innych os贸b lubi膮 to
#131
Napisano 07 kwietnia 2017 - 19:36
czy w tych szklanych baniakach(balonach) na zdjeciu piatym to jest jakis sekretny dodatek do tych kiel;bas? a moze tak zakonczylo sie te robienie pod zywiecka ??
#132
Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:08
#133
Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:18
Po osadzeniu w oslonkach towarzystwo posz艂o w dym: IMG_20170407_145900.jpg 160 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅
A w mi臋dzyczasie Kielecka ja艂owcowa wesz艂a do flaka:
IMG_20170407_204301.jpg 131,41 KB 1 Ilo艣膰 pobra艅
Po 3 godzinach w d臋bowo-czere艣niowym dymie o a偶 5 godzinach podpiekania
IMG_20170408_013628.jpg 125 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅
IMG_20170408_083756.jpg 175,92 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅
Ja艂owcowa dzisiaj pojecha艂a z Piksiakiem w do zadymiania.....
- giaur27, okonhel, zdrowaczekolada i 2 innych os贸b lubi膮 to
#134
Napisano 10 kwietnia 2017 - 07:18
Za艂膮czone pliki
- giaur27 i Tleilax lubi膮 to
#135
Napisano 11 kwietnia 2017 - 19:21
To i ja si臋 pochwal臋. R贸wnie偶 lubi臋 czasem zadymi膰:
U偶ytkownik easyrider edytowa艂 ten post 11 kwietnia 2017 - 19:22
- kaz, giaur27, Tleilax i 1 inna osoba lubi膮 to
Zorro za du偶o gada...
#136
Napisano 15 kwietnia 2017 - 19:35
Przed艣wi膮teczna dogrywka
Za艂膮czone pliki
- kaz, giaur27 i Tleilax lubi膮 to
#137
Napisano 16 kwietnia 2017 - 02:31
no coz - im dalej w wedzenie tym lepiej to wyglada - zaczynam myslec czy nie pozyczyc tej Twojej wedzrniczej "farby".... brawo....az chcialoby sie sprobowac kawalek......Wesolych Swiat..
- kaz i okonhel lubi膮 to
#138
Napisano 16 kwietnia 2017 - 08:18
Dzi臋kuj臋. Mia艂em tu na forum dobrych doradc贸w i na kim si臋 wzorowa膰
Kolor boczku wychodzi mi lepiej ni偶 szynki bo od pewnego czasu boczek pekluj臋 na sucho.
Ale 偶eby nie by艂o tak r贸偶owo to po podpieczeniu wygl膮da ju偶 gorzej.
bocz 2.jpg 124,8 KB 1 Ilo艣膰 pobra艅
- kaz, giaur27 i Tleilax lubi膮 to
#139
Napisano 16 kwietnia 2017 - 12:37
okazyjne gumy 007.JPG 97,44 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅 okazyjne gumy 006.JPG 107,84 KB 2 Ilo艣膰 pobra艅 Ja tylko udka od kurczaka uwedzilem.
- kaz, giaur27, okonhel i 2 innych os贸b lubi膮 to
#140
Napisano 16 kwietnia 2017 - 16:56
Pr贸cz boczk贸w na pr贸b臋 uw臋dzi艂em i zaparzy艂em 2 piersi z kurczaka . Wysz艂y ca艂kiem fajne w smaku.
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych