Użytkownik Sacha edytował ten post 15 października 2016 - 20:01
Napisano 15 października 2016 - 19:59
Użytkownik Sacha edytował ten post 15 października 2016 - 20:01
Napisano 15 października 2016 - 20:19
Wczoraj przygotowałem towar na na przyszły weekend . Tadek, wędzę serki typu włoskiego z Lidla. Zaniosłem na próbę po pierwszym wędzeniu do pracy, zamówiono .......... 38 . Oczywiście tyle nie zrobiłem ale 20 zrobiłem to sobie wyrywali .
Napisano 16 października 2016 - 14:10
Od rana zadymiam okolicę
przed:
20161016_093338.jpg 218,13 KB 0 Ilość pobrań
w trakcie
20161016_122612.jpg 172,65 KB 0 Ilość pobrań
i po uwędzeniu
20161016_135707.jpg 152,34 KB 0 Ilość pobrań
a tu już sparzone więc teraz siedzę i czekam aż wystygną
20161016_143509.jpg 194,45 KB 0 Ilość pobrań
Napisano 16 października 2016 - 16:16
Tadek - robisz smaka - czas coś zapeklować
Napisano 16 października 2016 - 16:28
To kiedy na świąteczne wyroby robisz zamówienie? Apetycznie to wygląda
Napisano 16 października 2016 - 23:45
Wybaczcie ze wtrace kilka uwag odnosnie zdjec - kol Sacha - masz ladne nowe drzwi zrobione z drzewa iglastego - proponowalbym 2,3 -krotne przepalenie nowej wedzarni na pusto, plus jesli wieszasz wedliny na sznurkach to proponowalbym nie uzywanie metalowych pretow czy hakow tylko drewniane kije. Mialem przypadek ze wedlina spadla bo inne przewodnictwo ciepla w metalu niz w drewnie, sznurek puscil na styku z metalem podczas dopiekania. Mam nadzieje ze napewno wszysto wyszlo smaczne.
Ladne wedlinki Kol. Tleilax. I napewno tez smaczne.
Poniewaz ostatnio mielismy troche problemow z huraganami I nie mozna bylo poplywac wiec tez troszke zrobilem:
kilka dni temu - troche kaszanki
DSC_0035.JPG 125,5 KB 0 Ilość pobrań DSC_0039.JPG 100,94 KB 0 Ilość pobrań
troche kielbasy DSC_0044.JPG 140,97 KB 0 Ilość pobrań DSC_0053.JPG 125,99 KB 0 Ilość pobrań
pokusilem sie o zrobienie tzw. kruchej z galaretka - wspomnienie mlodosci I swiniobicia na Podlasiu.
DSC_0048.JPG 131,21 KB 0 Ilość pobrań
pokusilem sie tez o zrobienie mielonki w galaretce w oslonce barierowej (nadmiar farszu kielbasianego)
DSC_0049.JPG 124,8 KB 0 Ilość pobrań
I kilka wedzonek
Napisano 17 października 2016 - 13:26
Wybaczcie ze wtrace kilka uwag odnosnie zdjec - kol Sacha - masz ladne nowe drzwi zrobione z drzewa iglastego - proponowalbym 2,3 -krotne przepalenie nowej wedzarni na pusto, plus jesli wieszasz wedliny na sznurkach to proponowalbym nie uzywanie metalowych pretow czy hakow tylko drewniane kije. Mialem przypadek ze wedlina spadla bo inne przewodnictwo ciepla w metalu niz w drewnie, sznurek puscil na styku z metalem podczas dopiekania. Mam nadzieje ze napewno wszysto wyszlo smaczne.
1. Tak, z sosny ale zostało przepalone.
2. Sznurki mocne, te którymi owijam wędliny. Kije mam zamiar wyciąć ale muszę iść do lasu (tak z 800m) ale zawsze jest co innego do roboty.
3. Tak wyszło b. dobrze. Na zdjęciu nie ma serków typu włoskiego. Zaniosłem na próbę do pracy i na następne wędzenie miałem zamówienie na .......38 sztuk. Zrobiłem tylko 20 bo mi się nie chciało ale teraz się dopominają o jeszcze więcej a obtaczanie w ziołach i pakowanie w gazę jednak czas zajmuje.
I tak już nie o wędzeniu : dopóki jeżdziłem po agroturystykach jeżdżąc na ryby to jeździłem na ryby. Jak sobie nabyłem chałupę nad Bugiem to jestem na rybach ...........2x rzadziej bo zawsze coś innego jest do zrobienia.
Napisano 27 października 2016 - 08:53
Spodobało mi się a rodzince smakuje. Wczoraj mały kroczek do przodu, oprócz szyneczki zrobiłem schabik.
20161026_192730.jpg 140,35 KB 2 Ilość pobrań
Użytkownik Tleilax edytował ten post 27 października 2016 - 08:56
Napisano 07 listopada 2016 - 18:57
Jak mowi stare porzekadlo - na bezrybiu to i "wedlinka" to tez dobra ryba - pokusilem sie o sporzadzenie kilku kawalkow innej wedlinki - trzy kawalki w stylu "Schinkenspeck". poniewaz technologia przygotowania tego typu smakolyku wymaga tzw. zimnego wedzenia - zrobilem sobie dymogenerator DSC_0012.JPG 139,67 KB 2 Ilość pobrań DSC_0013.JPG 144 KB 2 Ilość pobrań DSC_0016.JPG 89,56 KB 1 Ilość pobrań DSC_0019.JPG 73,06 KB 1 Ilość pobrań DSC_0020.JPG 101,09 KB 1 Ilość pobrań
Samo przygotowanie kilku kawalkow miesa nie bylo zbyt wielkim problemem. Korzystalem z tego przepisu https://wedlinydomow...awdziwy-rarytas. Peklowanie zrobilem w Vacpack czyli hermetycznie zamknieta torebka. Poniewaz w przepisie nie jest podany czas eventualnego dojrzewania - zdecydowalem na 10- cio dniowe wiszenie w garazu w tem ok 12-14*C z wilgotnoscia ok 70-80%. Poniewaz mamy juz tutaj temperatury ktore powoduja ze w garazu mam juz takie temperatury to aby utrzymac wilgotnosc to zrobilem tam taki maly namiot z folii z nawilzaczem powietrza w srodku. Efekty znakomite, widoczne na zdjeciach. Chcialbym tylko nadmienic ze degustacja z wlasnym chlebkiem pieczonym wczoraj rano. Pozdrawiam
Napisano 11 listopada 2016 - 17:48
Ociekają, jutro zadyma
20161111_170229.jpg 147,13 KB 3 Ilość pobrań
20161111_170238.jpg 141,67 KB 0 Ilość pobrań
Użytkownik Tleilax edytował ten post 11 listopada 2016 - 17:51
Napisano 03 grudnia 2016 - 18:40
Jest zadyma jest impreza
20161203_171751.jpg 185,3 KB 3 Ilość pobrań
dzisiaj boczuś szyneczka i schabik, zaraziłem kolegę z pracy i wędzimy na spółę
Użytkownik Tleilax edytował ten post 03 grudnia 2016 - 18:45
Napisano 03 grudnia 2016 - 22:27
Jest zadyma jest impreza
dzisiaj boczuś szyneczka i schabik, zaraziłem kolegę z pracy i wędzimy na spółę
Zartobliwie - to troche to ociekanie trwalo.....od 11 listopada do 3 grudnia.
Napisano 04 grudnia 2016 - 19:15
tak bywa, czasu coraz mniej
Napisano 17 grudnia 2016 - 21:17
Boczuś na święta
boczuś.jpg 88,95 KB
2 Ilość pobrań
Napisano 17 grudnia 2016 - 22:03
Chyba za dużo tego boczku zrobiłes, ale odkupię chętnie
Son of Vikings
Napisano 18 grudnia 2016 - 18:36
Niestety kolega z pracy i rodzina byli szybsi - wygląda dużo ale to cienkie plastry - 4 kg tylko.
Użytkownik okonhel edytował ten post 18 grudnia 2016 - 18:36
Napisano 20 grudnia 2016 - 03:27
Troszke przedswiatecznego wedlinowania I w USA sie odbylo
DSC_0142.JPG 129,73 KB 2 Ilość pobrań DSC_0145.JPG 144,63 KB 2 Ilość pobrań DSC_0146.JPG 87,57 KB 2 Ilość pobrań
jest tez swoisty eksperyment czyli poledwica lososiowa w 3 probach.
DSC_0144.JPG 99,44 KB 2 Ilość pobrań DSC_0156.JPG 81,63 KB 2 Ilość pobrań
Napisano 22 grudnia 2016 - 07:53
StefanS - wielkie brawa za prawdziwą łososiową!
Napisano 26 stycznia 2017 - 23:01
Bardzo smakowicie wygląda to wasze hobby. Chyba też się zarażę.
Napisano 19 lutego 2017 - 17:15
Dostalem od dzieci na gwiazdke wedzarke z grzalka elektryczna.Po 2 tyg.peklowania dzisiaj odbyly sie pierwsze testy.3 szynki i 4 boczki na poczatek. wedzenie 001.JPG 211,03 KB 1 Ilość pobrań wedzenie 006.JPG 137,65 KB 1 Ilość pobrań wedzenie 005.JPG 170,25 KB 1 Ilość pobrań
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych