Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wędliny domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#81 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 20 marca 2016 - 22:26

Piękny równomierny kolor. NIe zawsze mi taki wychodzi.  W jakiej temperaturze wędzisz w jakiego typu wędzarni i jakie drzewo dajecie ?



#82 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 20 marca 2016 - 22:51

Piękny równomierny kolor. NIe zawsze mi taki wychodzi.  W jakiej temperaturze wędzisz w jakiego typu wędzarni i jakie drzewo dajecie ?

Oni chyba malują. W USA mają dobre farby do wszystkiego ;)

 

A tak na poważnie, to tam się oddycha :) Ameryka


Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 20 marca 2016 - 22:51

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#83 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 21 marca 2016 - 00:01

Kaz- drzewo to jablon, dab, a szczegolnie tutaj nazywa sie hickory (cos jak dziki orzech, a zarazem strasznie "wlokniste" uzywane np na trzonki). Temp wedzenia to ok 50*C. a o mojej wedzarni wiecej w tym temacie https://wedlinydomow...rnia-po-polsku/.

pozdrawiam StefanS



#84 Piksiak

Piksiak

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 21 marca 2016 - 08:56

Wczoraj harówka od  rana. StefanS podesłał mi trochę swojej farby :D i wyszło podobnie. Zadowolony jestem.

 

Załączony plik  DSC_0055.JPG   68,96 KB   2 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_0054.JPG   79,13 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC_0053.JPG   103,09 KB   3 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_0052 1.JPG   100,82 KB   2 Ilość pobrań



#85 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 21 marca 2016 - 18:01

No pieknie kol. Piksiak. Brawo, widac reke znakomitego wedzarnika i "rzezbairza" w miesie.Pozdrawiam.



#86 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 23 marca 2016 - 20:57

Też dziś przydymiłem ale chyba lekko przeciągnąłem bo kończyłem po ciemku ale i tak dzięki radom Stefana i Piksiaka wyszło dużo lepiej niż poprzednio.

Załączony plik  CAM01406.jpg   153,65 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik okonhel edytował ten post 23 marca 2016 - 20:58


#87 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 25 marca 2016 - 07:55

Wczoraj poszły kiełbaski jałowcowa wędzona i pieczona oraz biała do barszczu wielkanocnego. Wędzonki dzisiaj idą w dym :)

Załączone pliki



#88 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 25 marca 2016 - 14:55

Wygląda super tylko jak dziś oprzeć się pokusie spróbowania ? :)



#89 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 29 marca 2016 - 08:05

Na szczęście już po świętach. Mięsiwa zostało mnóóóstwo, jałowcowa i baleron w kątnicy wyszły naprawdę wyśmienicie polecam :)

Załączone pliki



#90 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 29 marca 2016 - 11:09

Zostało, to znaczy bedziesz rozsyłał po ludziach? ;)


  • kaz lubi to

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#91 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 29 marca 2016 - 19:55

Hej Kaz - wyglada na to ze Capt. Lego ostrzy zeby na Twoje smakolyki - mozliwe dlatego ze tak smakowicie wygladaja..... ​


  • kaz lubi to

#92 rstour

rstour

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 373 postów
  • MIejscowośćWrocław

Napisano 29 marca 2016 - 20:54

zrób deala - zamień na xzogę  ;)


  • kaz lubi to

#93 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 22 kwietnia 2016 - 19:22

Dziś wiało więc podymiłem trochę.

Załączony plik  Wędzenie.jpg   141,77 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  Szynki.jpg   115,18 KB   3 Ilość pobrań


  • Slodziaksos lubi to

#94 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 22 kwietnia 2016 - 19:29

Mniam, może wystawiajcie coś w dziale sprzedam. Ja nabyłbym z ochotą :)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#95 chichot

chichot

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 217 postów
  • MIejscowośćÅs

Napisano 09 maja 2016 - 15:08

ten baleroooon...kurcze az mnie oczy bola od patrzenia...wspaniala robota Panowie :1_miejsce:



#96 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 11 maja 2016 - 22:37

Zanim sezon na ryby zacznie sie (lodz juz w drodze z Florydy to Massachusetts) to byla chwila na podymienie - Szynkowa, Mysliwska (jalowcowa), Grillowa I Wiejska (weprzowe I wolowe).

Załączone pliki



#97 czeburaszka710

czeburaszka710

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 107 postów
  • MIejscowośćBrójce

Napisano 04 sierpnia 2016 - 21:20

Dla znawców tematu , wołowinka dojrzewająca ;). Niestety dojrzeć temu konkretnemu kawałku nie uda się .

d991fd137b91cd88med.jpg

 

 

cc4631edef259329med.jpg


Użytkownik czeburaszka710 edytował ten post 04 sierpnia 2016 - 21:30


#98 Szczepek

Szczepek

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 725 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2016 - 14:46

Igor,

Się nie dziwię uwielbiam dojrzewające wędliny.



#99 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 623 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 13 października 2016 - 20:44

Mięsko już od tygodnia w zalewie, dzisiaj poskładałem wędzarenkę i w niedziele pierwsze manewry. Na początek delikatnie boczusie i szyneczka. Jeżeli zadymianie się uda to wstawię jakąś fotkę. Trzymajcie kciuki ;)


  • kaz, giaur27 i Słowik lubią to

#100 Słowik

Słowik

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 242 postów
  • MIejscowośćOleśnica

Napisano 15 października 2016 - 18:31

Ja już po pierwszym jesiennym wędzeniu (żonka mnie zmusiła) :D Nie ma jak swoje wędzone zagryzać :D

Co do dojrzewającego to jeszcze nie robiłem samodzielnie,ale jadłem w kilku wydaniach(Rosja,Ukraina,Bułgaria) każde zrobione inaczej,ale bardzo smaczne.


  • Tleilax lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych