Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wędliny domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#101 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 15 październik 2016 - 19:59

14184502_1201959609868658_59731093171722


Użytkownik Sacha edytował ten post 15 październik 2016 - 20:01

  • Slodziaksos, Tleilax i rstour lubią to

#102 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 15 październik 2016 - 20:19

Wczoraj przygotowałem towar na na przyszły weekend B) . Tadek, wędzę serki typu włoskiego z Lidla. Zaniosłem na próbę po pierwszym wędzeniu do pracy, zamówiono .......... 38 :rolleyes: . Oczywiście tyle nie zrobiłem ale 20 zrobiłem to sobie wyrywali :faja: .



#103 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 616 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 16 październik 2016 - 14:10

Od rana zadymiam okolicę :D

przed:

Załączony plik  20161016_093338.jpg   218,13 KB   0 Ilość pobrań

w trakcie

Załączony plik  20161016_122612.jpg   172,65 KB   0 Ilość pobrań

i po uwędzeniu

Załączony plik  20161016_135707.jpg   152,34 KB   0 Ilość pobrań

a tu już sparzone więc teraz siedzę i czekam aż wystygną ;)

Załączony plik  20161016_143509.jpg   194,45 KB   0 Ilość pobrań

 



#104 okonhel

okonhel

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 220 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 16 październik 2016 - 16:16

Tadek - robisz smaka - czas coś zapeklować :)



#105 jarwal

jarwal

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 441 postów
  • MIejscowośćBydgoszcz

Napisano 16 październik 2016 - 16:28

To kiedy na świąteczne wyroby robisz zamówienie? ;) Apetycznie to wygląda :) 



#106 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 16 październik 2016 - 23:45

Wybaczcie ze wtrace kilka uwag odnosnie zdjec - kol Sacha - masz ladne nowe drzwi zrobione z drzewa iglastego - proponowalbym 2,3 -krotne przepalenie nowej wedzarni na pusto, plus jesli wieszasz wedliny na sznurkach to proponowalbym nie uzywanie metalowych pretow czy hakow tylko drewniane kije. Mialem przypadek ze wedlina spadla bo inne przewodnictwo ciepla w metalu niz w drewnie, sznurek puscil na styku z metalem podczas dopiekania. Mam nadzieje ze napewno wszysto wyszlo smaczne.

Ladne wedlinki Kol. Tleilax. I napewno tez smaczne.

Poniewaz ostatnio mielismy troche problemow z huraganami I nie mozna bylo poplywac wiec tez troszke zrobilem:

kilka dni temu - troche kaszanki

Załączony plik  DSC_0035.JPG   125,5 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0039.JPG   100,94 KB   0 Ilość pobrań

troche kielbasyZałączony plik  DSC_0044.JPG   140,97 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0053.JPG   125,99 KB   0 Ilość pobrań

pokusilem sie o zrobienie tzw. kruchej z galaretka - wspomnienie mlodosci I swiniobicia na Podlasiu.

Załączony plik  DSC_0048.JPG   131,21 KB   0 Ilość pobrań

pokusilem sie tez o zrobienie mielonki w galaretce w oslonce barierowej (nadmiar farszu kielbasianego)

Załączony plik  DSC_0049.JPG   124,8 KB   0 Ilość pobrań

I kilka wedzonek

Załączone pliki



#107 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 17 październik 2016 - 13:26

Wybaczcie ze wtrace kilka uwag odnosnie zdjec - kol Sacha - masz ladne nowe drzwi zrobione z drzewa iglastego - proponowalbym 2,3 -krotne przepalenie nowej wedzarni na pusto, plus jesli wieszasz wedliny na sznurkach to proponowalbym nie uzywanie metalowych pretow czy hakow tylko drewniane kije. Mialem przypadek ze wedlina spadla bo inne przewodnictwo ciepla w metalu niz w drewnie, sznurek puscil na styku z metalem podczas dopiekania. Mam nadzieje ze napewno wszysto wyszlo smaczne.

1. Tak, z sosny ale zostało przepalone. 

2. Sznurki mocne, te którymi owijam wędliny. Kije mam zamiar wyciąć ale muszę iść do lasu (tak z 800m) ale zawsze jest co innego do roboty. 

3. Tak wyszło b. dobrze. Na zdjęciu nie ma serków typu włoskiego. Zaniosłem na próbę do pracy i na następne wędzenie miałem zamówienie na .......38 sztuk. Zrobiłem tylko 20 bo mi się nie chciało ale teraz się dopominają o jeszcze więcej  :( a obtaczanie w ziołach i pakowanie w gazę jednak czas zajmuje. 

I tak już nie o wędzeniu : dopóki jeżdziłem po agroturystykach jeżdżąc na ryby to jeździłem na ryby. Jak sobie nabyłem chałupę nad Bugiem to jestem na rybach ...........2x rzadziej  :( bo zawsze coś innego jest do zrobienia. 


  • stefan lubi to

#108 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 616 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 27 październik 2016 - 08:53

Spodobało mi się :D a rodzince smakuje. Wczoraj mały kroczek do przodu, oprócz szyneczki zrobiłem schabik.

Załączony plik  20161026_192730.jpg   140,35 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik Tleilax edytował ten post 27 październik 2016 - 08:56


#109 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 07 listopad 2016 - 18:57

Jak mowi stare porzekadlo - na bezrybiu to i "wedlinka" to tez dobra ryba - pokusilem sie o sporzadzenie kilku kawalkow innej wedlinki - trzy kawalki w stylu "Schinkenspeck". poniewaz technologia przygotowania tego typu smakolyku wymaga tzw. zimnego wedzenia - zrobilem sobie dymogeneratorZałączony plik  DSC_0012.JPG   139,67 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0013.JPG   144 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0016.JPG   89,56 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0019.JPG   73,06 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0020.JPG   101,09 KB   1 Ilość pobrań

Samo przygotowanie kilku kawalkow miesa nie bylo zbyt wielkim problemem. Korzystalem z tego przepisu http://wedlinydomowe...awdziwy-rarytas. Peklowanie zrobilem w Vacpack czyli hermetycznie zamknieta torebka. Poniewaz w przepisie nie jest podany czas eventualnego dojrzewania - zdecydowalem na 10- cio dniowe wiszenie w garazu w tem ok 12-14*C z wilgotnoscia ok 70-80%. Poniewaz mamy juz tutaj temperatury ktore powoduja ze w garazu mam juz takie temperatury to aby utrzymac wilgotnosc to zrobilem tam taki maly namiot z folii z nawilzaczem powietrza w srodku. Efekty znakomite, widoczne na zdjeciach. Chcialbym tylko nadmienic ze degustacja z wlasnym chlebkiem pieczonym wczoraj rano. Pozdrawiam

Załączone pliki



#110 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 616 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 11 listopad 2016 - 17:48

Ociekają, jutro zadyma  ;)

 

Załączony plik  20161111_170229.jpg   147,13 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  20161111_170238.jpg   141,67 KB   0 Ilość pobrań

 


Użytkownik Tleilax edytował ten post 11 listopad 2016 - 17:51

  • kaz, Slodziaksos i easyrider lubią to

#111 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 616 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 03 grudzień 2016 - 18:40

Jest zadyma jest impreza   :D

Załączony plik  20161203_171751.jpg   185,3 KB   3 Ilość pobrań

dzisiaj boczuś szyneczka i schabik, zaraziłem kolegę z pracy i wędzimy na spółę :D

 


Użytkownik Tleilax edytował ten post 03 grudzień 2016 - 18:45


#112 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 03 grudzień 2016 - 22:27

Ociekają, jutro zadyma  ;)

 

attachicon.gif20161111_170229.jpg

attachicon.gif20161111_170238.jpg

 

Jest zadyma jest impreza   :D

attachicon.gif20161203_171751.jpg

dzisiaj boczuś szyneczka i schabik, zaraziłem kolegę z pracy i wędzimy na spółę :D

 

Zartobliwie - to troche to ociekanie trwalo.....od 11 listopada do 3 grudnia. :D  :alk:  :lol: 


  • Tleilax lubi to

#113 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 616 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 04 grudzień 2016 - 19:15

:D tak bywa, czasu coraz mniej



#114 okonhel

okonhel

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 220 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 17 grudzień 2016 - 21:17

 Boczuś na święta 
Załączony plik  boczuś.jpg   88,95 KB   2 Ilość pobrań



#115 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1765 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 17 grudzień 2016 - 22:03

Chyba za dużo tego boczku zrobiłes, ale odkupię chętnie :)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#116 okonhel

okonhel

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 220 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 18 grudzień 2016 - 18:36

Niestety kolega z pracy i rodzina byli szybsi - wygląda dużo ale to cienkie plastry - 4 kg tylko. 


Użytkownik okonhel edytował ten post 18 grudzień 2016 - 18:36


#117 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 20 grudzień 2016 - 03:27

Troszke przedswiatecznego wedlinowania I w USA sie odbylo

Załączony plik  DSC_0142.JPG   129,73 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0145.JPG   144,63 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0146.JPG   87,57 KB   2 Ilość pobrań

 jest tez swoisty eksperyment czyli poledwica lososiowa w 3 probach.

Załączony plik  DSC_0144.JPG   99,44 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0156.JPG   81,63 KB   2 Ilość pobrań



#118 Piksiak

Piksiak

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 22 grudzień 2016 - 07:53

StefanS - wielkie brawa za prawdziwą łososiową!



#119 piter74

piter74

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 80 postów
  • MIejscowośćSzczecin

Napisano 26 styczeń 2017 - 23:01

Bardzo smakowicie wygląda to wasze hobby. Chyba też się zarażę.



#120 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 138 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 19 luty 2017 - 17:15

Dostalem od dzieci na gwiazdke wedzarke z grzalka elektryczna.Po 2 tyg.peklowania dzisiaj odbyly sie pierwsze testy.3 szynki i 4 boczki na poczatek.Załączony plik  wedzenie 001.JPG   211,03 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  wedzenie 006.JPG   137,65 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  wedzenie 005.JPG   170,25 KB   1 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych