Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wędliny domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 468 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 30 maj 2014 - 12:16

Jako, że domowy miód pitny jak i piwko trzeba czymś smacznym przegryźć postanowiłem zrobić małe co nieco na ząb :) ...

Tak naprawdę to mam dość wędliny kupowanej w sklepie nafaszerowanych E-ileśtam z dodatkiem polifosforanów czy innych glutaminianów lub innego syfu.

 

Zabrałem się za przygotowanie własnej szynki, boczku i baleronu. Nie jest to zadanie bardzo skomplikowane ale przedstawię Wam to pokrótce.

 

Najpierw trzeba mięso kupić ;) potem umyć, zdjąć błony i tłuszczyk(nie wiem po co niby ale kto bogatemu  zabroni bez tłuszczu jeść)

Następnie należy mięso zapeklować odpowiednio dobraną solanką. Ja to przygotowuję zawsze kilka dni (najlepiej tydzień) przed planowanym terminem wędzenia.

 

Do zapeklowania stężenie solanki przygotowuję zawsze na podstawie bardzo dobrze opracowanej tabeli Dziadka. Do przyprawienia można użyć dowolną przyprawę, choć są tacy którzy peklują czystą solanką. Boczek poszedł włąsnie z samą solą bez przypraw. Do dwóch szynek i baleronu (razem ważyły 3,7kg) użyłem 4 liści laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek owoców jałowca oraz około 25 ziarenek kolendry. Całość zagotowałem z odmierzoną ilością wody i soli peklowej (można połowę soli peklowej zastąpić kuchenną nie jodowaną) pod przykryciem, pogotowałem 10 min i odstawiłem do wystygnięcia. Jak płyn już ostygł to przystąpiłem do nastrzyku mięsa.

 

med_gallery_1_25_165355.jpg

 

Później wszystko poszło do gara i do lodówki.

 

med_gallery_1_25_1058398.jpg

 

 

Po dobie mięsko obracałem i lekko masowałem.

 

med_gallery_1_25_857727.jpg

 

 

To było trochę mniej niż tydzień bo tylko 4 doby i już musiałem zakończyć peklowanie.

 

med_gallery_1_25_1784454.jpg

 

 

Następnego dnia mięso miało iść do wędzenia wiec trzeba je wyjąć z zalewy i przez kilka godzin (przez całą noc) osuszać np. na sicie i oczywiście w lodówce.

 

med_gallery_1_25_2885491.jpg

 

 

Po odsączeniu mięso należy powiązać i zawieźć do Piksiaka  :P :P na wędzenie

 

med_gallery_1_25_3186791.jpg

 

med_gallery_1_25_1202680.jpg

 

W wędzareczce mięsko wspólnie z Piksikowymi wędlinkami mięsko wygląda tak

 

med_gallery_1_25_1276744.jpg

 

 

A sama wędzarka tak

med_gallery_1_25_2873548.jpg

 

Jest to wędzarka domowej roboty z dymogeneratorem oraz grzałką elektryczną. Wędziło się to wszystko kilka godzin (6 chyba) do osiągnięcia pożądanego  kolorku.

Następnie należy mięsko zaparzyć w wodzie o temperaturze max 75oC do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68oC Potem można włożyć do zimnej wody do wystygnięcia ale można też wyjąć z garnka i niech sobie stygnie na powietrzu. Na koniec pakujemy nasze wyroby do lodówki do schłodzenia.

 

med_gallery_1_25_2118009.jpg

Szynka

 

med_gallery_1_25_670311.jpg

Baleron

 

med_gallery_1_25_185829.jpg

Druga szynka

 

med_gallery_1_25_1781040.jpg

Boczuś

 

med_gallery_1_25_1147314.jpg

 

Smacznego !!!

 

Jak ktoś nie ma dostępu do wędzarki można etap wędzenia pominąć i po kilkudniowym peklowaniu zaparzyć też będzie pyszna zdrowa i wartościowa wędlina tylko po prostu nie wędzona. Robiłem już nie raz szynkę tylko parzoną nie wędzoną i była pyszna !! Polecam !!!


  • Slodziaksos, Rapala i martynik lubią to

#2 martynik

martynik

    Turbot

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 30 maj 2014 - 13:37

Poruszyles kaziu temat rzeka. Palce lizac i mimo na obczyznie i ja czesto robie tutaj takie specjaly troszke innym przepisem bo trrwalosc musi byc dluzsza no i drewno inne ale rownie pyszne

#3 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 468 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 30 maj 2014 - 16:51

Ok rzeka rzeka ale jakby tak wiecej osób w domu nawet taką parzona robiło bez wędzenia to moze w sklepach by było coś zdrowszego i w cenie lepszej niż teraz.... Podaj swój przepisz ciekawy go jestem bardzo jak na południu to wygląda ?



#4 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 923 postów
  • MIejscowośćŁódź

Napisano 30 maj 2014 - 17:19

Ja wędzę jednorazowo w większych ilościach (12-14szt) , bo nie mam czasu co chwilę się z tym bawić- potem owijka i do zamrażarki. Sklepowych wędlin już w zasadzie nie kupuję- chyba że cienkie od wielkiego dzwona na jakiegoś grillka, czy białą do gotowania. Smak swojskich wyrobów raczej każdy zna :), a i termin przydatności takowych jest o niebo dłuższy niż tej ze sklepu.

Polecam również włożyć w solankę z przyprawami schab- tydzień bez żadnego nastrzykiwania. Po uwędzeniu (i namoczeniu) wkładamy w gotującą wodę z przyprawami, trzeba poczekać aż się ponownie prawie zagotuje, wyłączyć gaz i  niech w tej wodzie wystygnie. Ostatnimi czasy to u mnie wędzonka nr.1

 

Muszę spróbować zrobić bez wędzenia- piec już piekłem, ale parzyć... ciekawy pomysł.



#5 martynik

martynik

    Turbot

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 30 maj 2014 - 18:52

Pieerwszy raz w klimacie poludniowym robilem na martynice i w podobny sposob czyli peklowanie w zalewie i ku zdziwieniu na drgi dzien zalewa metna jak nigdy wiec uwedzilem malo jadalne bo niedoprawione powtorka byla podobna z tym ze peklowanie w lodowce bardzo zimnej czyli zero to sprobowalem typowo po babcinemu to znaczy mieso obficie nacieram sola peklowa i pieprzem i tak w ogrodzie w glinianym garnku przycisniete kamieniami i zabezpieczone gaza i zielskiem w ziemi tydzien a jak chlodniej dwa tydnie z obracaniem miesa rano i wieczor pod koniec peklowania jest sporo juz soku. Czyli suche peklowanie. Na martynice peklosol bez problemu ale tutaj juz tylko paczka z polski. Wedzenie tylko na drewnie mango eksperymentowalem rozniste i tylko te sie nada. Tutejsi robia grila na tym drewnie i jest nawet o niebo smaczniejszy jak na weglu nalezy tylko uwazac z iloscia bo wysuszone jest bardzo kaloryczne i mozna latwo zamiast uwedzic to upiec.
  • Tom_S lubi to

#6 †† Rysiek ††

†† Rysiek ††

    Śledź

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPip
  • 31 postów
  • MIejscowośćJastrzębie-Zdrój

Napisano 30 maj 2014 - 20:55

Ekstra sprawa, muszę spróbować. Martynik, znalazłem przepis o który Cię pytałem.


Użytkownik Rysiek edytował ten post 30 maj 2014 - 20:58


#7 martynik

martynik

    Turbot

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • MIejscowośćPuerto De La Cruz

Napisano 30 maj 2014 - 23:24

To fajnie. Ja obecnie kopie w tutejszej kuchni dzisiaj byl dzien kanarow wszedzie fiesty a zaraz ruszam na nocne balangi do santa cruz jak mozna zapodac pewien przepis nie zwiazany z rybkami to zapodaje ale zara pewnie ze jest rybka hehe a wiec nazywa sie to tutaj patatasy i jest na kazdej fiescie jak w europie hamburgery z tym ze zamiast bulki piecze sie w piecu wielkie kartofle po upieczeniu przekraja sie go jak bulke na pol i widelcem spulchnia miaz posolic obie polowki lekko puki gorace posmarowac maselkiem na to starty zoltty ser i tunczyk surowki szynka i i sosy z kukurydza lub oliwkami jak kto woli kompozycje dowoli zarowno sosow jak i surowek mozna tez troche krewetek ale najwazniejszy jest tunczyk taki z puszki rozdrobniony. Je sie to normalnie widelcem

Użytkownik martynik edytował ten post 30 maj 2014 - 23:36

  • †† Rysiek †† lubi to

#8 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 07 czerwiec 2014 - 20:13

moja ostatnia robótka.

Troche oszukuje przy wędzeniu bo używam wentylatorka by wywołać wiekszy cug w wędzarce .

O czywiście kontroluje temperaturę przy tym.

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg   148,46 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.jpg   127,41 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.jpg   144,84 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4.jpg   134,91 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  5.jpg   1,11 MB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  6.jpg   137,41 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  7.jpg   150,82 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  8.jpg   141,29 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  9.jpg   1,2 MB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  10.jpg   158,22 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  11.jpg   1,2 MB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  12.jpg   129,67 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  20.jpg   126,65 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  21.jpg   193,17 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  22.jpg   125,31 KB   5 Ilość pobrań
  • Załączony plik  23.jpg   136,79 KB   4 Ilość pobrań
  • Załączony plik  24.jpg   166,3 KB   4 Ilość pobrań
  • Załączony plik  30.jpg   289,22 KB   4 Ilość pobrań
  • Załączony plik  40.jpg   244,52 KB   4 Ilość pobrań

  • kaz, Rapala i †† Rysiek †† lubią to

#9 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 468 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 24 czerwiec 2014 - 08:15

Nowe wyroby mniaaaam

 

med_gallery_1_25_193437.jpg

 

 

med_gallery_1_25_396833.jpg

 

med_gallery_1_25_1647988.jpg

 

med_gallery_1_25_132406.jpg

 

med_gallery_1_25_582037.jpg

 

med_gallery_1_25_745858.jpg


  • Slodziaksos i †† Rysiek †† lubią to

#10 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 10 sierpień 2014 - 19:33

Wczorajsza zabawa.

Trochę mięsa  bez błonek pokrojonych w gruba kostkę . Do tego jakieś 30-40 procent mięska z golonek zmielonych na drobnym sitku. ( taka zaprawa do zlepienia wszystkiego w całość :P)

Przyprawy to sól peklo pół na pół ze zwykłą, pieprz zwykły i ziołowy, trochę czosnku granulowanego.Troszkę wody.

Wymieszane i zapakowane w folię i go gara na około 2 godzinki w temperaturze wody 75-78 stopni.

Potem studzenie w zimnej wodzie a następnie na noc do lodówki.

Nie jestem do końca zadowolony gdyż leciutko podeszło galaretką.

Ale smak ok.Wyszła taka jak miała być.

Następnym razem zastosuję ciut mniejszą temperaturę wody. żeby uniknąć galaretki.

Załączone pliki


  • zdrowaczekolada lubi to

#11 Termos

Termos

    Śledź

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 32 postów
  • MIejscowośćsthlm

Napisano 10 wrzesień 2014 - 18:52

Daleko mi do grona specjalistow ale raz zrobilem cos takiego .Oczywiscie wedle wskazan miszcza .

 

Załączone pliki


  • Slodziaksos lubi to

#12 Piksiak

Piksiak

    Sardynka

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 19 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 11 wrzesień 2014 - 12:13

Wymyslone przez kaza: boczek nadziewany szynką i łopatką na ostro (harissa w proszku i pasta, garam masala, mięta suszona i sól). Wszystko uwędzone i parzone do 68°C w środku. (kolor na zdjęciach przekłamany - za dużo żółtego)

Załączony plik  DSC_0118.jpg   78 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0119.jpg   72,47 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0120.jpg   76,95 KB   6 Ilość pobrań

 

PS.

W smaku pyszniutkie.


Użytkownik Piksiak edytował ten post 11 wrzesień 2014 - 12:15


#13 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 19 wrzesień 2014 - 20:14

.



#14 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 20 wrzesień 2014 - 08:56

A dzś dymienie :)


  • kaz i Rapala lubią to

#15 foxy77

foxy77

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 75 postów
  • MIejscowośćNowe

Napisano 22 wrzesień 2014 - 22:27

ehhh, jak nie zapomnę aparatu, to może w niedzielę i ja cyknę jakieś foto z beczki...



#16 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 28 wrzesień 2014 - 12:09

 Kolejne dłubanki

 

Szynki plus dwa balerony

 



#17 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 468 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 29 wrzesień 2014 - 07:01

A który to baleron bo nie widzę ??



#18 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 29 wrzesień 2014 - 07:34

Balerona zjedli :D

#19 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 06 grudzień 2014 - 21:41

I kolejna produkcja

Załączony plik  21fd45bc8f19dcf742481aa863842d30dca45791abcc731802ad292e0e27416a.jpg   98,01 KB   1 Ilość pobrań

Pokrojone

posoloneZałączony plik  ba6ccf0f03db84b0368bfc18a6b1ccd964f2791b47ecd54137ba2c6795cc1455.jpg   94,45 KB   1 Ilość pobrań

 

i posłodzone  :P

Załączony plik  cccbbfd1683ce211258e00d21d1b1946272b81501ee4063648e51e8c00f757c8.jpg   167,65 KB   1 Ilość pobrań

 

Tu ubranko baranie dla kiełbaski

Załączony plik  7aea65dfab1bf5e244c67921073f3087a25292ff897e2734748111f73b923965.jpg   124,08 KB   1 Ilość pobrań

 

I napychamy Załączony plik  ba9af7680860977a7e24111e737f419c397a191c32ef4edef0b9e1bf8a63c9d2.jpg   152,3 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  db9fd7d1e36dae2503ac9578be044a097203a59086d85823e3f442d3d12cf487.jpg   181,12 KB   2 Ilość pobrań

 

 

 

 

A tu padły  kot wyczerpany głodem i brakiem karmienia ze strony właściciela :P

Załączony plik  773f10e611b55bebcf4e36ef35cb21e04c20ec1f601d2c9441d8158b99a0e546.jpg   186,75 KB   2 Ilość pobrań

 

Wędzenie jutro. Dziś obsycha żeby jutro poszło sprawniej z dymieniem.

Część kiełbasy pójdzie do parzenia a część do podsuszenia na surowo


  • Rapala lubi to

#20 Slodziaksos

Slodziaksos

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 551 postów
  • MIejscowośćDal w pobliżu Oslo

Napisano 07 grudzień 2014 - 10:52

i sie dzieje :)

Załączony plik  fc18169c055f6cf521bc3d93298ea83a6639c7755c2b062ceae376e3a20e55cc.jpg   238,61 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  76293b95d462ddd772c378f2aa5eb82f8c73343efdee501b79ade0e8fb17c4e4.jpg   195,65 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  998361450a1209c41c777e64b09cb580f097def9760406adf181ce80fb095713.jpg   123,36 KB   2 Ilość pobrań

 

 

 

 

 

 

A tu juz końcówka

Załączony plik  797c4cecf527cdc3e6b27780b57d4ef7babe88e869f9574f90f5b4278d32242a.jpg   128,79 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  ab9b19a209e8ecbcdff9cb9694da28ca39cd4eb0ee80ad3ffe26d2d58371a343.jpg   105,89 KB   2 Ilość pobrań

 


  • Rapala lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych