Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wędliny domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#141 kafas

kafas

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 12 grudnia 2017 - 10:49

Pokręciłem korbą, podymiłem, podsuszyłem, poczekałem i mam trochę wyrobów na Święta :)

Karczek w czosnku niedźwiedzim, czosnku i bazylii.

Kiełbasa lisiecka, swojska i kabanosy.

Zdjęcie kiełby przed wędzeniem, bo... miałem lekki reset przy wyciąganiu  :)

Załączone pliki



#142 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 12 grudnia 2017 - 15:41

Fajne. Może Odyn się zlituje i da spróbować ;)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#143 kafas

kafas

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 13 grudnia 2017 - 07:50

Fajne. Może Odyn się zlituje i da spróbować ;)

Coś tam wezmę ;)

Do kompletu zabiorę swojaka, tzw. rosół z procentami.

Pomlaskamy...



#144 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 17 lutego 2018 - 20:54

Cos tu cicho - czyzby wedkarze wedlinujacy przestali cokolwiek robic? Wiec dla wzmocnienia smaku co -nieco z zimowej przerwy ( na lodowe wyprawy nie ma czasu i troche zimno)... wiec nieco zabawy w wedliny dojrzewajace - 

szynka Culatello - 10 m-cy dojrzewania - przed "otwarciem"

Załączony plik  DSC_0066.JPG   100,09 KB   0 Ilość pobrań

po otwarciu i przekrojeniu -Załączony plik  DSC_0068.JPG   85,48 KB   0 Ilość pobrań

i takie tam rozne....

szynkowa - lekko wedzona

Załączony plik  DSC_0022.JPG   107,25 KB   0 Ilość pobrań

poledwica zimnowedzona i odjrzewana - cos ok 6 tyg.

Załączony plik  DSC_0058.JPG   83,75 KB   0 Ilość pobrań

kilka wyrobow na raz -

Załączony plik  DSC_1088.JPG   184,99 KB   0 Ilość pobrań

a tak wyglada wnetrze specjalnie "spreparowanej" lodowki na dojrzewanlnie a auto- sterowaniem temperatura i wilgotnoscia.

Załączony plik  DSC_1073.JPG   96,44 KB   0 Ilość pobrań

Oczywiscie nie moze zabraknac Salami - tutaj typu Calabrese

Załączony plik  DSC_1065.JPG   132,05 KB   0 Ilość pobrań

A tutaj - z ostatnich kilku dni - 

Załączony plik  DSC_0075.JPG   136,19 KB   0 Ilość pobrań



#145 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 18 lutego 2018 - 01:13

Mniamusne te mięsiwa :)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#146 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 452 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 18 lutego 2018 - 09:50

Warunki pogodowe nie sprzyjają wędzeniu a do suszenia trzeba mieć warunki.



#147 kafas

kafas

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 18 lutego 2018 - 20:36

U mnie wisi właśnie schab i dojrzewa sobie...

jeszcze 10 dni i będę się chwalił :P






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych