Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wędliny domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#121 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 27 lutego 2017 - 14:58

W zeszłym tygodniu uczyniliśmy z Piksiakiem szynkową i żywiecką ... do tego troszkę cienkiej Resztkowego :D

Załączone pliki



#122 Słowik

Słowik

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 242 postów
  • MIejscowośćOleśnica

Napisano 28 lutego 2017 - 16:52

Ja jestem właśnie na etapie peklowania :D

Kiełbaskę też pewnie zrobię tuż przed wędzeniem ;)



#123 Tleilax

Tleilax

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 623 postów
  • MIejscowośćMazowsze

Napisano 05 marca 2017 - 16:17

U mnie dzisiaj zadyma :D

Załączony plik  20170305_142008.jpg   193,53 KB   3 Ilość pobrań



#124 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 16 marca 2017 - 16:11

Zblizaja sie Swieta wiec chcialbym narobic Wam nieco smaka i zachecic do walki z wedlinami (nie sama ryba przeciez czlowiek zyje). Kilka fotek z ostatnich wyczynow. (na dwoch zdjeciach dodatkowo w tle przedwczorajsza burza sniezna o ktorej mowiono nawet w polskich wiadomosciach - w ciagu 12 godzin spadlo u mnie 42 cm sniegu, wiatr dochodzil do 85 km/godz)

Załączone pliki



#125 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 17 marca 2017 - 12:37

Stefan naprawdę pięknie to wygląda i tak zapewne smakuje. Pewnie zadymię coś jeszcze na święta ale czas jeszcze jest :)



#126 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 05 kwietnia 2017 - 22:30

Idą święta:) Wędzone i podpieczone. 

 

Załączony plik  20170405_162525.jpg   75,6 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik okonhel edytował ten post 05 kwietnia 2017 - 22:30


#127 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 06 kwietnia 2017 - 17:43

ladne - a gdzie pozostale wyroby??



#128 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 06 kwietnia 2017 - 20:31

Już wstawiam - dziś robiłem schabiki i szynki. Trochę było ciężko bo mocno wiało i trudno było ustawić odpowiednią temperaturę. 

 

Załączony plik  Szynki 2.jpg   85,56 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Schabiki.jpg   84,69 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik okonhel edytował ten post 06 kwietnia 2017 - 20:32


#129 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 07 kwietnia 2017 - 05:38

Wyszło znakomicie :)



#130 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 07 kwietnia 2017 - 07:17

A my z Piksiakiem kręcimy kiełbachy, na pierwszy rzut poszły Krakowska i Żywiecka.

Na początek klasyfikacja mięsa na klasy i peklowanie - na zdjęciu mięsko klasy pierwszej:

Załączony plik  IMG_20170404_211254.jpg   109,41 KB   2 Ilość pobrań

 

Po 2 dniach peklowania ostateczne rozdrabnianie na odpowiednich do klasy mięsa sitkach. Na fotce wieprzowina klasy drugiej:

Załączony plik  IMG_20170406_172016.jpg   99,04 KB   2 Ilość pobrań

 

Teraz trzeba wszytko ładnie ze sobą wymieszać dodając mięsa w odpowiedniej  kolejności, na początek jedynka i kręcimy aż kawałki mięsa będą się do siebie mocno kleiły :)

Na zdjęciu mocno poklejona jedynka:

Załączony plik  IMG_20170406_172927.jpg   150,72 KB   2 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20170406_172022.jpg   171,69 KB   1 Ilość pobrań

 

Mięso klasy 3 oraz wołowinę klasy drugiej trzeba rozdrobnić na najmniejszym sitku i dodatkowo wykutrować z wodą/lodem i przyprawami.

Załączony plik  IMG_20170406_182057.jpg   144,95 KB   1 Ilość pobrań

 

Potem tę mamałygę dodać do mieszaniny mięs i dalej mieszać aż się wszystko ładnie połączy. Fotki nie mam bo upaprany mięchem byłe  :)

 

Zostało jeszcze nabijanie:

Załączony plik  IMG_20170406_184758.jpg   196,76 KB   2 Ilość pobrań

 

Osadzanie :

Załączony plik  IMG_20170406_204924.jpg   162,6 KB   2 Ilość pobrań

 

Po kilkunastu godzinach osadzania będzie wędzenie czyli c.d.n. :)



#131 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 07 kwietnia 2017 - 19:36

czy w tych szklanych baniakach(balonach) na zdjeciu piatym to jest jakis sekretny dodatek do tych kiel;bas? ;)  a moze tak zakonczylo sie te robienie pod zywiecka :alk: ?? :D 



#132 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:08

Oj tak to płyny na lepsze trawienie....Pigwóweczka wileńska i miód trojniak wiśniak

#133 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:18

Kiełbachy cd.
Po osadzeniu w oslonkach towarzystwo poszło w dym:Załączony plik  IMG_20170407_145900.jpg   160 KB   2 Ilość pobrań

A w międzyczasie Kielecka jałowcowa weszła do flaka:
Załączony plik  IMG_20170407_204301.jpg   131,41 KB   1 Ilość pobrań

Po 3 godzinach w dębowo-czereśniowym dymie o aż 5 godzinach podpiekania
Załączony plik  IMG_20170408_013628.jpg   125 KB   2 Ilość pobrań
Załączony plik  IMG_20170408_083756.jpg   175,92 KB   2 Ilość pobrań

Jałowcowa dzisiaj pojechała z Piksiakiem w do zadymiania.....

#134 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 10 kwietnia 2017 - 07:18

Noo na jakiś czas koniec z kiełbasą smakują wybornie. Krakowska Żywiecka no i jałowcowa mniaaaaam

Załączone pliki


  • giaur27 i Tleilax lubią to

#135 easyrider

easyrider

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 537 postów
  • MIejscowośćLegionowo

Napisano 11 kwietnia 2017 - 19:21

To i ja się pochwalę. Również lubię czasem zadymić:

 

med_gallery_30_138_653469.jpg


Użytkownik easyrider edytował ten post 11 kwietnia 2017 - 19:22

Zorro za dużo gada...


#136 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 15 kwietnia 2017 - 19:35

Przedświąteczna dogrywka 

 

Załączone pliki


  • kaz, giaur27 i Tleilax lubią to

#137 StefanS

StefanS

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • MIejscowośćMassachusetts, USA

Napisano 16 kwietnia 2017 - 02:31

no coz - im dalej w wedzenie tym lepiej to wyglada - zaczynam myslec czy nie pozyczyc tej Twojej wedzrniczej "farby".... brawo....az chcialoby sie sprobowac kawalek......Wesolych Swiat..


  • kaz i okonhel lubią to

#138 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 16 kwietnia 2017 - 08:18

Dziękuję. Miałem tu na forum dobrych doradców i na kim się wzorować :)

Kolor boczku wychodzi mi lepiej niż szynki bo od pewnego czasu boczek pekluję na sucho. 

Ale żeby nie było tak różowo to po podpieczeniu wygląda już gorzej. 

 

Załączony plik  bocz 2.jpg   124,8 KB   1 Ilość pobrań


  • kaz, giaur27 i Tleilax lubią to

#139 Lasol

Lasol

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
  • MIejscowośćLechbruck am See

Napisano 16 kwietnia 2017 - 12:37

Załączony plik  okazyjne gumy 007.JPG   97,44 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  okazyjne gumy 006.JPG   107,84 KB   2 Ilość pobrań                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ja tylko udka od kurczaka uwedzilem.



#140 okonhel

okonhel

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 346 postów
  • MIejscowośćJuż nie Hel

Napisano 16 kwietnia 2017 - 16:56

Prócz boczków na próbę uwędziłem i zaparzyłem 2 piersi z kurczaka . Wyszły całkiem fajne w smaku. :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych