W zeszłym tygodniu uczyniliśmy z Piksiakiem szynkową i żywiecką ... do tego troszkę cienkiej Resztkowego
Wędliny domowe
#122
Napisano 28 lutego 2017 - 16:52
Ja jestem właśnie na etapie peklowania
Kiełbaskę też pewnie zrobię tuż przed wędzeniem
#123
#124
Napisano 16 marca 2017 - 16:11
Zblizaja sie Swieta wiec chcialbym narobic Wam nieco smaka i zachecic do walki z wedlinami (nie sama ryba przeciez czlowiek zyje). Kilka fotek z ostatnich wyczynow. (na dwoch zdjeciach dodatkowo w tle przedwczorajsza burza sniezna o ktorej mowiono nawet w polskich wiadomosciach - w ciagu 12 godzin spadlo u mnie 42 cm sniegu, wiatr dochodzil do 85 km/godz)
Załączone pliki
- kaz, Slodziaksos, giaur27 i 5 innych osób lubią to
#125
Napisano 17 marca 2017 - 12:37
Stefan naprawdę pięknie to wygląda i tak zapewne smakuje. Pewnie zadymię coś jeszcze na święta ale czas jeszcze jest
#126
Napisano 05 kwietnia 2017 - 22:30
Idą święta:) Wędzone i podpieczone.
20170405_162525.jpg 75,6 KB 3 Ilość pobrań
Użytkownik okonhel edytował ten post 05 kwietnia 2017 - 22:30
- kaz, giaur27, jarwal i 3 innych osób lubią to
#127
Napisano 06 kwietnia 2017 - 17:43
ladne - a gdzie pozostale wyroby??
#128
Napisano 06 kwietnia 2017 - 20:31
Już wstawiam - dziś robiłem schabiki i szynki. Trochę było ciężko bo mocno wiało i trudno było ustawić odpowiednią temperaturę.
Szynki 2.jpg 85,56 KB 3 Ilość pobrań
Schabiki.jpg 84,69 KB 3 Ilość pobrań
Użytkownik okonhel edytował ten post 06 kwietnia 2017 - 20:32
- kaz, giaur27, Tleilax i 2 innych osób lubią to
#129
Napisano 07 kwietnia 2017 - 05:38
Wyszło znakomicie
#130
Napisano 07 kwietnia 2017 - 07:17
A my z Piksiakiem kręcimy kiełbachy, na pierwszy rzut poszły Krakowska i Żywiecka.
Na początek klasyfikacja mięsa na klasy i peklowanie - na zdjęciu mięsko klasy pierwszej:
IMG_20170404_211254.jpg 109,41 KB 2 Ilość pobrań
Po 2 dniach peklowania ostateczne rozdrabnianie na odpowiednich do klasy mięsa sitkach. Na fotce wieprzowina klasy drugiej:
IMG_20170406_172016.jpg 99,04 KB 2 Ilość pobrań
Teraz trzeba wszytko ładnie ze sobą wymieszać dodając mięsa w odpowiedniej kolejności, na początek jedynka i kręcimy aż kawałki mięsa będą się do siebie mocno kleiły
Na zdjęciu mocno poklejona jedynka:
IMG_20170406_172927.jpg 150,72 KB 2 Ilość pobrań IMG_20170406_172022.jpg 171,69 KB 1 Ilość pobrań
Mięso klasy 3 oraz wołowinę klasy drugiej trzeba rozdrobnić na najmniejszym sitku i dodatkowo wykutrować z wodą/lodem i przyprawami.
IMG_20170406_182057.jpg 144,95 KB 1 Ilość pobrań
Potem tę mamałygę dodać do mieszaniny mięs i dalej mieszać aż się wszystko ładnie połączy. Fotki nie mam bo upaprany mięchem byłe
Zostało jeszcze nabijanie:
IMG_20170406_184758.jpg 196,76 KB 2 Ilość pobrań
Osadzanie :
IMG_20170406_204924.jpg 162,6 KB 2 Ilość pobrań
Po kilkunastu godzinach osadzania będzie wędzenie czyli c.d.n.
- giaur27, okonhel, zdrowaczekolada i 3 innych osób lubią to
#131
Napisano 07 kwietnia 2017 - 19:36
czy w tych szklanych baniakach(balonach) na zdjeciu piatym to jest jakis sekretny dodatek do tych kiel;bas? a moze tak zakonczylo sie te robienie pod zywiecka ??
#132
Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:08
#133
Napisano 08 kwietnia 2017 - 09:18
Po osadzeniu w oslonkach towarzystwo poszło w dym: IMG_20170407_145900.jpg 160 KB 2 Ilość pobrań
A w międzyczasie Kielecka jałowcowa weszła do flaka:
IMG_20170407_204301.jpg 131,41 KB 1 Ilość pobrań
Po 3 godzinach w dębowo-czereśniowym dymie o aż 5 godzinach podpiekania
IMG_20170408_013628.jpg 125 KB 2 Ilość pobrań
IMG_20170408_083756.jpg 175,92 KB 2 Ilość pobrań
Jałowcowa dzisiaj pojechała z Piksiakiem w do zadymiania.....
- giaur27, okonhel, zdrowaczekolada i 2 innych osób lubią to
#134
Napisano 10 kwietnia 2017 - 07:18
Załączone pliki
- giaur27 i Tleilax lubią to
#135
Napisano 11 kwietnia 2017 - 19:21
To i ja się pochwalę. Również lubię czasem zadymić:
Użytkownik easyrider edytował ten post 11 kwietnia 2017 - 19:22
- kaz, giaur27, Tleilax i 1 inna osoba lubią to
Zorro za dużo gada...
#136
Napisano 15 kwietnia 2017 - 19:35
Przedświąteczna dogrywka
Załączone pliki
- kaz, giaur27 i Tleilax lubią to
#137
Napisano 16 kwietnia 2017 - 02:31
no coz - im dalej w wedzenie tym lepiej to wyglada - zaczynam myslec czy nie pozyczyc tej Twojej wedzrniczej "farby".... brawo....az chcialoby sie sprobowac kawalek......Wesolych Swiat..
- kaz i okonhel lubią to
#138
Napisano 16 kwietnia 2017 - 08:18
Dziękuję. Miałem tu na forum dobrych doradców i na kim się wzorować
Kolor boczku wychodzi mi lepiej niż szynki bo od pewnego czasu boczek pekluję na sucho.
Ale żeby nie było tak różowo to po podpieczeniu wygląda już gorzej.
bocz 2.jpg 124,8 KB 1 Ilość pobrań
- kaz, giaur27 i Tleilax lubią to
#139
Napisano 16 kwietnia 2017 - 12:37
okazyjne gumy 007.JPG 97,44 KB 2 Ilość pobrań okazyjne gumy 006.JPG 107,84 KB 2 Ilość pobrań Ja tylko udka od kurczaka uwedzilem.
- kaz, giaur27, okonhel i 2 innych osób lubią to
#140
Napisano 16 kwietnia 2017 - 16:56
Prócz boczków na próbę uwędziłem i zaparzyłem 2 piersi z kurczaka . Wyszły całkiem fajne w smaku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych