Skocz do zawartości


Zdjęcie

Zupa z łososia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 011 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 14 maja 2014 - 11:02

Pyszna zupka robiona wg zapożyczonego przepisu:

 

Składniki:
500 g filetu łososia ze skórą
1 por
1 duża marchewka
2 duże ziemniaki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju Kujawskiego
1 łyżka masła
1 łyżka sosu rybnego
1 liść laurowy
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
100-150 ml śmietany 30%
pęczek koperku
sól, świeżo zmielony pieprz

 

Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę odcinamy i odkładamy. Łososia solimy z obu stron, kroimy w grubą na 2cm kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut.
W garnku rozgrzewamy olej i masło. Gdy będą gorące wrzucamy do środka obrane i pokrojone w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zalewamy dwoma litrami wrzątku. Dodajemy sos rybny. Dorzucamy skórę z łososia, liść i ziele. Dusimy przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zostawiamy na kolejne 15 minut. Wyławiamy skórę i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat, a następnie wkrawamy do środka pęczek koperku. Zupę rybną z łososiem przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę.

Załączone pliki


Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 14 maja 2014 - 11:03

  • Rapala, Hero i zdrowaczekolada lubią to

Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#2 foxy77

foxy77

    Turbot

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 75 postów
  • MIejscowośćNowe

Napisano 15 maja 2014 - 22:34

super sprawa, w domu każdy zadowolony z tej zupki



#3 LeSo

LeSo

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 138 postów
  • MIejscowośćLębork

Napisano 11 czerwca 2014 - 14:18

Witam .Podczas zakończonej nie dawno wyprawy wędkarskiej do Norwegii - Nordkapp - Skarsvag , własnie zrobiłem zupe z przepisu Cpt.Lego.

Z jednym małym wyjatkiem. Zamiast łososia zastosowałem filety z zębacza . Część czystego mięska + część sparzonej skóry z mięsem pociętej na cieńkie paski ( coś w rodzaju flaczków) Zupka okazała się największym przebojem kulinarnym wyprawy!    Pycha !



#4 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 926 postów
  • MIejscowośćŁódź

Napisano 14 czerwca 2014 - 09:16

Również poczyniłem zupkę wg w.w.  przepisu i bardzo smakowała zarówno mi jak i domownikom.

Dzięki Ci Kapitanie :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych