Skocz do zawartości


Zdjęcie

Bornholm


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 kwietnia 2014 - 08:06

Witam!

Byłem i zobaczyłem (relacja wkrótce).

Ponieważ wiem, że łowienie na Bornholmie sporo różni się od łowienia na polskich plażach, chciałbym wydzielić tu osobny wątek, by osoby, które posmakowały łowienia, choć i nie tylko, na tej pięknej wyspie mogły wymienić doświadczenia typu: co, gdzie, na co, kiedy, za ile, jak itp.

Już dążyłem się przekonać, że Born to świetne miejsce nie tylko wędkarskie, ale także turystyczne i... kulinarne :).



#2 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 25 kwietnia 2014 - 09:09

(..........)cytat:..... kulinarne .

Co jeśli można wiedzieć? Byłem i nic mnie tam nie powalilo! Wręcz przeciwnie!

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#3 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 kwietnia 2014 - 09:22

Śledzie na wiele sposobów (Fiske Bar- jedzenie "no limits" za 120 koron- czyli nakładasz ile chcesz i jesz ile chcesz- polecam dla baaardzo głodnych).

Sałatka z rzodkiewek.

Łososie na gorąco, zimno, wędzone.

Wspaniale opiekana i panierowana flądra.

Krewetki wędzone i gotowane.

Frykadelki rybne.

Sałatki.

Niezły ciemny chleb.

 

Do tego:

ichniejsze pasty, musztardy...

 

Tyle, albo tylko tyle pożarłem. reszta mam nadzieję przede mna...

 

Niestety nie dotarliśmy do lokalnego piwa (z kija) :(.



#4 giaur27

giaur27

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 926 postów
  • MIejscowośćŁódź

Napisano 25 kwietnia 2014 - 09:44

Kurcze... ale dałeś do pieca - chyba każdy kto przeczyta ten post zaraz zrobi się głodny :) B)



#5 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 kwietnia 2014 - 10:43

Gadżety pamiatkowe też były, a jakże. Zapomniałem zrobić zdjęć na miejscu całej serii. Przynajmniej tak każdy rybę zaliczył :D

 

 

Załączone pliki


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#6 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 25 kwietnia 2014 - 10:57

No tak każdy ma inne smaki! I całe szczęście. Mogę się zgodzić co do krewetek i łososia. Z resztą nie koniecznie! O panierowanej flądrze wolę nie pamietać! Ich specjał pt. "słońce Bornholmu....", do polskich wedzonych śledzi ma się ni jak. Czasem jadałem ryby w ichnich "Rogeri" o ile dobrze piszę,ale i tak polskie przepisy na śledzie i inne ryby są niedoścignione! Przynajmniej dla mnie!

Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#7 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 kwietnia 2014 - 11:14

No tak każdy ma inne smaki! I całe szczęście. Mogę się zgodzić co do krewetek i łososia. Z resztą nie koniecznie! O panierowanej flądrze wolę nie pamietać! Ich specjał pt. "słońce Bornholmu....", do polskich wedzonych śledzi ma się ni jak. Czasem jadałem ryby w ichnich "Rogeri" o ile dobrze piszę,ale i tak polskie przepisy na śledzie i inne ryby są niedoścignione! Przynajmniej dla mnie!

Andrzej, to są nasze miłe wspomnienia. Nie musisz nam tego ujmować :)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#8 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 25 kwietnia 2014 - 12:11

Uchowaj Boże. Nic nikomu nie chciałem ujmować! Przepraszam jeśli kogoś dotknąłem. Moje wspomnienia z Bornholmu są również wspaniałe. Samo wędkowanie na tej wyspie jest fascynujące. Może nie miałem tyle szczęścia,żeby trafić na dobrą kuchnię. Ale było to dziesięć lat temu! :mellow: Po za tym byłem w okolicach Ronne, czyli jakby nie było po drugiej stronie wyspy! :)


Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 


#9 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 25 kwietnia 2014 - 13:03

Po drugie stronie wyspy, to tak jak Pomorze i Śląsk u nas ;)


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#10 †† Rysiek ††

†† Rysiek ††

    Śledź

  • W Krainie Wiecznych Łowów
  • PipPipPip
  • 31 postów
  • MIejscowośćJastrzębie-Zdrój

Napisano 25 kwietnia 2014 - 13:34

Mnie tam wszystko pasowało, a i kompanija również.  :)



#11 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 kwietnia 2014 - 20:22

To tak na zachętę co można ta robić poza chytaniem ;)
 
1398453488bornholm_2014_101.jpg
 
1398453588bornholm_2014_102.jpg
 
1398453644bornholm_2014_104.jpg
 

  • Slodziaksos lubi to

#12 jarwal

jarwal

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 480 postów
  • MIejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 kwietnia 2014 - 20:43

hmmmmmmm...... brakuje mi na tych zdjęciach krewetek, których z Lego połknęliśmy tonę :D  Na pierwszym zdjęciu, na podgrzewaczu śledziki które tylko ja konsumowałem- reszta kolegów nie chciała żreć czegoś tak słonego ;) Fajny lokal i dobre jedzonko.



#13 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 kwietnia 2014 - 21:12

hmmmmmmm...... brakuje mi na tych zdjęciach krewetek, których z Lego połknęliśmy tonę :D  Na pierwszym zdjęciu, na podgrzewaczu śledziki które tylko ja konsumowałem- reszta kolegów nie chciała żreć czegoś tak słonego ;) Fajny lokal i dobre jedzonko.

Mówisz i masz  :) .

Marecki atakuje a na pierwszym planie... no właściwie już resztki ^_^  ;) .

1398456653dscf0092.jpg


#14 Tom_S

Tom_S

    Halibut

  • Moderator
  • 1 217 postów
  • MIejscowośćPiła

Napisano 25 kwietnia 2014 - 21:14

A tak BTW. Szukaliśmy lokalnej "atrakcji" czyli wędzarni gdzie słony jest śledź i gdzie piwo warzą i z kufla dają. Ktoś namierzył?? Jakieś adresy, namiary?



#15 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 25 kwietnia 2014 - 21:27

Kurde chłopaki mam ślinotok :)



#16 jarwal

jarwal

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 480 postów
  • MIejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 kwietnia 2014 - 21:47

Marecki na początku kręcił nosem na krewetki ale potem dołączył do nas i było nas już trzech muszkieterów ;)



#17 Cpt. Lego

Cpt. Lego

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2 010 postów
  • MIejscowośćKwidzyn

Napisano 26 kwietnia 2014 - 17:00

Jedlismy krewety, a jakże :)

Załączone pliki


Son of Vikings

gallery_9_133_133259.jpg


#18 Sacha

Sacha

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 452 postów
  • MIejscowośćWarszawa

Napisano 26 kwietnia 2014 - 22:39

Zazdroszczę. A'propos krewetek:

Ja bardzo lubię, jadłem w różnych miejscach na świecie zawsze mi smakowały. Moja żona nie była nigdy przekonana żeby to zjeść, spróbowała raz i wystarczylo. Kilka lat temu w Azji poszliśmy do polecanej na forum turystycznym knajpki w miejscowości Ahungalla.

Gdyby nie opinie z forum i ja i każdy z Was ominął by ten lokal dużym łukiem :rolleyes: . Budynek 3x3m z dykty kryty liściami z palmy i wiata z 2 plastikowymi stolikami. Za kuchnie robił krąg do studni z zardzewiałą kratą, taki lokalny grill :huh: .

Poszliśmy wieczorem coś zjeść ale okazało się że nic nie zjemy bo ........ jedzenie trzeba najpierw złapać :P .

Zamówilśmy na następny dzień dla żony fisha a dla mnie krewetki ale też nie do końca byłem pewien co zamawiam bo dla mnie krewetki to było shrimps a oni mi że prawns, niech bedą prawns :faja: byle na podobieństwo krewetek.

Poszliśmy następnego dni, w "studni" się dymi , gościu coś tam przerzuca łapami. Wzieliśmy po piwie "Lions" (bardzo dobre) szczególnie że temp. powyżej +30C. Dostałem ........ tuzin ogonów tych prawns a każdy to jakieś 15-20cm i średnica pewnie ze 2cm :o , myślę że to bardziej langusty były bo nawet największe tygrysie krewetki nigdy tak duże nie były.

A smak ? Ludzie, w życiu czegoś tak dobrego nie jadłem :rolleyes: . Ale 12 nie zdążyłem bo żona na próbę wzieła kawałek z jednego z prawnsów a wchłoneła chyba 4 czy 5 bo okazalo się że b. dobre.


  • kaz i Rapala lubią to

#19 Dinet

Dinet

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 371 postów
  • MIejscowośćSzczecin

Napisano 29 kwietnia 2014 - 20:42

Jedlismy krewety, a jakże :)

 a propos krewetek, to w czwartek będę robił takie Jumbo (duże i surowe) z grilla marynowane w oliwie z czosnkiem, limonką i rozmarynem + kalmary "baby"  - dla mnie  :1_miejsce:

 

 ... a jedzonko na Bornie widzę, że godne uwagi


Użytkownik Dinet edytował ten post 29 kwietnia 2014 - 20:44


#20 longin

longin

    Halibut

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 430 postów
  • MIejscowośćBędzin

Napisano 30 kwietnia 2014 - 09:39

Kiedy ten Bornholm w przyszłym roku? Może bym się też zalapał? :)


Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! :tylek: .

Oraz w animalnej części narodu!

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych