W Trójce słucham właśnie audycji o walorach zdrowotnych i smakowych ryb.
Ciekawe wypowiedzi...
Pewnie będzie ona dostępna w archiwum Trójki.
Polecam, choć o 90% informacji pewnie wiecie już od dawna
Napisano 16 stycznia 2018 - 12:48
W Trójce słucham właśnie audycji o walorach zdrowotnych i smakowych ryb.
Ciekawe wypowiedzi...
Pewnie będzie ona dostępna w archiwum Trójki.
Polecam, choć o 90% informacji pewnie wiecie już od dawna
Napisano 16 stycznia 2018 - 21:01
Ryba w sama w sobie być może jest zdrowa. Ale jak wszyscy wiemy lubi pływać. Ale w tym co zwyczajowo pijemy, żeby rybka mogła pływać, chyba nie do końca jest zdrowe. Szczególnie następny poranek, bywa jakby nieco ciężkawy. Choć większość z nas pije, dla tak zwanej zdrowotności!
Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! .
Oraz w animalnej części narodu!
Napisano 17 stycznia 2018 - 00:45
Ryba w sama w sobie być może jest zdrowa. Ale jak wszyscy wiemy lubi pływać. Ale w tym co zwyczajowo pijemy, żeby rybka mogła pływać, chyba nie do końca jest zdrowe. Szczególnie następny poranek, bywa jakby nieco ciężkawy. Choć większość z nas pije, dla tak zwanej zdrowotności!
Ty, lekarz, twierdzisz, że alko jest niezdrowe? Co się Tobie pozmieniało?
Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 17 stycznia 2018 - 00:46
Son of Vikings
Napisano 17 stycznia 2018 - 08:44
Wow
Takich głosów rozsądku i sumienia w audycji nie było.
Dobre to!
Napisano 17 stycznia 2018 - 09:38
Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! .
Oraz w animalnej części narodu!
Napisano 17 stycznia 2018 - 16:53
No to już lepiej. A hasło, być poczętym po spożyciu Aquavity, to już fest
Son of Vikings
Napisano 17 stycznia 2018 - 21:50
Aquavita to raczej w tropikach zadziała jak należy a na północy? - Według mojej wiedzy najzdrowsze są ryby
z jak najniższego poziomu w łańcuchu pokarmowym czyli powiedzmy sardynki (żywiące się planktonem). Im wyżej jesteśmy,
znaczy im większe ryby zabieramy do konsumpcji tym więcej toksyn zeżeramy. Tam jest naskładane przez lata tyle
metali ciężkich, że trudno będzie normalnie się tym nie otruć. Generalnie to całe te życie jest "niezdrowe".
Wszędzie tylko na człowieka czeka ......
Z drugiej strony to i tak co dzień jesteśmy coraz bliżej piórnika. I nic tego nie zmieni. Nawet najzdrowsze odżywianie
Zorro za dużo gada...
Napisano 18 stycznia 2018 - 12:00
Aquavita to raczej w tropikach zadziała jak należy a na północy? - Według mojej wiedzy najzdrowsze są ryby
z jak najniższego poziomu w łańcuchu pokarmowym czyli powiedzmy sardynki (żywiące się planktonem). Im wyżej jesteśmy,
znaczy im większe ryby zabieramy do konsumpcji tym więcej toksyn zeżeramy. Tam jest naskładane przez lata tyle
metali ciężkich, że trudno będzie normalnie się tym nie otruć. Generalnie to całe te życie jest "niezdrowe".
Wszędzie tylko na człowieka czeka ......
Z drugiej strony to i tak co dzień jesteśmy coraz bliżej piórnika. I nic tego nie zmieni. Nawet najzdrowsze odżywianie
...bo życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
Rybki są super- oczywiście trzeba je popijać, żeby wybić metale ciężkie
Użytkownik giaur27 edytował ten post 18 stycznia 2018 - 12:02
Napisano 18 stycznia 2018 - 13:54
Popijać, popijać. W rybkach są czasem nicienie, a robala wiadomo, trzeba zalać i to fest.
Son of Vikings
Napisano 20 stycznia 2018 - 10:21
moje refleksje po audycji były takie (na podstawie usłyszanych wypowiedzi):
- dorsza w Bałtyku wkrótce nie będzie (karłowacieje z braku pokarmu)
- ryby denne (głównie flądra) zbierają w swoich ciałach największy syf
- rabunkowa polityka rybacka zniszczyła już dawno równowagę biologiczną w Bałtyku,
- za kilka lat czeka nas katastrofa ekologiczna, bo na dnie jest mnóstwo utopionych toksycznych śmieci,
- trzeba wziąć pałę i lać po łbach decydentów
- off: panga to największy SYF
- niech żyje Norwegia
Napisano 20 stycznia 2018 - 20:05
Norwegia niech żyje! Ale bez tego ichniejszego hodowlanego łososia... dla kobiet w ciąży powinien być absolutnie zabroniony.
A zdrowy dorosły to tak raz w tygodniu a jeszcze lepiej raz w miesiącu o ile w ogóle...
Najgorsza jest panga.
Zorro za dużo gada...
Napisano 21 stycznia 2018 - 12:29
Norwegia niech żyje! Ale bez tego ichniejszego hodowlanego łososia... dla kobiet w ciąży powinien być absolutnie zabroniony.
A zdrowy dorosły to tak raz w tygodniu a jeszcze lepiej raz w miesiącu o ile w ogóle...
Najgorsza jest panga.
Oglądałem jakiś czas temu francuski (chyba) film dokumentalny o fermach łososia. Padło w nim, że na rynek Europy Wschodniej łososie są pod koniec życia dokarmiane jakąś farbką, żeby mięsko było bardziej pomarańczowe.
Ja jak wędzę rybę, to nigdy nie uzyskam takiego koloru jak ma sklepowy łosoś, więc chyba to prawda.
Napisano 21 stycznia 2018 - 15:35
Oczywiście że są barwione. Nigdy takiego koloru (nie wiem czy dobierany według RAL czy Pantone)
by nie osiągnęły żrąc przez całe życie jedynie pelet....
Zorro za dużo gada...
Napisano 21 stycznia 2018 - 16:57
Tak samo barwione, jak i nasze polskie jajeczka z fermy. Nie patrzcie na innych. U nas w PL jeszcze gorsze rzeczy robią. Nad tym nie ma nikt kontroli.
Son of Vikings
Napisano 22 stycznia 2018 - 14:28
Napisano 23 stycznia 2018 - 10:31
Tak samo barwione, jak i nasze polskie jajeczka z fermy. Nie patrzcie na innych. U nas w PL jeszcze gorsze rzeczy robią. Nad tym nie ma nikt kontroli.
...wydaje mi się, że jeśli chodzi o "upiększanie jedzenia" jesteśmy na szczęście sporo z tyłu za "zawodowcami". Przez ostatnie kilka/kilkanaście lat ten proces mocno przyspieszył przez to, że markety grubo się rozsiadły nawet w mniejszych miasteczkach. Mamy jednak ryneczki, gdzie jesteśmy w stanie kupić jeszcze to i owo od rolnika, który nie ma kilkudziesięciu/kilkuset hektarów i produkcję nastawioną na ogromnych odbiorców.
Jeśli chodzi o łososia to nasze kurczaki podlegają w przeciwieństwie do nich normom i kontrolom. W Norge za badania nad "pasionym łososiem" i jego wpływem na organizm ludzki dwie panie doktorantki straciły pracę na uniwersytecie- lobby hodowlane jest tam bardzo mocne.
Był tu na portalu, albo na tym starym film, który opowiadał tą historię- ministrem odpowiedzialnym w Norge za tą dziedzinę była pani, której rodzina była właścicielem/współwłaścicielem jednej z największych spółek zajmującym się farmami łososia... ot taki przypadek
Użytkownik giaur27 edytował ten post 23 stycznia 2018 - 10:32
Napisano 23 stycznia 2018 - 15:10
Czyli co ? Najzdrowsze z ryb jest.... picie
A może ....... rypanie ? Alkohol szkodzi na wątrobę a rypanie nie.
Napisano 23 stycznia 2018 - 18:32
A może ....... rypanie ? Alkohol szkodzi na wątrobę a rypanie nie.
Rypanie wykańcza i trwa krótko, a efekt picia czuje się jeszcze na drugi dzień
Son of Vikings
Napisano 24 stycznia 2018 - 17:41
Jestem Polakiem gorszego sortu, z ukrytą opcją niemiecką! .
Oraz w animalnej części narodu!
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych