Skocz do zawartości


Zdjęcie

Miód pitny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 kafas

kafas

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 18 października 2017 - 11:37

Wczoraj nastawiłem balon z myślą o przyszłym lecie/jesieni.

 

3 litry miodu wielokwiatowego

6 litrów wody

36 g kwasku cytrynowego

 

Przegotowane 30 minut (szumowiny zebrane), ostudzone. Do brzeczki

drożdże winiarskie + odżywka

i do balona :)

 

Idea jest taka, by wyszedł z niego sycony trójniak...

A co będzie - zobaczymy :)



#2 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 18 października 2017 - 11:42

Nie  potrzebnie dawałeś kwasek bo obniżyłeś pH a drożdże zatrzymują fermentację jak jest za niskie. Jakie drożdże dałeś ??


  • darboch lubi to

#3 kafas

kafas

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 23 października 2017 - 07:29

Nie  potrzebnie dawałeś kwasek bo obniżyłeś pH a drożdże zatrzymują fermentację jak jest za niskie. Jakie drożdże dałeś ??

Dałem drożdże Johannisberg m35 firmy Zamojscy kupione na Legnickiej w CK.

O kwasku czytałem różne opinie - ostatecznie zdecydował przepis znajomego pszczelarza :)



#4 kaz

kaz

    Administrator

  • Administrators
  • 603 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 23 października 2017 - 08:22

Drożdże mogą być choć dość długo fermentują brzeczkę trójniaka. Z tym kwaskiem naprawdę trzeba uważać bo dodać do smaku można zawsze ale wyjąć z brzeczki już nie bardzo :)



#5 kafas

kafas

    Dorsz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • MIejscowośćKielce

Napisano 23 października 2017 - 14:37

Drożdże mogą być choć dość długo fermentują brzeczkę trójniaka. Z tym kwaskiem naprawdę trzeba uważać bo dodać do smaku można zawsze ale wyjąć z brzeczki już nie bardzo :)

Drożdże już bąblują... w kotłowni roznosi się przyjemny zapach ;)


  • kaz lubi to

#6 darboch

darboch

    Łosoś

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 235 postów
  • MIejscowośćZabrze

Napisano 25 października 2017 - 16:30

Słuchaj Michała bo jest mistrzem w temacie miodów :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych